Vad pengar är Рhur de skapas Рoch vad göra när valutan kraschar

Senast uppdaterad: 2013-07-17
Vad är pengar?

  1. En metod för att förenkla utbyte av varor och tjänster.
  2. Ett sätt att värdera något Рsåsom en vara eller en tjänst.

Exempel: En mjölkbonde och en äppelodlare vill byta varor med varandra, men saknar pengar. Efter en stunds diskussion står det klart att de inte kan komma överens om hur många äpplen som motsvarar en kanna med mjölk.

Vid ett besök hos byhandlaren får de reda på att 1 kg äpplen kostar 12 kr och 1 liter mjölk 8 kr. Eftersom det går åt cirka 1 kg äpplen för att göra en liter äppeljuice, kommer de överens om en bytesaffär där mjölkbonden får 8 kilo äpplen genom att ge äppelodlaren 12 liter med mjölk.

Det är värt att notera att transaktionen kan genomföras genom att använda pengar i dess egenskap av måttstock Рoch utan att varken mjölkbonden och äppelodlaren har några pengar.

 

 

Hur mängden av pengar påverkar samhällsekonomin

Vad som i h√∂g utstr√§ckning avg√∂r ett samh√§lles syssels√§ttningsgrad och ekonomiska v√§lm√•ende √§r tillg√•ngen p√• utv√§xlingsmekanismen “pengar”.

Om det finns för lite pengar i omlopp i förhållande till den optimala ekonomiska aktiviteten blir denna brist en flaskhals som stryper samhällets produktivtet Рoch lågkonjunktur inställer sig.

Det är så här även om andra faktorer förblir detsamma.

I dag kontrolleras mängden/tillgången på pengar i samhället inte av folkvalda eller deras institutioner Рutan av det privata bankväsendet. Ett bankväsende vars ägarstrukturer varken har befolkningens eller samhällets bästa som en prioritet.

Den metod bankirerna begagnar sig av f√∂r att manipulera penningm√§ngden i samh√§llet f√∂r syftet att expropriera andras tillg√•ngar kallas f√∂r “fractional reserve lending”. Det fungerar i korthet som s√• att de l√•nar ut pengar som inte finns utan de sj√§lva skapar ur tomma intet i l√•ne√∂gonblicket.

Förfarandet är ett lagbrott i Sverige och många andra länder Рändå tillåter svenska politiker och myndigheter den här kriminaliteten att fortgå (bl a utgör det pyramidspel).

Det √§r dags att √•tg√§rda den absurda och kriminella situation som i dag r√•der r√∂rande Sveriges ekonomi: Hur landet bak lykta d√∂rrar kontrolleras av en internationell banksterelit ‚Äď och inte landets inv√•nare via deras folkvalda:

 

När fekalierna träffar fläkten Рskapa din egen valuta

Läsaren är redan bekant med hur människor kan klara sig utan pengar i handen, bara genom att använda dessa som måttstock mellan olika varor och tjänster.

Det här görs redan i bl a Storbritannien via det s k LETS, vilken är en förkortning för Local Exchange and Trading System.

Lokala valutor är i själva verket inte alls ovanliga. Wikipedia listar ett flertal för flera olika länder, både i och utanför Europa.

I länder där centralmakten visat osedvanlig inkompetens i att sköta landets finanser, som t ex i Grekland och Argentina, är det rätt vanligt med lokala valutor.

I takt med att befolkningens förtroende för politrukerna i Fjollträsk (riktnummerområde 08/010) rasar, har lokala valutor också blivit en bubblare i Sverige:

 

Den lokala grekiska valutan TEM Рklicka på bilden för att veta mer

 

Money as Debt

Dokumentär om pengarnas historia och hur det ser ut i dag.

Svensk text.

 

 

Klicka för att stödja uppropet:
En värld utan banker och skatter!

 

 

 

 

 

 

 

statcounter