Romerna från Rumänien
Återpublicerat från frälsningsarméns hemsida:
Många av de hemlösa är romer – varför?
2013-10-21
Frälsningsarméns sociala center, Hornstull i Stockholm erbjuder hemlösa att få äta frukost, kunna välja kläder ur ett välförsett förråd samt även duscha och borsta tänder i sina lokaler. Många av besökarna på sociala centret är romer från Rumänien, som kommit till Sverige för att tigga i gathörnen och i tunnelbanan.
-Ja, och vi har märkt en stor ökning från och med september säger frälsningsofficeren och socionomen Carolina Nilsson, som är föreståndare för Frälsningsarméns sociala center.
Av centrets över 100 dagliga besökare är ett 30-tal av dem rumänska romer som varje morgon kommer för en smörgås och te, många är dessutom i behov av varma kläder nu när vintern närmar sig.
Besökte romer i Rumänien för att förstå
Varför kommer då romer från företrädesvis Rumänien för att tigga i Sverige?
Uppsökarenheten, en del av Stockholms Stads socialförvaltning, bjöd in Frälsningsarmén, plus bland annat personal från socialjouren, för att under några dagar i september besöka Rumänien, och syftet med resan var att förstå varför rumänska romer kommer till Sverige att tigga, istället för att stanna kvar i sitt eget land.
Frälsningsarmén, samarbetar mycket med socialförvaltningens uppsökarverksamhet, bland annat med “Vinternatt” projektet där hemlösa EU-medborgare erbjuds en sovplats.
Besök på härbärge, Frälsningsarmén och olika institutioner för hemlösa
-Vi besökte svenska ambassaden i Rumänien och fick en föreläsning av ambassadören om EU-landet. Staden Bukarests härbärge för hemlösa besöktes, samt flera andra institutioner som drivs av frivilligorganisationer som erbjuder romska barn skolutbildning med lunch men även hemlösa att få mat och en sovplats. Vi hann även med att besöka Frälsningsarmén i Bukarest som arbetar med att hjälpa hemlösa.
Husbygge i en romsk by som ersatte tidigare kojor
-Intressantast var nog besöket i en romsk by, där invånarna använt pengarna de tiggt ihop, bland annat i Sverige, till att bygga prydliga små hus av betongblock, som fick ersätta de kojor de tidigare bott i.
Tiggeri i Stockholm ger mer än socialbidraget i Rumänien
-Problemet i Rumänien, är att det är en stor arbetslöshet bland just romer som har svårt att få jobb, säger Carolina och berättar att snittlönen för okvalificerat arbete ligger i snitt på 2.000 kr/månaden. Socialbidraget ligger även det lågt, ungefär 800 kr/månaden. Inte konstigt då att man väljer att tigga i Stockholm, det ger mer pengar, som oftast går till att försörja andra familjemedlemmar i hemlandet, eller till att bygga en enkel men fungerande bostad, fortsätter Carolina Nilsson.
-Flera romer jag talat med tycker att det var bättre under kommunisttiden, då fanns det i alla fall jobb för romer även om de saknade kvalificerad utbildning säger Carolina Nilsson.
Hjälpen för romer behöver sättas in i Rumänien
Rumänien har över 21 miljoner invånare, och av dessa är cirka 2 miljoner romer.
-Det är i Rumänien hjälpen behöver sättas in för den befolkningsgruppen fortsätter Carolina, de måste erbjudas arbete och inte minst kvalificerad medicinsk behandling, då många har ådragit sig bland annat hjärtsjukdomar genom att de levt under dåliga förhållanden.
De försörjer sina familjer
Att det finns många tiggande romer i Sverige, är en komplex situation säger Carolina. De som kommer är mycket målmedvetna och har bestämt sig för att stanna några månader, och sedan åker man hem. Med pengar de tiggt ihop kan en person försörja upp till tio personer i Rumänien.
Pengarna verkar inte gå till någon typ maffia, utan till den egna familjens försörjning, och även sparas för att kunna förverkliga drömmen om ett eget hus som finns hos många.
Drömmer är ett biståndsprojekt för romer i Rumänien
Vad vill då Carolina kunna göra för de romer som besöker Sverige oftast en kortare tid?
-Min dröm är att Frälsningsarmén skulle kunna starta ett center för dem, då de har speciella behov, bland annat behov av tandvård och medicinsk vård, då den varit eftersatt. Plus att Frälsningsarmén kunde medverka i ett biståndsprojekt för romer på plats i Rumänien. Där vi kunde satsa på skolgång för barnen och även utbildning av vuxna.
Foto: Lena Wahlstedt