Gorbatjov varnar för kärnvapenkrig i Europa

Gorbatjov varnar för kärnvapenkrig i Europa

Läsare födda 1975 eller tidigare minns måhända Sovjetunionens siste ledare, Mikhail Gorbatjov, mannen som översåg det fredliga avvecklandet av Sovjetunionen och övergången till vad som i dag är den Ryska Federationen.

Gorbatjovs politiska hemvist kan bäst beskrivas som socialdemokrat. Efter sin period osm president bildade han nämligen Rysslands socialdemokratiska parti.

Högst upp: Gorbatjov och Thatcher.

Vänster: Gorbatjov och Thatcher på Reagans begravning.

Höger: Gorabtjov tröstar Ronald Reagans änka Nancy.

Just hur positivt Väst betraktade Gorbatjev visas av hur Storbritanniens “Järnlady” Margret Thatcher beskrev honom efter ett av deras första möten:“en man man kan göra affärer med” – d v s en person som man kan förhandla med och som sedan håller ingångna överenskommelser.

När USA:s förre President Ronald Reagen avled år 2004 så var Gorbatjev på begravningen.

Det var under dessa herrars båda överlappande ämbetsperioder (Reagan 1980-1988; Gorbatjov 1985-1991) som det Kalla Kriget skrotades.

Gorbatjov anno 2014

Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förre förbandskansler Gerhardt Schröder Ett särskilt gott förhållande hade Gorbatjov, eller Gorby som han familjärt kallades i Väst på 1980-talet, med Västtyskland och sedan Tysklands tidigare förbundskansler kristdemokraten Helmuth Kohl (1982-1990 & 1990-1998) och det är därför kanske inte förvånande att det är i just tysk TV som västvännen Gorbatjov i dag levererar en varning till världen.

De för många svenskar kanske obegripliga värmen mellan det tyska och ryska statsledningen råder fortfarande.

Den sittande tyska förbundskanslern Angela Merkel är Rysslands president Vladimir Putins mesta telefonkompis, som han under 2014 talade 3,5 gånger mer på telefon med än USA:s president Barack Obama.

Men det blir bättre, sedan sina dagar som ung rysk KGB-officer stationerad i vad som då hette Östtyskland, talade Putin flytande tyska – så detta är språket de talar med varandra på.

I videon nedan från 2001 addresser Vladimir Putin i egenskap av Rysslands president det tyska parlamentet. Det skedde på inbjudan av den dåvarande förbundskanslern socialdemokraten Gerhard Schröder, som på det personligen planet kom mycekt väl överens med Putin.

Gorbatjov varnar för europeiskt kärnvapenkrig över Ukraina

Förre sovjetledaren Mikhail Gorbatjov varnar för att krisen i Ukraina kan leda till ett storkrig, kanske till och med ett kärnvapenkrig. I en intervju med en tysk tidning kritiserade han både Ryssland och Väst.

I en intervju med det tyska veckomagasinet Der Spiegel sade den 83-årige före detta sovjetledaren Michail Gorbatjov att krisen i Ukraina kan leda till ett storskaligt krig i Europa eller kanske till och med ett kärnvapenkrig. “Vi kommer inte att överleva om någon tappar sina nerver med den spänning som just nu råder.”

Mikail Gorbatjov intervjuades av Der Spiegel den 7 november 2014 i Berlin.

Den med Nobels fredspris belönade Gorbatjov beklagade “bristen på förtroende” mellan Ryssland och Väst såsom “katastrofal” och sade att relationerna måste “avfrostas”.

Gorbatjov anklagade Väst och NATO för att förstöra Europas säkerhetsstruktur genom att utvidga alliansen. “Ingen ledare i Kreml kan ignorera något sådant här,” sade och tillade att USA olyckligtvis håller på att försöka upprätta ett “mega-imperium”.

Läs mer..

Källa: DW “Gorbachev issues new warning of nuclear war over Ukraine”

Comments are closed.