Nybyggarna

Senast uppdaterad: 2016-12-09
FĂ„ har insett det, men Sverige befolkas i dag av flera miljoner nybyggare.

Nybyggarna Àr inte identiska med de horder av frÀmlingar ett antal svenska regeringar under senare Är tillÄtit och uppmuntrat att vÀlla in över landets grÀnser.

FrĂ€mlingarna Ă€r nĂ€mligen inte av det virke nybyggare plĂ€gar vara – eller behöver vara – för att kunna bygga nĂ„got nytt.

Om invandrarna inte Ă€r nybyggarna – vilka Ă€r det dĂ„?

Dagens nybyggare Ă€r svenskar som insett att deras land och hĂ€vdvunna seder och rĂ€ttigheter stulits frĂ„n dem – av en politisk adel av folkförrĂ€dare.

Nybyggarna Äterfinns bland de som insett att det som en gÄng var ett föregÄngsland, för alltid försvunnit och aldrig mer kommer tillbaka.

Nybyggarna Àr de som insett att vÀgen in i framtiden Àr, precis som den var för Karl-Oskar och Kristina i Willhelm Mobergs tetralogi Utvandrarna, att i en ogÀstvÀnlig och fientlig miljö bryta ny mark och skapa ett nytt samfund, ett nytt land.

En skillnad mellan Karl-Oskar och Kristina, och deras efterkomlingar i dag, Ă€r att svenskar i dag inte har nĂ„got förlovat land att resa till – utan mĂ„ste göra samma resa i vad som fordom var deras eget land.

Med tanke pÄ hur mÄnga svenskar det redan finns pÄ Skandinaviens östra halva, Àr förutsÀttningarna goda för att processen kan bli enklare Àn för de som pÄ 1800-talet övergav Sverige.

Å andra sidan, mĂ„nga svenskar drar fortfarande ned rullgardinen och inbillar sig att de lever i ett land som inte lĂ€ngre finns.

Kanske hade Karl-Oskar och Kristina dĂ€rför det Ă€ndĂ„ lĂ€ttare – de visste att det var nybyggare, att allt omkring dem var nytt och att de inte hade nĂ„got annat val Ă€n att kavla upp Ă€rmarna…

 


 

 

 • Distributören: 247 kr
  Bokus: 292 kr
  Ad Libris: 295 kr
 • Distributören: 23 2kr
  Bokus: 281 kr
  Ad Libris: 285 kr
 •  

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  statcounter