VĂ€rldens farligaste land

Senast uppdaterad: 2012-05-20
LĂ„t oss leka med tanken pĂ„ hur vĂ€rldens farligaste land skulle kunna se ut. Ett land som nĂ„gon gĂ„ng under det kommande decenniet skulle kunna göra vad Nazityskland lyckades med 1939 – att sĂ€tta vĂ€rlden i brand.

Ett minimikrav Ă€r att vĂ„rt land har kĂ€rnvapen – ju fler desto bĂ€ttre. Brinnande skyskrapor i all Ă€ra – men med facit i hand saknar de slagkraften som fĂ„r befolkningar att stĂ€lla sig upp i givakt och kasta sig ut i krig.

Även om atombomber smĂ€ller högst ocksĂ„ ur masspsykologiskt perspektiv Ă€r Ă€ven andra typer av massförstörelsevapen vĂ€lkomna: kemiska, biologiska och radiologiska eftersom de tillĂ„ter vĂ„rt land att gasa ihjĂ€l sina grannar eller sprida böldpest och radioaktivt avfall bland dem.

I vÄrt imagninÀra lands arsenal ingÄr ocksÄ missiler och flygplan som kan transportera ovanstÄende till sina grannar.

GrĂ€dde pĂ„ moset vore om landet ocksĂ„ har andraslagsförmĂ„ga – d v s kan skicka ivĂ€g sina egna kĂ€rnvapen Ă€ven om det sjĂ€lvt först bombats tillbaka till KritaĂ„ldern.

Eftersom den bÀsta kÀnda formen av andraslagsförmÄga Àr ubÄtar har vÄrt fantasiland ocksÄ kÀrnvapenbestyckade ubÄtar som smyger omkring i vÀrldshaven i vÀntan pÄ att fÄ sÀtta dollken i ryggen pÄ andra lÀnder.

Pricken över i:et vore ett par milltÀra satelliter att koordinera hela kalaset.

SÄ lÄngt hÄrdvaran.

 

Nationalpsykologisk profilering

Vapen alena rĂ€cker inte – vĂ„rt “vĂ€rldens farligaste land” behöver ocksĂ„ en nationalpsykologisk profil som matchar:

 1. Vana vid krig: det hĂ€r Ă€r bra eftersom strĂ€ckan frĂ„n tanken pĂ„ att trycka pĂ„ knappen till att faktiskt göra det rimligen Ă€r kortare för krigsluttrade ledarskap Ă€n för lĂ€nder med mer fredligt sinnade befolkningar dĂ€r en omstĂ€llning till “krigstĂ€nk” först mĂ„ste ske.
 2. En rĂ„buses mentalitet: en historia av brutalitet och mĂ€nskliga övergrepp – ju vidrigare desto bĂ€ttre – underlĂ€ttar onekligen beslut att utan samvetsnöd slĂ€cka hundratusentals med mĂ€nniskoliv medelst en knapptryckning – d v s nĂ„ samma psykologiska brytpunkt USA:s ledning med marginal uppenbarligen hade passerat i augusti 1945 dĂ„ de slĂ€ppte vĂ€rldens tvĂ„ första atombomber pĂ„ de japanska stĂ€derna Hiroshima och Nagasaki och pĂ„ tvĂ„ sekunder slĂ€ckte en kvarts miljon mĂ€nniskoliv (bilden ovan). Det ideala Ă€r om vĂ„rt land spelat rollen bĂ„de som gĂ€rningsman och offer – eftersom befolkningen dĂ„ varken rĂ€ds eller skrĂ€ms för att antingen sjĂ€lva begĂ„ svĂ„ra övergrepp mot andra liksom har förmĂ„gan att sjĂ€lv “ta stryk” utan att börja ifrĂ„gasĂ€tta meningsfullheten med slaktandet.
 3. Ett kortsiktigt och impulsivt tĂ€nkande: Det hĂ€r Ă€r en viktig ingridiens eftersom i fall ledarskapet för vĂ„rt imaginĂ€ra land Ă€r alltför intelligent finns risken att det konstruktivt börjar tĂ€nka sig ur kriser – istĂ€llet för att ta till knytnĂ€varna. VĂ„rt land mĂ„ste dĂ€rför ha en historia av militĂ€r Ă€ventyrlighet, dĂ€r det inte alltid varit uppenbart att den bĂ€sta lösningen var just att terrorbomba grannarna.
 4. Nationellt storhetsvansinne: ett land som ser sig sjÀlvt som likvÀrdigt med andra Àr ett land pÄ vÀg mot fred. Det gÄr inte för sig hÀr. Idealet hÀr Àr om den nationella sjÀlvbilden pÄminner om Nazitysklands syn pÄ sig sjÀlvt som befolkat av en arisk superras omgiven av halvapor.
 5. En apokalyptisk sjÀlvbild: att hitta lÀnder som tÀnker som sjÀlvmordsbombare Àr inte sÄ lÀtt. Vi tillÄter oss ÀndÄ att ta med det hÀr kriteriet eftersom det handlar om ett fantasiland vars syfte Àr att fungera som referens för riktiga lÀnders farlighet. Ett land redo till nationellt sjÀlvmord Àr naturligtvis farligare Àn lÀnder som söker fred.

SĂ„, hur vĂ€l uppfyller vĂ€rldens kĂ€nda kĂ€nvapeninnehavare vĂ„r “idealbild” ovan och dĂ€rför skulle kunna bli det land som det kommande decenniet spelar samma roll tyskland spelade under andra vĂ€rldskriget?

Av vĂ€rldens kĂ€nda kĂ€rnvapenmakter: Ryssland, USA, Frankrike, Israel, Kina, Storbritannien, Indien, Pakistan och möjligen Nordkorea (som Ă€ven om det inte har nĂ„gra kĂ€rnvapen Ă€ndĂ„ genomfört tvĂ„ halvlyckade provsprĂ€ngningar) – synes det bara vara Ryssland, USA, Kina och Israel som uppfyller alla hĂ„rdvarukraven.[1]

En punkt-för-punkt matching mellan den hĂ€r kandidatlistan och vĂ„r nationalpsykologiska profil för “vĂ€rldens farligaste land” avslöjar att det inte bara finns ett land som ligger nĂ€rmare ideallandet Ă€n andra lĂ€nder – utan som faktiskt passar vĂ„r mall som hand i handske.

 

Israel

Det finns inget land eller folk sĂ„ stöpt i krig som Israel. Redan innan dess födelse 1948 var Israel ett skepp framburet pĂ„ ett hav av blod – bĂ„de judiskt och andras. SĂ„ sent som hösten 2009 hade landet en regering vars medlemmar var internationellt efterlysta krigsförbrytare pĂ„ gund av den israeliska armĂ©ns slaktande i Gaza tidigare under Ă„ret.[2]

Snabbspola fram ett par mÄnader och den brittiska regeringen har i mars 2010 hunnit utvisa israeliska ambassadens spionchef i London[3] efter det uppmÀrksammade mordet pÄ en Hamasledare i Dubai i januari.

Israels historia Ă€r ocksĂ„ kantad av lika spektakulĂ€ra som ofta framgĂ„ngsrika militĂ€ra företag: sex-dagars kriget 1967, Yom Kippur 1973, Entebbe 1976, bombningen av en irakisk kĂ€rnkraftsreaktor i Osirak 1981. Över denna vĂ„ldsamma och dramatiska historia kastar ocksĂ„ Gamla TestamentpĂ„stĂ„enden om ett av “Gud utvalt folk” sin ödesmĂ€ttade skugga.

FörstÄsigpÄare konstaterade redan för tio Är sedan att Israel hade Ätminstone 400 större (icke-taktiska) kÀrnvapen,[4] vilket placerar det före Storbritannien och Frankrike i listan över vÀrldens starkaste kÀrnvapenmakter.

Israeliska bedömningar av sin egen militÀra förmÄga Àr att det Àr nummer tvÄ eller möjligen tre i hela vÀrlden.[5] Med andra ord, israeliska bedömmare tror pÄ allvar att landet i krig slÄr Kina och spelar oavgjort mot Ryssland (och förlorar mot USA).

Oavsett om den hÀr sjÀlvuppskattning stÀmmer eller Àr utslaget av ett nationellt storhetsvansinne spelar ingen avgörande roll för farlighetsfaktorn.

StÀmmer detta visar det att nÄgot gÄtt snett, allvarligt snett, nÀr ett land mindre Àn Dalarna och med en befolkning mindre Àn den svenska samlat pÄ sig sÄ mycket vapen att det anser sig kunna spöa en miljard kineser.

TyvÀrr lider ocksÄ Israel av en apokalyptisk sjÀlvbild. NÀr det kommer till kÀrnvapen sÄ har den till och med ett namn: Samsonalternativet.[6]

 • Vi besitter förmĂ„gan att förgöra hela vĂ€rlden. Och jag kan försĂ€kra er att detta Ă€r vad som kommer att ske innan Israel gĂ„r under. … Vi har flera hundra kĂ€rnvapenspetsar och raketer och kan avfyra dessa i alla vĂ€derstreck, kanske till och med mot Rom. De flesta europeiska huvudstĂ€der Ă€r mĂ„ltavlor för vĂ„rt flygvapen.[5]

Med andra ord, den israeliska skutan Àr ett Titanic som under det kommande decenniet kan ha stÀmt möte med ett isberg.

LÀsare som levde i tron Israel var ett land med vilket Sverige och andra lÀnder i Europa Ätnjöt ett ömsesidigt gott förhÄllande vet nu att enligt israeliska analytiker ingÄr det i Tel Avivs krigsplanering att förvandla lÀnder i Europa till radioaktiva ruinhögar.

 

Scenarier

SÄ, vad skulle en sÄ groteskt överbevÀpnad och dokumenterat brutal stat som Israel tÀnkas kunna ta sig till under det kommande decenniet?

Åtminstone tvĂ„ brickor synes vara pĂ„ marsch pĂ„ spelplanen.

 1. Det pÄgÄende vapenskrammlet mot Iran
 2. Vad som faktiskt sker pĂ„ Israels egen bakgĂ„rd: den gradvisa förintelsen av Palestina – som tillsammans med tillvĂ€xten av Israels militĂ€ra förmĂ„ga synes vara de enda konstanta faktorna i denna kaotiska region.

 

 

Hypotesen som presenteras hÀr Àr att Israel kommer att fortsÀtta utnyttja bricka nummer ett, vapenskramlet mot Iran, till att hÄlla omvÀrldens uppmÀrksamhet alltför splittrad för att kunna fokusera pÄ bricka tvÄ: den snart helt genomförda assimilering av allt palestinskt territorium.

FortsÀtter det i samma takt som hitills Àr risken överhÀngande att Palestina vid decenniets blott existerar som en fotnot i böcker över Mellanösterns historia.

Vapenskramlet kommer att fortsÀtta tills dess det bÀttre tjÀnar Israels och dess huvudmÀns intressen att fullt spela ut bricka ett och anfalla Iran. Detta skulle bland annat kunna ske om stölden av de sista jordplÀttarna palestinsk mark blir sÄ blodiga att ett rejÀlt fyrverkeri krÀvs för att dölja det.

Med andra ord: Det behov av en israelisk “endlösung” för den palestinska befolkningen premiĂ€rminister Benyamin Netanyahu och hans kabinett i dag konfronterar kan mycket vĂ€l bli sĂ„ blodig att inget mindre Ă€n ett storkrig i österled kan dölja det.

KoncentrationslĂ€gret har man redan byggt – Gaza heter det.

Den hĂ€r strategin skulle vara mycket, mycket svĂ„rare – kanske till och med omöjlig – om staten Israel och dess zionistregim inte hade följande Ă€ss pĂ„ hand:

 • KĂ€rnvapen
 • Stöd av vĂ€rldens ledande militĂ€rmakt USA
 • Kontroll över internationell massmedia

En titt i backspegeln visar att en part Israel tack vare sitt kĂ€rnvapeninnehav skrĂ€mt till ansenliga eftergifter, förutom sina grannar, Ă€r ledarskapet i det amerikanska imperiets huvudstad Washington. Hoten har spelats ut pĂ„ sĂ„ sĂ€tt att var gĂ„ng Israel pĂ„ grund av sin brutala och expansiva regionalpolitik hamnat i brĂ„k med grannarna har ett Ă€ngsligt Washington gett dem allt vad de begĂ€rt – bara de inte börja kasta atombomber omkring sig.

Den israeliske generalen Moshe Dayan lÀr till och med haft ett namn pÄ strategin: galna hunden. Israels mÄste upplevas lika farlig och irrationell som en galen hund för att fÄ som det vill.

Den hĂ€r Israeliska skuggan, som sedan lĂ€nge alltsĂ„ vilar över det amerikanska imperiet – d v s VĂ€st, Ă€r i dag mörkare Ă€n fordom.

Emanuel Rahm, stabschef till USA:s nuvarande presidenten, har en far som Àr israelit och som var medlem i en bevÀpnad zionistorganisationen Irgun som hjÀlpte till att terrorbomba fram Israels existens. Rahm sjÀlv arbetade enligt uppgifter för den israeliska armén under Gulkriget 1991.

Över Israel vilar i sin tur en Ă€nnu tyngre skugga – skuggan av den familj som mer Ă€n nĂ„gon annan sĂ„g till att staten Israel skapades: Rothschild.

SÄ tung Àr den hÀr skuggan att Israel har kallats för Rothschilds privata feodaldöme. 

Framtiden

Det minsta som krÀvs av svenska journalister och politiker som i framtiden önskar framstÄ som seriösa Àr att de öppet bekrÀftar att kritik mot zionistregimen i Israel lika lite utgör antisemitism eller Àr ett ifrÄgasÀttande av Judendomen eller judars rÀtt att ha nÄgonstans att bo, som kritik mot nazismen skulle utgöra ett kritik av Kristenheten eller förföljelse av kristna.

NÀr svenska politiker och journalister gör detta kan de frÄga sig hur det kommer sig att 25 000 iranier som bekÀnner sig till Judendomen trots erbjudande om hundratusentals med kronor om de flyttar till Israel hellre vÀljer att stanna kvar Ahmadinejads Iran.[7]

För lĂ€sare som Ă€r utrikesjournalister specialiserade pĂ„ mellanöstern kommer hĂ€r ett stalltips: ta med gasmasken och rejĂ€lt med skydd mot biologiska stridsmedel. Det ligger i Tel Avivs intresse att distansera sig till den “endlösung” pĂ„ palestinafrĂ„gan landet i dag brottas med.

Som “vĂ€rldens farligaste land” har Israel naturligtvis ocksĂ„ ett aktivt b-stridsprogram.

 

 

 

 

 


 

1. Kandidatlistan reducerad utifrÄn kÀnt innehav av biologiska vapen och andraslagsförmÄga (Nordkorea saknar det senare).
2. Move to change law on ‘political’ arrest warrants postponed until after election
3. “Britain expels Mossad agent over forged passport plot”
4. THE THIRD TEMPLE’S HOLY OF HOLIES: ISRAEL’S NUCLEAR WEAPONS
5. “We could destroy all European Capitals”
6. Seymour Hersh: “The Samson Option”
7. “Iranian Jews Reject Outside Calls To Leave”

 

statcounter