LĂ€nsstyrelser fuskade vid EU-valet

Senast uppdaterad: 2014-06-02

Piratpartiet

Piratpartiets Nathalie Ylitalo anklagar LuleÄ kommun för systematisk skadegörelse av partiets affischer i centrala stan.

– De har rivit ner över 100 affischer för oss, och sen fĂ„r vi ett mail frĂ„n parkförvaltningen dĂ€r de stĂ„r att vĂ„r affischering Ă€r nedskrĂ€pning.

Kommunen Àr nu polisanmÀld.

KĂ€lla: http://www.nsd.se/nyheter/lulea/piratpartiet-polisanmaler-lulea-kommun-8502170.aspx

Svenskarnas Parti

I de flesta fall som vi har noterat sĂ„ verkar det handla om att valförrĂ€ttarna av oklar anledning har Ă€ndrat ”Svenskarnas parti” till ”Svenkarnas parti” eller ”Svenskarnas Parti”, men Ă€ven mer utstuderat valfusk har intrĂ€ffat och personer som har röstat pĂ„ Svenskarnas parti i EU-valet har fĂ„tt sina röstsedlar helt ogiltigförklarade. En kvinna som jag varit i kontakt med berĂ€ttar exempelvis att hon och hennes partner var och förtidsröstade och noga skrev ”Svenskarnas parti” pĂ„ varsin valsedel, men att en av dessa röster helt plötsligt hade blivit ogiltig nĂ€r distriktets röster var fĂ€rdigrĂ€knade.

En annan person berĂ€ttar att han och hans sambo var och röstade pĂ„ Svenskarnas parti tillsammans men att bĂ„da deras röster istĂ€llet registrerades som ”Svenkarnas parti”. AlltsĂ„ tydligt felstavade, trots att bĂ„da personerna stavade rĂ€tt frĂ„n början. Även pĂ„ Flashback och Facebook skriver flera personer att deras röster registrerats med alternativa stavningar.

KĂ€lla: https://www.realisten.se/2014/05/30/valfusk-mot-svenskarnas-parti/

Moderaterna

Moderaternas oppositionsrÄd Ulla Olsson gjorde i gÄr en

polisanmÀlan om valfusk.

Detta pÄ uppdrag av moderaterna i BorlÀnge, som diskuterat saken och beslutat att agera.

KĂ€lla: http://www.dt.se/allmant/dalarna/polisanmals-for-valfusk

Liberala Partiet

Ett större antal handskrivna röster har helt enkelt ogiltigförklarats samt rapporter om att valarbetare pÄstÄtt att partiet inte stÀllt upp i valet.

KĂ€lla: liberala partiet.

raddasverige.nu

Det har medelst personliga bekrÀftelser konstaterats att ett anmÀrkningsvÀrt stort antal röster förvanskats av röstrÀknare pÄ sÄ sÀtt att partinamnet stavats fel eller att rösten helt enkelt bedömts som ogiltig. Ett antal personröster har ocksÄ raderats.

Fenomenet Àr inte isolerat utan har setts pÄ ett flertal orter runt om i landet.

Fusket anmÀlt till valmyndigheten och omrÀkning begÀrd för hela landet.

KÀlla: ett antal mejl frÄn valarbetare och röstare.

 

FrÄga: Varför Àndrar röstrÀknarna namnet pÄ de partier rom röstats pÄ nÀr dessa knappas in i datorerna?

Svar: Vad som avgör pĂ„ vilket parti en handskriven röst hamnar pĂ„ Ă€r den exakta stavningen, inklusive skillnader i stora och smĂ„ bokstĂ€ver. Vad detta innebĂ€r Ă€r att genom att förvanska stavningen vid röstrĂ€kningen sĂ„ kan 100 röster pĂ„ ett parti i statistiken enkelt förvandlas till tio röster pĂ„ tio partier – Ă€ven om det Ă€r uppenbart att samma parti avses.

I kommunalval innebÀr detta att en enda röstrÀknare kan avgöra skillnaden mellan seger eller förlust för ett parti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • By M., 2014-06-06 @ 11:57

  Vet inte om detta Àr valfusk eller inte men i förra riksdagsvalet sÄg jag att den grÄa fÀrgen pÄ valkuverten var i olika nyanser pÄ tex biliotek, i vallokal och det jag fick hemskickat. Den grÄa fÀrgen bestod dÄ av en massa smÄ svarta punkter. Det kanske kan utnyttjas för att se vilka som röstar pÄ vem.
  I Eu-valet i Ă„r sĂ„g jag att den grĂ„ linjen inte var en massa svarta prickar utan en jĂ€mn grĂ„ fĂ€rg. Det skulle Ă€ndĂ„ gĂ„ att fuska pĂ„ sĂ„ sĂ€tt att det valkuvert man fĂ„r av den person som delar ut valkuverten i vallokalen kan skifta i nyans och dĂ„ kan de i vallokalelen se vem man röstat pĂ„ – dvs om de vill…

 • By Maria, 2014-06-06 @ 09:37

  Var kan jag kolla om min röst som jag har lagt pÄ raddasverige har rÀknats eller ej? Jag har följt era rekommendationer noga sÄ att det vare intressant se vad som hÀnt med min röst.

  KOMMENTAR:

  PÄ den hÀr sidan pÄ valmyndigheten finns mer info..

  http://www.val.se/val/ep2014/slutresultat/E/rike/index.html

Other Links to this Post

statcounter