Rysslands Utrikesminister Sergej Lavrov: “Det Ă€r inte Ryssland som destabiliserar Ukraina”

Senast uppdaterad: 2014-04-10
Artikeln nedan Ă€r skriven av Ryska Federationens utrikesminister Sergej Lavrov och publicerades i den brittiska tidningen The Guardian 2014-04-07. ÖversĂ€ttning av T. Google.

“Det Ă€r inte Ryssland som destabiliserar Ukraina”

“Det Ă€r inte Ryssland som destabiliserar Ukraina”

 

Den djupa och genomgripande krisen i Ukraina Àr en frÄga av stor oro för Ryssland. Vi förstÄr mycket vÀl lÀget för ett land som blev sjÀlvstÀndigt för bara drygt 20 Är sedan och fortfarande stÄr inför komplicerade uppgifter i uppbyggandet av en suverÀn stat. Bland dessa Àr sökandet efter en intresseavvÀgning mellan dess olika regioner, folkslag med olika historiska och kulturella rötter, talar olika sprÄk och har olika perspektiv pÄ sin historia och samtid, samt deras lands framtida plats i vÀrlden.

Mot bakgrund av dessa omstÀndigheter borde den roll externa krafter borde ha spelat har varit att hjÀlpa ukrainarna skydda grunden för civil fred och en hÄllbar utveckling, vilka fortfarande Àr brÀckliga. Ryssland har gjort mer Àn nÄgot annat land för att stödja den oberoende ukrainska staten, bland annat genom att i mÄnga Är ha subventionerat dess ekonomi genom lÄga energipriser. I november förra Äret, dÄ den nuvarande krisen inleddes, stödde vi Kievs önskan om brÄdskande samrÄd mellan Ukraina, Ryssland och EU för att diskutera hur harmonisera integrationsprocessen. Bryssel avvisade detta blankt. Den instÀllningen speglar den improduktiva och riskabla linje EU och USA har hÄllt fast vid under lÄng tid. De har försökt att tvinga Ukraina att göra ett smÀrtsamt val mellan öst och vÀst, som ytterligare förvÀrrar landets interna motsÀttningar.

Oaktat realiteten i Ukraina gavs massivt stöd till politiska rörelser frĂ€mjande vĂ€sterlĂ€ndskt inflytande och det skedde i direkt strid med den ukrainska konstitutionen. Detta Ă€r vad som skedde 2004, nĂ€r president Viktor Jusjtjenko vann en grundlagsstridig tredje omgĂ„ng av valet – som införts efter pĂ„tryckningar frĂ„n EU. Den hĂ€r gĂ„ngengreps makten i Kiev pĂ„ odemokratiskt sĂ€tt, genom vĂ„ldsamma gatuprotester genomförda med direkt deltagande av ministrar och statstjĂ€nstemĂ€n frĂ„n USA och lĂ€ner i EU.

PÄstÄenden om att Ryssland har undergrÀvt anstrÀngningarna att stÀrka partnerskap pÄ den europeiska kontinenten stÀmmer inte överens med de faktiska omstÀndigheterna. TvÀrtom, vÄrt land har kontinuerligt frÀmjat ett system med lika och odelbar sÀkerhet i det euroatlantiska omrÄdet. Vi föreslog att underteckna ett fördrag om detta och föresprÄkade skapandet av ett gemensamt ekonomiskt och mÀnskligt [socialt?] utrymme frÄn Atlanten till Stilla havet som ocksÄ skulle vara öppen för postsovjetiska lÀnder.

Under tiden har stater i VÀst, trots sina upprepade försÀkringar om motsatsen, genomfört successiva vÄgor av utvidgning av NATO och har flyttat alliansens militÀra infrastruktur österut och börjat implementera planer för robotförsvar. EU:s östliga partnerskaps program Àr utformat för att knyta sÄ kallade fokuslÀnder tÀtt till sig sjÀlv och stÀnga av möjligheten till samarbete med Ryssland. Försök av de som iscensatte Kosovos utbryting frÄn Serbien och Mayotte utbrytning frÄn Komorerna att nu ifrÄgasÀtta den fria vilja hos mÀnniskor pÄ Krim kan inte ses som nÄgot annat Àn en flagrant uppvisning i dubbelmoral. Minst lika oroande Àr försöken att lÄtsas att man inte ser den huvudfaran för Ukrainas framtid, det kaos som sprids av extremister och nynazister .

Ryssland gör allt det kan för att frÀmja en tidig stabilisering [av situationen] i Ukraina. Vi Àr fast övertygade om att detta kan uppnÄs genom bland annat följande steg: en reell konstitutionell reform som skulle garantera legitima rÀttigheter för alla ukrainska regioner och uppfylla krav frÄn dess sydöstra region om att göra ryska till landets andra officiella sprÄk; robusta garantier för Ukrainas alliansfria status inskriven i lagarna och genom det sÀkerstÀlla sin roll som en lÀnk i en odelbar europeisk sÀkerhetsarkitektur; och brÄdskande ÄtgÀrder för att stoppa aktiviteten hos olagliga bevÀpnade grupperingar tillhörande Pravy Sektor och andra ultranationalistiska grupper.

Vi vill inte pĂ„tvinga nĂ„gon nĂ„gonting, men vi ser att om detta inte sker sĂ„ kommer Ukraina att fortsĂ€tta spiralen ned i kris med oförutsĂ€gbara konsekvenser. Vi Ă€r redo att ansluta sig till internationella insatser för att uppnĂ„ dessa mĂ„l. Vi stöder den begĂ€ran utrikesministrarna i Tyskland, Frankrike och Polen att implementera avtalet frĂ„n den 21:a februari. Deras förslag – att arrangera samtal mellan Ryssland och EU med deltagande av Ukraina och andra östliga partnerskapslĂ€nder om konsekvenserna av EU:s associationsavtal – överensstĂ€mmer med vĂ„r position.

Dagens vÀrld Àr inte grundskola dÀr lÀrarna utdelar bestraffningar efter behag. Krigiska uttalanden likt de som kunde höras pÄ NATO:s utrikesministermöte i Bryssel den 1:a april motsvarare inte behovet av nedtrappning. En nedtrappning bör inledas med retoriken. Det Àr dags att stoppa det hÀr ogrundade uppiskanet av spÀnningar och att ÄtervÀnda till ett seriöst gemensamt arbete.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • By sten - Ă„ke karlsson, 2014-04-10 @ 11:17

    USA och det övriga VĂ€stvĂ€rlden – Ă€r beredda att nĂ€r som helst starta det tredje vĂ€rldskriget för att komma över VĂ€rldens/Planetens största gas/oljetillgĂ„ngar samt övriga naturtillgĂ„ngar. NyupptĂ€ckta kolossala oljedepĂ„er, stora som medelhavet . pĂ„ tre till femtusen meters djup. Kommer att förse Moder Ryssland med energi garanterat i 100-200 Ă„r in i framtid. USA;s kĂ€nda oljetillgĂ„ngar i ca 30 Ă„r. Man Ă€r beredd att till varje pris rĂ„na/plundra Moder Ryssland pĂ„ varenda droppe, med internationnella storskojaren Carl Bildt gapandes i spetsen, för att tjĂ€na en enda krona. Och nederlaget/det förnedrande/ slaget vid Poltava.

  • By johan, 2014-04-10 @ 05:53

    WORD!
    TÀnk att det kan vara sÄ lÀtt att fÄ ett helt lands folk att inte fÄ reda pÄ rÀtt information nÀr den presenteras. Att medier har sÄdan makt Àr pÄ riktigt skrÀmmande!
    NĂ€r (jag vĂ€l SKREV) jag skriver pĂ„ sociala medier med 100-tals “vĂ€nner” lĂ€sare sĂ„ Ă€r nĂ€rmare 90% (om inte mer) “huvudet i marken” mĂ€nniskor som hĂ„nar, Ă€r blinda, skĂ€mtar och tycker man Ă€r dum i huvudet för att en osanning (deras sanning lĂ„ter annorlunda)

Other Links to this Post

statcounter