Uppdaterad: kontantupproret i SVT Debatt – torsdag den 12 mars 2015

Senast uppdaterad: 2015-02-24
Hösten 2012, för tvÄ och ett halvt Är sedan, lyckades bankstervÀldet slingra sig ur en debatt i SVT Gomorron Sverige rörande bankernas olagliga, odemokratiska och ensidia utfasning av kontanter ur samhÀllet.

Det skedde pĂ„ klassiskt svenskt manĂ©r – man ringde och sjukskrev sig..

(av nÄgon anledning var det tydligen med tvÄ dagars varsel omöjligt att finna nÄgon ersÀttare bland de uppskattningsvis 100 000 individer som i Sverige arbetar inom finanssektorn)

Kanske blir det svÄrare för bankirerna att komma undan den hÀr gÄngen?

Torsdagen den 26:e februari 12:e mars 2015 planerar nÀmligen det nystartade kontantupprorets general, den förre rikspolischefen Björn Eriksson, att i SVT Debatt debattera det privata bankvÀldets olagliga och odemokratiska utfasande av kontanter.

Enligt debattprogrammets redaktör har man Ànnu tydligen inte fÄtt tag pÄ nÄgon pÄ bankernas sida som vÄgar/vill/kan stÀlla upp i debatten.

Risken Àr alltsÄ en repris av vad som skedde hösten 2012: att kontanternas vÀnner vinner pÄ walk-over men att den stora förloraren Äter blir den fria Äsiktsbildningen, demokratin och en lÄng rad med mÀnskliga rÀttigheter.

LĂ€sare intresserade av att delta som studiopublik och hjĂ€lpa Eriksson och tittarna att förstĂ„ att kontanter faktiskt inte bara Ă€r en mĂ€nsklig rĂ€ttighet – utan nĂ„got som Ă€r grunden för mĂ€nskliga rĂ€ttigheter kan mejla debattpublik@svt.se och anmĂ€la sitt intresse.

SÀndningen gÄr av stapeln 22:00 och sÀnds frÄn SVT Göteborg som ligger pumpgatan 2 (se kartan).

NÄgra lÀnkar

Klicka hÀr för att gÄ med kontantuppropet.nu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • By Hans Nilsson, 2015-02-28 @ 09:27

  Aktuellt hade frÄgan om kontanternas svaga stÀllning som betalmedel uppe igÄr. Nu nÀr VI har fÄtt upp frÄgan pÄ dagordningen gÀller det för OSS att ha tummen i ögat och spettet i röven pÄ föresprÄkarna för det kontantlösa samhÀllet sÄ de inte lyckas som de gjorde nÀr man avreglerade banker och kreditmarknaden. De skall INTE ges en lugn stund framöver.Staten alltsÄ VI folket mÄste ta över makten frÄn de förstÄndshanikappade som idag styr och stÀller i landet. Det Àr vÄr plikt att lÀmna över vÄrt land till kommande generationer SVENSKAR i sÄ gott skick som möjligt Àr.

 • By Johan, 2015-02-26 @ 19:50

  Finns decentraliserade alternativ sĂ„som Bitcoin som Ă€r en kryptovaluta. Det Ă€r en uppfinning dĂ€r den första “appen” Ă€r en valuta. Dock sĂ€tter bara vĂ„ran kollektiva fantasi grĂ€nsen för vad vi kan skapa under denna platform. Finns t.ex. anvĂ€ndare som skapat fysiska Bitcoin. Ser en framtid dĂ€r vi har en uppsjö olika alternativ att vĂ€lja mellan i vĂ„ran interaktion.

  ADMIN KOMMENTAR

  Bitcoin Ă€r inte en lösning – det Ă€r en metod att fasa ut kontanter och marknadsföra tanken pĂ„ en global valuta.

  För fall av att stater/lÀnder inte lyckas rÀdda kontanterna och fullt ut nationalisera skapandet av pengar sÄ Àr lösningen nog vad Karen Hudes föreslÄr: att börja ge ut silver och guldmynt som sedan anvÀnds för transaktioner.

 • By Jan-Ola Gustafsson, 2015-02-26 @ 16:03

  Förhoppningsvis hjÀlper mÄnga vakna svenskar till att skapa en opinion som kan stoppa galenskaperna med kontanternas
  avskaffande. Ett avskaffande av kontanter skulle utgöra en större totalisering av ett samhĂ€lle Ă€n mĂ„nga andra pĂ„hitt. NĂ€r man under Ă„ren har rest i mer Ă€n 50 lĂ€nder i flera vĂ€rldsdelar sĂ„ vet man att “Cash is King”. De senaste Ă„rens strömavbrott har bara i liten skala visat hur sĂ„rbart elektroniska betalningar Ă€r. Kolla bara hĂ€romdagen hur Pajala kommun och angrĂ€nsande kommuner fick stora svĂ„righeter i samband med branden i ett industrihus. I ett land utan kontanter kan myndigheterna eller Ă€ven enkla terrorister stoppa systemet, med totalkaos som följd. En förvirrad och oförberedd befolkning kan förmĂ„s att underkasta sig vad som helst i en sĂ„dan situation. Ett scenario i den riktningen har beskrivits pĂ„ ett lysande sĂ€tt av den populĂ€re författaren Lars WilderĂ€ng i hans senaste bok “StjĂ€rnklart”. Skaffa dig kunskap om samhĂ€llets sĂ„rbarhet
  nu – innan du vet ordet av kan vi befinna oss i en situation som vi aldrig i vĂ„r vildaste fantasi har kunnat tĂ€nka oss. Jag har sett sĂ„dana samhĂ€llen och situationer pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll. Glöm inte det antika ordsprĂ„ket “Preparatus supervivet” = Den förberedde överlever!

 • By Suzanne, 2015-02-25 @ 22:19

  Sveriges regering bör beakta att de inte löst kĂ€rnavfallsfrĂ„gan. Enbart ur den synvinkeln Ă€r det ytterst oansvarigt att anvĂ€nda eldriven “digital konfetti-ekonomi”.

  Störningar i elnÀtet eller databaser. DÄ blir det ingen mat om det Àr den kön du stÄr i. Det har jag sjÀlv varit med om. Eftersom jag var förberedd hade jag kontanter. De som inga hade fick lÀmna matkorgen i affÀren och gÄ hem den kvÀllen utan mat. TÀnkvÀrt!

  Dessutom Ă€r vi vidrigt trötta pĂ„ alla deras övervakningssytem. Övervakningen utökas till totalkontroll i samband med kortbetalning.

  Varför ska de veta allt om oss – och vi inget om dem? Vi vet inte ens vem som övervakar oss.

 • By Martin, 2015-02-25 @ 00:25

  Total koll pÄ alla. NÀr, var och vad som köps av av dom som har kort. Ett kort kan spÀrras selektivt för t.ex vapen, spel , alkohol, resor eller donationer. Den som inte har kan inte skaffa mat, och dataövervakning av allas inköp avslöjar lÀtt en gÀst i ett hushÄll. Detta Àr framtiden, men vi kan inte bara lÄta den starkaste aktören plötsligt och odemokratiskt ta sig denna makt utan diskussion.

 • By David, 2015-02-24 @ 19:06

  RĂ€tt sĂ„! Friskt kĂ€mpat svenskar! Älska ert land, era barn, och ert liv. Sitt inte o skĂ€ms utan rör pĂ„ flĂ€sket. 🙂

Other Links to this Post

 1. Uppdaterad: kontantupproret i SVT Debatt – torsdag den 12 mars 2015 | Arab Nyheter — 2015-02-26 @ 21:00

statcounter