Tio mĂ„nader försent – polisens “facit” för hĂ€ndelserna pĂ„ Medborgarplatsen

Senast uppdaterad: 2016-10-27
Lagom till den alltmer framgĂ„ngsrika motstĂ„ndsrörelsens planerade demonstration den 12 november i Stockholm – vĂ€ljer polisen att slĂ€ppa en video.

Den av Expressen publicerade filmen visar röriga brottstycken ur vad som sÀgs vara hÀndelseförloppet den 23 januari 2016 dÄ polismakten pÄ Medborgarplatsen i Stockholm grep och misshandlade knappt fyrtio demonstranter.

Polisen den 23 januari 2016

Av videon framgĂ„r att det omdiskuterade pĂ„stĂ„dda “vĂ„ldet” frĂ„n demonstranterna var begrĂ€nsat till att bilda en mindre kedja och marschera mot den plats dĂ€r man ville avsluta sitt evenemang – en disciplinerad och behĂ€rskad manöver som tvingade en handfull med poliser som stod i vĂ€gen att backa.

I videon ovan, frÄn den 23 januari, bekrÀftar polisen att sammandrabbningen orsakades av att myndigheten brast i kommunikationen med de knappt fyrtio demonstranterna och deras önskemÄl om var de ville hÄlla sina planerade avslutningstal.

Ingenting i polisens video tyder pÄ att demonstranterna Àgnade sig Ät offensivt vÄld syftande till att skada, sÄsom slag eller sparkar.

Ådalen 1931

Hade demonstranterna börjat slĂ„ss pĂ„ riktigt – pĂ„ det sĂ€tt de flesta mĂ€nniskor förstĂ„r begreppet – hade polisen och Expressen naturligtvis visat detta.

Verkligheten Àr tyvÀrr den att dÄ hade polisen nog ocksÄ dragit sina vapen och börjat skjuta rakt in klungan av demonstranter, tills dess alla lÄg pÄ marken

Polismaktens reaktion Àr enligt videon nedan nÀmligen omedelbar och maximalt aggressiv.

Teleskopbatonger slits upp och poliserna slutar inte slĂ„ förrĂ€n alla demonstranterna ligger ned – Ă„tskilliga av dem skadade. Demonstranterna tvingas dĂ€refter att i flera timmar sitta i snöslask – innan de förs till sjukhus.

Tidigare artiklar:

 

Polisens/Expressens version av hÀndelserna den 23 januari 2016 pÄ Medborgarplatsen

 

 • Distributören: 247 kr
  Bokus: 292 kr
  Ad Libris: 295 kr
 • Distributören: 23 2kr
  Bokus: 281 kr
  Ad Libris: 285 kr
 •  

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  statcounter