Ryssland hÀnskjuter kuppen i Kiev till EuroparÄdet

Senast uppdaterad: 2014-03-03
Lördagen den 1:a mars 2014 hÀnsköt Ryssland till EuroparÄdet frÄgan med den kupp som nyligen genomfördes i Ukraina, under vilken landets president Janukovitj under dödshot lÀmnade huvudstaden Kiev och Ukraina.

De ryska frÄgetecknen synes vara ett flertal:


Bl a undrar Moskva hur laglig kuppen eg var eftersom flera av de parlamentsledamöter som röstade för den nya regeringen gjorde sÄ under direkt fysiskt hot frÄn medlemar av bl a de ultranationalistiska partierna Svoboda och Pravy Sektor.

En av de första ÄtgÀrderna den nya sjÀlvutnÀmnda regeringen vidtog var ocksÄ att kriminalisera minoritetssprÄket ryska.

Ryssland undrar Àven vad som hÀnde med det avtal som en lösning av krisen som undertecknades den 21:a februari och som dÀrefter ratifierades av Tyskland, Polen och Frankrike.

Avtalet stipulerade att upprorsmÀnnen skulle lÀgga ned sina vapen, lÀmna de offentliga byggnader de stormat och ockuperat och upphöra med hot och vÄld mot tjÀnstemÀn och medborgare.

Inget av detta har skett. IstÀllet har ett gatans parlament tagit över och laglösheten sprider ut sig.

Ryssland har informerat den sjÀlvutnÀmnde gatupresidenten Alexander Turjinov frÄn Fosterlandspartiet att han riskerar att utredas för krigsbrott om övergreppen mot civila nu inte upphör.

 

Video: ledaren för det ukrainska ultranationalistiska
partiet Pravy Sektor i samtal med en Ă„klagarsekreterare


 

Desperados

Ett av skÀlen till att kuppen gÄtt sÄ snett synes vara att det starka internationella moraliska stöd demonstranterna sedan slutet av 2013 fÄtt av besökande dignitÀrer som bl a Sveriges utrikesminister Carl Bildt som eggat pÄ utvecklingen, nu efter kuppen alltsÄ inte resulterar i nÄgon praktisk hjÀlp.

Den ukrainska statskassan har bl a akut brist pÄ pengar och det fördelaktiga femÄrsavtal med Ryssland om gas till hela Ukraina till hela 33% rabatt som den gamle presidenten Janukovitj utverkade för landet verkar Ukrainas nya regering inte intresserad av.

Den nya “regeringens” styrka synes istĂ€llet vara produktion av allt mer kategoriska och vilda pĂ„stĂ„enden.

HĂ€r av den 39-Ă„rige nye “premiĂ€rministern” Arsenij Jatsenjuk: 

 

 

 

 

 

 

 

 

statcounter