Åtta dagar – tiden tog det för Det Fria Sverige att skjuta sig i foten
Den 25:e november 2017 höll den enligt uppgift nybildade föreningen SVEGOT-DFS (802511-2213) “Det Fria Sverige” (DFS), en presskonferens där man öppnade portarna för allmänheten. Dragplåstret var tanken på aktivitetshus och bostäder för etniska svenskar, ett “Svenskarnas Hus”. Åtta dagar senare, den 3:e december, meddelade styrelsen via Magnus Söderman att man avser att bryta mot den nybildade föreningens stadgar enligt följande: |
Enligt stadgarna måste man ha varit medlem i sex månader innan årsmötet för att ha motions- och rösträtt, men med tanke på att föreningen öppnade upp för medlemskap så sent som 25 november 2017 skulle det betyda att inte någon medlem har rösträtt vid årsmötet.
Det nya beslutet innebär att man måste ha varit medlem i tre månader innan årsmötet för att ha motions- och rösträtt, alltså kommer alla som blivit medlemmar innan 10 december 2017 och haft ett aktivt medlemskap fram till årsmötet att kunna lämna in motioner och även rösta om de motioner som tas upp på årsmötet.
Ett behjärtransvärt syfte, kan det tyckas.
Frågan är vilka andra stadgar styrelsen i framtiden kan finna det behjärtansvärt att bryta mot?
Problemet som inte nämns är § 8 i stadgarna, som lyder så här:
För ändring av dessa stadgar krävs beslut på två på varandra följande möten, med minst en månads mellanrum, varav ett ska vara årsmöte, med minst 2/3 av antalet avgivna röster.
Förslag till ändring av stadgarna får skriftligen avges av såväl medlem som styrelsen.
En titt på § 6 presenterar dock ett fikonlöv som, eventuellt, tillåter sig att sträckas just så långt styrelsen i detta fall gått.
Uppstår tvekan om tolkningen av dessa stadgar, eller om fall förekommer som inte är förutsedda i stadgarna, hänskjuts frågan till nästkommande årsmöte. I brådskande fall får frågan avgöras av styrelsen.
Att sex månder inte kan tolkas som något annat än just sex månader, innebär att styrelsen direkt utnyttjar det frikort § 6 presenterar: i brådskande fall avgörs frågan egenmäktigt av styrelsen.
Se där, ett prejudikat och memento, efter blott åtta dagar.
Men det blir intressantare än så.
I händelse av konflikt mellan föreningen och en eller fler medlemmar, förpliktigar sig medlemmarna att inte ta saken till domstol och att själva betala sina juridiska omkostnader, även om de skulle vinna tvisten mot styrelsen.
Talan i tvist mellan medlem och föreningen får inte väckas vid allmän domstol. Sådan tvist skall, utom i fall då annan särskild ordning är föreskriven, avgöras enligt lagen om skiljeförfarande. Dock skall följande gälla rörande kostnaderna för skiljeförfarandet. Vardera parten svarar för egna kostnader liksom för kostnaderna för den skiljeman man utsett. Kostnaderna för ordförande och sekreterare, delas lika mellan parterna.
Det är nämligen så föreningens styrelse just nu äskar donationer och säljer in medlemskap i förening för riktpriset 1 200 kr per år.
Verkligheten är att det inte betyder någonting alls, i sammanhanget föreningens stadgar.
Stadgarna nämner nämligen ingenting om fastighetsförvaltning, aktivitetshus eller bostadsfastigheter – och det torde stå styrelsen fritt att använda inkomna medel på de sätt stadgarna faktiskt föreskriver att de skall användas:
Föreningen har som ändamål att bedriva ideell verksamhet i form av publicistik, medieproduktion, konferenser, kulturaktiviteter, resor och opinionsbildning samt framställning och försäljning av böcker, magasin och andra produkter, samt med särskild målsättning att bygga en gemenskap kring traditionella värderingar och en plattform för nätverkande och påverkan på det offentliga samtalet. Föreningen vänder sig till människor i alla åldrar, som delar föreningens grundläggande värderingar och önskar att dess idéer får större utrymme i det offentliga samtalet
Mer än något annat ser DFS ut som den senaste inkarnationen av gänget bakom Motgift för att med kreativa idéer äska pengar av allmänheten för överlevnaden av deras kärnverksamhet: radiopoddandet.
Vem vet?
Kanske det flyter in så mycket pengar till DFS att föreningen (efter att första ha bränt inkomna medel för de i stadgan angivna ändamålen: publicistisk verksamhet) faktiskt också har utrymme att hyra en lokal någonstans i Sverige, att användas som ett slags aktivitetshus för sina medlemmar?
Frågan är var.
Större delen av styrelsen är bosatt utomlands.
Fortsättning följer.
Om något år – enligt DFS:s officiella planering.
- Stiftelse
- Ekonomisk Förening
- Aktiebolag
Dessa kan startas och drivas lokalt av lokala krafter på den ort där fastigheten/fastigheterna ligger – utan inblandning av utländska aktörer som DFS styrelse.
Om, eller när, detta sker, är det naturligtvis en bra idé att också ange just fastighetsförvaltning som organisationens ändamål.