Madrid M-11

Senast uppdaterad: 2012-06-06
Den officiella versionen av spaniens 9/11 Ă€r att tolv ryggsĂ€ckar med dynamit och spikar placerades ut pĂ„ en tĂ„gstation i en förort till Madrid den 11 mars 2004 – ett par dagar innan det nationella valet. Tio av dem bringades att explodera via mobiltelefoner.

Spansk polis grep ett antal personer varav 28, flera av dem spanska medborgare, Ätalades för olika grader av inblandning.

Under rĂ€ttegĂ„ngen pĂ„stods dĂ„det ha varit “inspirerat” av Al-Qaeda. Senare anklagades under en tid den baskiska separatiströrelsen ETA.

Alla nekade.

       

De sju huvudmisstÀnkta och pÄstÄdda ledarna (för vilka Äklagare yrkade pÄ 40 000 Ärs fÀngelse vardera), friades helt. Av de 21 ÄterstÄende fÀlldes tre för mord, de övriga för mindre brott (sÄsom bilstöld och vapeninnehav).[1] Fyra av de 21 dömda friades i högsta domstolen dÀr en tidigare friad gruvarbetare senare dömdes för att ha tillhandahÄllit dynamit. Gruvarbetaren dömdes trots att Äklagarsidan under rÀttegÄngen öppet deklarerade att den inte visste vilken typ av sprÀngmedel som anvÀnts.

        Av ursprungligen 28 Ă„talade dömdes 18[2] – alla av dem pĂ„ sĂ„ lĂ„g nivĂ„ av inblanding att den allmĂ€nna uppfattning Ă€r att brottet fortfarande Ă€r olöst.

I analogi med sanningsrörelsen i USA för 9/11 finns i Spanien ocksÄ en sanningsrörelse för 11-M.

Böcker har getts ut, en av de senaste heter Titadyn och Àr författad av kemister anlitade av en anhöriggrupp.

Titadyn analyserar de sprÀngmedel som anvÀndes och nÄr slutsatsen att polischefer och politiker med avsikt saboterat utredningen och borde Ätalas.[3]

En annan slutsats Àr att valet av sprÀngmedel stÀrker misstankarna om att attacken saknade kopplingar till islamsk fundamentalism utan var en intern spansk politisk historia.

 

PresentaciĂłn del libro Titadyn [Presentation av boken TITADYN]

Datum: 2009-06-02
LĂ€ngd: 0:02:26
SprÄk: Spanska
Sammanfattning: Spansk TV pÄ plats vid bokens presskonferens dÀr författarna lÀser upp namnen pÄ nÄgra av polis- och andra myndighetschefer som borde Ätalas för att ha konspirerat att dölja sanningen om vad som egentligen skedde den 11 mars 2004. 

11-M Manzano admite que se destruyó casi todos los restos de los focos [Manzano erkÀnner att han förstörde nÀstan allt kvarvarande bevismaterial]

Datum: 2009-09-17
LĂ€ngd: 0:07:29
Sammanfattning: Myndigheterna förstörda nÀstan allt bevismaterial.

[Videon borrtagen av google – artikel hĂ€r: Manzano admite que los Tedax destruyeron casi todos los restos del 11-M]

 

 

ÂżQue sucedio realmente? [Vad hĂ€nde – egentligen?]

Datum: 2006-11-24
LĂ€ngd: 0:07:47
Sammanfattning: Klippet pekar pÄ oklarheter i utredningen och kommer till slutsatsen att regeringen ljuger.

 

 


 

1. 21 guilty, seven cleared over Madrid train bombings
2. Spanish court overturns four convictions for Madrid train bombings
3. El Titadyn del perito Iglesias; El quĂ­mico del 11-M presenta su libro ‘Titadyn’: ‘Hemos abierto una brecha’;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

statcounter