Vladimir Putin – intervjuad den 10:e oktober 2015

Senast uppdaterad: 2015-10-14


Texten nedan Àr en snabböversÀttning av den engelska transkriptionen publicerad pÄ kremlin.ru.

Vladimir Solovyov: Ers Excellens, vi lever i oroliga tider, som framgÄr av terrorattacken i Turkiet som har lÀmnat mÄnga döda och sÄrade. Vilka slutsatser kan vi dra och vad kan vi göra för att stoppa denna vÄg av terror?

President President Vladimir Putin:Vi mÄste göra gemensam sak för att bekÀmpa detta gissel. LÄt mig ta tillfÀllet i akt att uttrycka mina kondoleanser till det turkiska folket och Turkiets president. Vad hÀnde dÀr Àr naturligtvis en frÀck terroristattack, ett brott som har orsakat mÄnga offer.

Detta Àr ett försök att destabilisera situationen i Turkiet, vÄr granne och Rysslands vÀn. Det faktum att detta har hÀnt under en valkampanj Àr ett tecken pÄ en tydlig provokation. Men vi kommer att vara effektiva i kampen mot terrorismen om vi tillsammans bekÀmpar denna ondska.

Vladimir Solovyov: Vi försökte att bekÀmpa den tillsammans med det internationella samfundet, men det internationella samfundet ville inte lyssna pÄ oss. Nu verkar alla upprörda över det faktum att vi Àr i Syrien. Vilka Àr vÄra verkliga mÄl i Syrien, och vilka Àr kriterierna för framgÄng dÀr?

President Vladimir Putin: LÄt mig först bekrÀfta vad som redan Àr kÀnt, nÀmligen att vi informerade vÄra partners om vÄra planer i förvÀg. Vi informerade vÄra amerikanska partner och mÄnga andra, i synnerhet lÀnderna i den berörda regionen, vÄra planer och avsikter.

Vissa sÀger att vi gjorde detta för sent, men lÄt mig pÄpeka att andra, nÀr de planerar och inleder sin verksamhet, aldrig informera oss, men vi informerade dem.

Vladimir Solovyov: Som ett tecken pÄ god vilja?

President Vladimir Putin: Ja, som ett tecken pĂ„ vĂ„r goda vilja, och eftersom vi tror att detta var den bĂ€sta vĂ€gen och vi ville visa att vi Ă€r öppna för samarbete. LĂ„t mig Ă„terigen sĂ€ga att vi agerar i full överensstĂ€mmelse med folkrĂ€tten – pĂ„ begĂ€ran av Syrien officiella regering.

Alla andra lÀnder som hittills deltagit i verksamheten i Syrien agerar olagligt eftersom det inte finns nÄgon FN:s sÀkerhetsrÄdsresolution om dessa handlingar, och ingen officiell begÀran frÄn de syriska myndigheterna.

LÄt mig pÄpeka att nÀr vi började var redan 11 lÀnder i en eller annan form engagerade i olika militÀra angrepp mot syriskt territorium. Detta har pÄgÄtt i mer Àn ett Är nu. Det var med denna insikt och förstÄekse vi informerade vÄra partners vÄra planer och föreslog att vi samarbetar.

Enklaste av allt skulle ha varit för dem att delta i vÄra anstrÀngningar och pÄ sÄ sÀtt sÀtta sina egna operationer pÄ syrisk mark inom lagens rÄmÀrken. NÀr allt kommer omkring, om vi har ett mandat att agera utifrÄn de syriska myndigheterna, skulle den enklaste lösningen vara för andra att ansluta sig till oss och arbeta inom samma mandat. TyvÀrr har vi inte kunnat nÄ en sÄdan överenskommelse hittills med vÄra partners och kollegor, men vi vill inte förlora hoppet att detta Ànnu kan vara möjligt.

Vissa framsteg har gjorts. Vi sÀtter upp föregÄngarna för arbetsgrupper med israelerna och amerikanerna, och rör sig i samma riktning med vÄra turkiska partner. Vi har fÄtt förslag frÄn amerikanerna om hur man kan organisera saker pÄ militÀr teknik nivÄ för att undvika incidenter. Detta Àr ett första steg Ätminstone och bÀttre Àn inget alls.

VÄra specialister har fÄtt förfrÄgningar och förslag frÄn amerikanerna, anges deras vision av vÄrt eventuellt samarbete, och skickade det till Pentagon. Jag hoppas att detta kommer att leda till nÀsta steg, vilket Àr nödvÀndigt för att lösa situationen: i början av gemensamma anstrÀngningar för att hitta en politisk lösning.

Om man tittar pĂ„ den rent militĂ€ra dimensionen, har vi hört smĂ€lek frĂ„n andra, som sĂ€ger att vĂ„ra luftangrepp slĂ„r inte ISIS och andra terroristorganisationer som Jabhat al-Nusra och liknande, men krafter som hör till en sund opposition. I denna situation, sĂ€ger vi till vĂ„ra partner, om de vet att situationen pĂ„ marken bĂ€ttre Ă€n oss och har redan varit dĂ€r i mer Ă€n ett Ă„r – förvisso olagligen men Ă€ndĂ„ – om de vet bĂ€ttre Ă€n oss (och jag tvivlar pĂ„ detta Ă€r fallet, men lĂ„t oss anta att det Ă€r möjligt), bör de ge oss information om bra mĂ„l och vi kommer att slĂ„ till mot dessa mĂ„l.

Vladimir Solovyov: VĂ€grade de?

President Vladimir Putin: Ja, de sade att de inte Àr beredda att arbeta pÄ den nivÄn. Jag kan inte se varför, trots allt, om de verkligen kÀnner till situationen bÀttre och vill bekÀmpa terrorismen, borde de kunna berÀtta för oss de konkreta platser dÀr terroristerna gömmer sig ut och har sina högkvarter och vapen- och utrustningsdepÄer.

Vad skulle vara enklare Àn att ge oss denna mÄldata? TyvÀrr vÄrt arbete tillsammans inte har nÄtt denna punkt Àn, men jag sÀger det igen att de första stegen mot att organisera kontakter pÄ militÀr nivÄ har redan tagits.

Vladimir Solovyov: Den syriska armén har nu gÄtt pÄ offensiven. Vad Àr sannolikheten för framgÄng?

President Vladimir Putin: Detta beror framför allt pÄ den syriska armén sjÀlva och pÄ de syriska myndigheterna. Vi kan inte Äta oss att mer Àn vad som Àr rimligt och aldrig har gjort det. Jag sa frÄn början att vÄra aktiva operationer pÄ syriskt territorium kommer att vara tidsbegrÀnsat till den syriska arméns offensiv. Rörande din din tidigare frÄga, vÄr uppgift Àr att stabilisera den legitima regeringen och skapa förutsÀttningar som gör det möjligt att leta efter en politisk kompromiss.

Vladimir Solovyov: Stabilisering medelst militÀra medel?

President Vladimir Putin: Ja, genom militÀra medel, naturligtvis. NÀr du har ISIS och andra sÄdana grupper av internationella terrorister alldeles intill huvudstaden, vem kommer att söka [och tro pÄ] en uppgörelse med syriska myndigheterna som praktiskt taget stÄr belÀgring i sin egen huvudstad?

TvÀrtom, om den syriska armén visar sin livskraft och, viktigast av allt, sin vilja att bekÀmpa terrorism, och om det visar att myndigheterna kan uppnÄ detta öppnar detta upp mycket större möjligheter för att nÄ politiska kompromisser.

Vladimir Solovyov: Betyder det att du övervÀger möjligheten att anvÀnda Rysslands vÀpnade styrkor i markverksamheten i Syrien?

President Vladimir Putin: Nej. Det Àr uteslutet.

Vladimir Solovyov: Oavsett vad som hÀnder?

President Vladimir Putin: Exakt. Vi har inga sÄdana planet, vilket vÄra vÀnner i Syrien kÀnner till.

Vladimir Solovyov: Precisionen i vÄra flygattacker och försvarsministeriets rapporter visar att det verkar som att vi har ett bÀttre grepp om situationen Àn den USA-ledda koalitionen. VarifrÄn fÄr vi vÄr information?

President Vladimir Putin: Vi förberedde dessa operationer. Det preliminÀra arbetet handlade om att koncentrera erfoderliga stridskrafter, resurser och utrustning pÄ rÀtt plats vid rÀtt tidpunkt. Vi genomförde mycket ingÄende och lÄngsiktig underrÀttelseinhÀmtning frÄn rymden och frÄn luften, sedan vi analyserat vi all information vi erhÄllits via olika kanaler.

Specialisterna pÄ vÄr generalstabe arbetar tillsammans med vÄra partners i Syrien. Som ni kÀnner till har andra lÀnder i regionen inrÀttat ett informationscentrum i Bagdad. Uppgifterna som utbytes s detta center har bidragit till vÄr övergripande informationsbild. SÄledes, allt som sker i luften eller pÄ marken Àr inte spontana handlingar, utan exekverandet av planer utarbetade i förvÀg.

Vladimir Solovyov:Det som hÀnde den 7 oktober gjorde naturligtvis ett djupt inttryck, inklusive pÄ militÀra experter: ingen vÀntade sig att Kaspiska flottan skulle avfyra kryssningsrobotar som efter att ha flugit över tvÄ lÀnder trÀffar mÄl i ett tredje land. Har amerikanska underrÀttelsetjÀnsten lagt ned verksamheten?

President Vladimir Putin: Jag tror att de fortfarande arbetar. Deras underrÀttelser Àr en av de bÀsta i vÀrlden. LÄt oss inte börja kasta kritik Ät deras hÄll. De har en av vÀrldens största underrÀttelsetjÀnster, men inte ens de kan veta allt, och borde inte veta allt.

Vladimir Solovyov: Vilka var kryssningsrobotarna som anvÀndes i dne hÀr operationen?

President Vladimir Putin: Robotar av klassen Kalibr. Vi började driftsÀtta dem för inte sÄ lÀnge sedan, under 2012. Som redan konstaterats har de en rÀckvidd pÄ 1 500 kilometer. De utgör högprecisionsvapen pÄ teknikutvecklingens framkant. Vi planerar att ÄterbevÀpna vÄra vÀpnade styrkor inte bara med robotar av detta slag, utan ocksÄ med den senaste generationens mark- och flygutrustning. Dessa Àr alla sofistikerade vapensystem som i praktiska omstÀndigheter visat sin stora effektivitet.

Vladimir Solovyov: Vilken kurs höll robotarna?

President Vladimir Putin: Du sade sjÀlv att de flög över tvÄ lÀnder. De gjorde 147 kursÀndringar under flykten och befann sig pÄ en höjd mellan 80 och 1 300 meter.

Vladimir Solovyov: Är deras hastighet en militĂ€r hemlighet?

President Vladimir Putin: Nej, det Àr ingen hemlighet. De flyger med ungefÀr samma hastighet som ett jetflygplan. Detta Àr vÀl kÀnt och Àr inte hemlig information. Alla vÄra partner, pÄ expertnivÄ Ätminstone, vet att Ryssland har vapen av detta slag.

Men det Ă€r en sak för experterna att vara medvetna om att Ryssland förmodligen har sĂ„dana vapen – en annan sak för dem att för första gĂ„ngen se att de verkligen existerar, att vĂ„r försvarsindustrin gör dem, att de Ă€r av hög kvalitet, och att vi har vĂ€lutbildade mĂ€nniskor som kan sĂ€tta dem till effektiv anvĂ€ndning. De har nu ocksĂ„ sett att Ryssland Ă€r redo att anvĂ€nda dem om det Ă€r av intresse för vĂ„rt land och folk.

Vladimir Solovyov: Är kryssningsrobotasnas motsvarigheti VĂ€st bĂ€ttre eller sĂ€mre? Har de nĂ„got att frukta?

President Vladimir Putin: De Àr samma. Jag kan ha fel, ag tror att amerikanerna producerar liknande sjöbaserade missiler med en rÀckvidd pÄ upp till cirka 4 500 kilometer. Vi har liknande system, men luftbaserade, och Àven de med en rÀckvidd pÄ 4 500 kilometer.

Vladimir Solovyov: Betyder det att vi kan slÄ till frÄn luften frÄn vÄrt eget territorium?

President Vladimir Putin: Ja, det stÀmmer.

Vladimir Solovyov: Befinner vi oss i en kapprustningskamp?

President Vladimir Putin: Nej, det handlar inte om en kapprustning, utan om det faktum att moderna vapensystem och leveranssystem alltid utvecklas och förbÀttras, nÄgot som sker Ànnu snabbare i andra lÀnder Àn i Ryssland. Vi har dÀrför inget annat val Àn att hÄlla jÀmna steg med dem till att börja med, och dÄ mÄste man komma ihÄg ocksÄ att vi planerat vÄr vÀpnade styrkor moderniseringsprogram för flera Är sedan, nÀr den internationella situationen inte var i det spÀnda tillstÄnd den Àr i dag.

Vi utarbetade och började genomföra detta program inte för att vi förberedde oss för angrepp, utan helt enkelt dÀrför att de viktigaste attack systemen vÄra vÀpnade styrkor hade till sitt förfogande gradvis blivit förÄldrade och det var dags att ersÀtta dem. Det var pÄ tiden att vi tig dessa beslut.

Vladimir Solovyov: Barack Obama anser att du agerar enbart pÄ grund av fÄfÀnga och en önskan att Äter placera Ryssland pÄ den globala politiska kartan, samtidigt som du driver den ryska ekonomin ned i marken. Har vi rÄd med detta upprustningsprogram? Har vi rÄd denna typ av utrikespolitik?

President Vladimir Putin: Detta Àr inte en utrikespolitisk frÄga. Ryssland har en fredlig utrikespolitik, och det Àr ingen överdrift. Om man tittar pÄ den politiska kartan i vÀrlden och Rysslands plats pÄ den, Àr det uppenbart att vi inte har behov av andras territorium eller naturresurser. Vi har tillrÀckligt med resurser sjÀlva och har inget behov av krig eller konflikt med nÄgon annan.

Dessutom, Äret 1990, var dÄ Ryssland inledde skilsmÀssan med republikerna som utgjorde det forna Sovjetunionen. Vi visade god vilja och gav dessa lÀnder deras oberoende. Detta hÀnde inte som ett resultat av inbördeskrig eller konflikter, utan var ett konsensusbeslut, och Rysslands hÄllning spelade en central roll i detta beslut.

DÀrför, vi har ingen lust att ÄterstÀlla imperiet eller Äterbygga Sovjetunionen, men vi har en skyldighet att försvara Rysslands oberoende och suverÀnitet. Detta Àr vad vi har gjort och kommer att fortsÀtta att göra.

NÀr det gÀller den ekonomiska dimensionen, för att Äterknyta till vad jag tidigare sade, det var för flera Är sedan vi utarbetade planerna pÄ att modernisera och rusta upp vÄrt lands vÀpnade styrkor med de senaste systemen. Det Àr i dag tio Är sedan vi började arbeta pÄ dessa planer och formulera kommande uppgifter. LÄt mig Äterigen sÀga att det handlade om ett naturligt utbyte av förÄldrade vapensystem.

En annan omstÀndighet jag vill notera i detta sammanhang Àr att allt detta arbete involverade avancerad teknik, och de uppgifter vi genomför inom försvarsindustrin kommer att driva oss att utveckla inte bara tillÀmpad vetenskap [ingenjörsarbete] utan ocksÄ vetenskaplig grundforskning som kommer att ge fördelar för hela [samhÀlls]ekonomin .

LÄt mig sÀga nÄgra ord om ersÀttningar för utebliven import i detta avseende. Vi upphandlade mÄnga av de komponenter vi anvÀnde i försvarsindustrin utomlands. Men det stod hela tiden klart att förlita sig pÄ import av kÀnsliga komponenter och teknik och Àven reservdelar för försvarsindustrin inte var en sÀrdeles framsynt politik, för att uttrycka det milt.

Att ha oljedollar gjorde det naturligtvis lÀtt att köpa utomlands, men vi mÄste utveckla vetenskap och industri hÀr i Ryssland. I sÄ motto, Àr den ersÀttning för utebliven import vÄra partners ÄtgÀrder drivit oss till faktiskt precis vad vÄrt land behöver. Vad vi gör skapar inte problem vÄr ekonomi, tvÀrtom, det höjer den till nya nivÄer av teknisk utveckling.

Vladimir Solovyov: Med andra ord, försvarsinudstrin driver tillvÀxten.

President Vladimir Putin: Ja, det stĂ€mmer. Det Ă€r sĂ„ det fungerar över hela vĂ€rlden – i USA, Europa, Kina och Indien. Vi byggde Brahmos roboten tillsammans med vĂ„ra indiska partners, till exempel, och utvecklat en helt ny sektor i indiska industrin. Indiska forskare arbetade mycket aktivt. Detta var ett viktigt steg för att utveckla en högteknologisk produktionssektor i Indien. VĂ„ra indiska partner Ă€r mycket glada och har föreslagit att utveckla det hĂ€r programmet vidare och vi har för avsikt att göra det.

Vladimir Solovyov: Terrorattacken i Turkiet vÀcker nu mÄnga frÄgar i Ryssland. Vi bekÀmpar terrorismen, som hotar ocksÄ vÄrt land, och försöker stoppa den innan den nÄr vÄra grÀnser. Men Àr vi redo hÀr hemma för att motstÄ försök att Äter skapa lidande och död pÄ vÄrt territorium?

President Vladimir Putin: Om man tÀnker efter, vi har redan vant oss vid att höra om terroristattacker hÀr, och terroristattacker dÀr. TyvÀrr har vi Ànnu inte blivit av med detta hot. Vid den tidpunkt nÀr jag tog beslutet att inleda operationer mot internationella terroristgrupper efter attacken pÄ Dagestan, sade mÄnga mÀnniskor till mig att vi inte kan göra detta pÄ grund av alla de slag av anledningar, de sade att det finns en risk att terrorister kommer att göra det ena eller försöka det andra.

Jag kom till slutsatsen att om vi befarar att terroristerna kommer att göra nÄgot, kommer de definitivt göra det. Vi mÄste vidta förebyggande ÄtgÀrder. Naturligtvis finns det risker, men lÄt mig sÀga att dessa risker fanns ÀndÄ, Àven innan vi började vÄr verksamhet i Syrien.

Om vi bara stod och lÄt Syrien bli uppÀtet, skulle de tusentals mÀnniskor som dÀr nu springer runt med kalasjnikovs hamna i vÄrt land, sÄ vad vi gör Àr att hjÀlpa president Assad att bekÀmpa detta hot innan det nÄr vÄra grÀnser.

Vladimir Solovyov: Men det budskap som vi fÄr frÄn utsidan Àr att vi har gÄtt hÀr kriget pÄ sidan av shiiter och mot sunniter.

President Vladimir Putin: Detta Ă€r ett falskt pĂ„stĂ„ende och felaktigt argument. Vi gör ingen skillnad mellan shiiter och sunniter. En stor del av Rysslands befolkning – 10 procent – Ă€r muslimer. Jag har sagt mĂ„nga gĂ„nger att de Ă€r precis lika mycket medborgare i Ryssland som kristna eller judar, och vi gör ingen skillnad mellan mĂ€nniskor.

Vi har absolut ingen lust att trassla in oss i religiösa konflikter av nÄgot slag i Syrien. VÄrt enda mÄl Àr att stödja den lagliga regeringen och skapa förutsÀttningar för en politisk uppgörelse. Detta var vÄr ursprungliga syft, och detta Àr fortfarande riktlinjen för vÄra handlingar i dag.

Vi Àr lyckligt lottade att ha mycket goda relationer med muslimska lÀnder dÀr en majoritet av befolkningen Àr shiiter, och vi har ocksÄ mycket goda relationer med sunniter. Vi vÀrdesÀtter dessa relationer och vill vidareutveckla dem.

Vladimir Solovyov: Har presidenten stöd frÄn nÄgon ledare för Sunni-lÀnder?

President Vladimir Putin: Ja, jag upplever det.

Vladimir Solovyov: Har deras ledare ringt er och uttryckt stöd för er inblandning?

President Vladimir Putin: Det handlar inte bara om telefonsamtal. Vi stÄr i stÀndig kontakt med mÀnniskor och vi vet vad de tycker. Dessutom, om allt jag hörde var de vanliga propaganda klichéerna som kommer frÄn media och visste inte vad olika lÀndernas ledare verkligen ansÄg, skulle vi kanske inte ha beslutat oss för att engagera oss i Syrien.

Vladimir Solovyov: Stödjer vi vÄra vÀnner i Egypten?

President Vladimir Putin: Det handlar inte bara om Egypten.

Vladimir Solovyov: Finns det ocksÄ andra som stödjer oss?

President Vladimir Putin: LÄt mig erinra om att terroristhotet hÀnger över mÄnga av regionens lÀnder. Ledaren för en av regionens lÀnder sade till mig en gÄng att lÀnderna i Mellanöstern, de muslimska lÀnderna, Àr terrorismens frÀmsta offer, och detta Àr fallet. Vi vill bekÀmpa terrorismen och Àr redo att göra det.

Jag förstÄr inte vissa av vÄra kollegor i Europa och USA nÀr de sÀger att de kÀmpar mot terrorismen, men vi inte ser nÄgra pÄtagliga resultat. Dessutom Àr det ett vÀlkÀnt faktum att amerikanerna har stÀngt av sitt program för att trÀna Fria syriska armén.

De började med planer pÄ att utbilda 12 000 personer, sedan sa att de skulle trÀna 6 000, och sedan de utbildade bara 60 personer. I slutÀndan visade det sig att endast 4-5 personer faktiskt Àr ute och slÄss ISIS. De spenderade 500 miljoner dollar pÄ detta.

De skulle ha lyckats mycket bÀttre om de gett dessa 500 miljoner till oss, varpÄ vi skulle ha anvÀnt det effektivare nÀr det kommer till att bekÀmpa internationell terrorism. I vilket fall som helst, mÄste vi försöka höja nivÄn pÄ samarbete inom underrÀttelseutbyte sÄ att den blir maximal, som jag tidigare sade.

Vladimir Solovyov: Tack herr President.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • By Björngunnar, 2015-10-15 @ 08:25

    Bra jobbat Blueshift.
    Putin Àr vÄrt hopp!

Other Links to this Post

statcounter