Romerna frÄn RumÀnien

Senast uppdaterad: 2014-02-18

Återpublicerat frĂ„n frĂ€lsningsarmĂ©ns hemsida:

MĂ„nga av de hemlösa Ă€r romer – varför?

2013-10-21

FrÀlsningsarméns sociala center, Hornstull i Stockholm erbjuder hemlösa att fÄ Àta frukost, kunna vÀlja klÀder ur ett vÀlförsett förrÄd samt Àven duscha och borsta tÀnder i sina lokaler. MÄnga av besökarna pÄ sociala centret Àr romer frÄn RumÀnien, som kommit till Sverige för att tigga i gathörnen och i tunnelbanan.

-Ja, och vi har mÀrkt en stor ökning frÄn och med september sÀger frÀlsningsofficeren och socionomen Carolina Nilsson, som Àr förestÄndare för FrÀlsningsarméns sociala center.

Av centrets över 100 dagliga besökare Àr ett 30-tal av dem rumÀnska romer som varje morgon kommer för en smörgÄs och te, mÄnga Àr dessutom i behov av varma klÀder nu nÀr vintern nÀrmar sig.

Besökte romer i RumÀnien för att förstÄ

Varför kommer dÄ romer frÄn företrÀdesvis RumÀnien för att tigga i Sverige?

Uppsökarenheten, en del av Stockholms Stads socialförvaltning, bjöd in FrÀlsningsarmén, plus bland annat personal frÄn socialjouren, för att under nÄgra dagar i september besöka RumÀnien, och syftet med resan var att förstÄ varför rumÀnska romer kommer till Sverige att tigga, istÀllet för att stanna kvar i sitt eget land.

FrĂ€lsningsarmĂ©n, samarbetar mycket med socialförvaltningens uppsökarverksamhet, bland annat med “Vinternatt” projektet dĂ€r hemlösa EU-medborgare erbjuds en sovplats.

Besök pÄ hÀrbÀrge, FrÀlsningsarmén och olika institutioner för hemlösa

-Vi besökte svenska ambassaden i RumÀnien och fick en förelÀsning av ambassadören om EU-landet. Staden Bukarests hÀrbÀrge för hemlösa besöktes, samt flera andra institutioner som drivs av frivilligorganisationer som erbjuder romska barn skolutbildning med lunch men Àven hemlösa att fÄ mat och en sovplats. Vi hann Àven med att besöka FrÀlsningsarmén i Bukarest som arbetar med att hjÀlpa hemlösa.

Husbygge i en romsk by som ersatte tidigare kojor

-Intressantast var nog besöket i en romsk by, dÀr invÄnarna anvÀnt pengarna de tiggt ihop, bland annat i Sverige, till att bygga prydliga smÄ hus av betongblock, som fick ersÀtta de kojor de tidigare bott i.

Tiggeri i Stockholm ger mer Àn socialbidraget i RumÀnien

-Problemet i RumÀnien, Àr att det Àr en stor arbetslöshet bland just romer som har svÄrt att fÄ jobb, sÀger Carolina och berÀttar att snittlönen för okvalificerat arbete ligger i snitt pÄ 2.000 kr/mÄnaden. Socialbidraget ligger Àven det lÄgt, ungefÀr 800 kr/mÄnaden. Inte konstigt dÄ att man vÀljer att tigga i Stockholm, det ger mer pengar, som oftast gÄr till att försörja andra familjemedlemmar i hemlandet, eller till att bygga en enkel men fungerande bostad, fortsÀtter Carolina Nilsson.

-Flera romer jag talat med tycker att det var bÀttre under kommunisttiden, dÄ fanns det i alla fall jobb för romer Àven om de saknade kvalificerad utbildning sÀger Carolina Nilsson.

HjÀlpen för romer behöver sÀttas in i RumÀnien

RumÀnien har över 21 miljoner invÄnare, och av dessa Àr cirka 2 miljoner romer.

-Det Àr i RumÀnien hjÀlpen behöver sÀttas in för den befolkningsgruppen fortsÀtter Carolina, de mÄste erbjudas arbete och inte minst kvalificerad medicinsk behandling, dÄ mÄnga har Ädragit sig bland annat hjÀrtsjukdomar genom att de levt under dÄliga förhÄllanden.

De försörjer sina familjer

Att det finns mÄnga tiggande romer i Sverige, Àr en komplex situation sÀger Carolina. De som kommer Àr mycket mÄlmedvetna och har bestÀmt sig för att stanna nÄgra mÄnader, och sedan Äker man hem. Med pengar de tiggt ihop kan en person försörja upp till tio personer i RumÀnien.

Pengarna verkar inte gÄ till nÄgon typ maffia, utan till den egna familjens försörjning, och Àven sparas för att kunna förverkliga drömmen om ett eget hus som finns hos mÄnga.

Drömmer Àr ett bistÄndsprojekt för romer i RumÀnien

Vad vill dÄ Carolina kunna göra för de romer som besöker Sverige oftast en kortare tid?

-Min dröm Àr att FrÀlsningsarmén skulle kunna starta ett center för dem, dÄ de har speciella behov, bland annat behov av tandvÄrd och medicinsk vÄrd, dÄ den varit eftersatt. Plus att FrÀlsningsarmén kunde medverka i ett bistÄndsprojekt för romer pÄ plats i RumÀnien. DÀr vi kunde satsa pÄ skolgÄng för barnen och Àven utbildning av vuxna.

Text: Gunnar Nygren
Foto: Lena Wahlstedt

KĂ€lla: “MĂ„nga av de hemlösa Ă€r romer – varför?”

statcounter