Kontantuppropet 2017 – Gratis kollektivtrafik och parkering i hela Sverige

Senast uppdaterad: 2017-01-10

Den 10 september 2015 var en historisk dag.

Det var då det svenska rättsväsendet, efter flera år av processande, satte ned foten för privatbankerna och deras politiska lakejers olagliga kampanj att utradera kontantväsendet.

I högsta förvaltningsdomstolens beslut 2793-14 står i klartext att personer (fysiska såväl som juridiska) är “skyldig[a] att ta emot betalning i kontanter.”

En konsekvens av domen är att alla de kontantlösa automater för betalning av bl a kollektivtrafik och parkeringsavgifter som i dag finns i landet, ur lagens perspektiv, helt enkelt är felkonstruerade och således kan betraktas på samma sätt kollektivresenärer och bilister hanterar betalningsautomater som av andra skäl inte fungerar: man noterar tid och plats, kanske tar ett foto på automaten med mobilen. Sedan informeras konduktör, p-vakt eller annat ombud för betalningsautomaten, som så snart felet med automaten bekräftats, lägger ned ärendet och låter läsaren åka eller parkera gratis.

I fall ärendet inte läggs ned, kan läsaren se fram emot en kort process som slutar med att den kommun eller det landsting som driver ärendet i högre instans åker på stryk, när läsaren erkänns den rätt hon har.

Genom att innanför framrutan på fordon som parkerats på P-plats där P-automater inte accepterar kontanter, lämna en lapp med texten nedan, kan läsaren lagligen parkera utan att betala (eftersom betalautomaten inte uppfyller lagens och Högsta förvaltningsdomstolens krav på kontant betalning)…

FEL PÅ P-AUTOMATEN. DEN TAR EJ KONTANTER.

Jmf. Högsta förvaltningsdomstolen 2793-14, Stockholm 2015-09-10

 

Här är en förberedd lapp att skriva ut…

Ladda ned som PDF


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • By Peter, 2017-01-13 @ 09:46

  Vilken julklapp!
  Tack.

 • By Ingemar, 2017-01-12 @ 20:58

  I Nässjö ansåg man att det skulle bli för dyrt att bygga om P-automaterna för att acceptera de nya mynten, så man plockade helt enkelt bort dom!
  Gratis parkering på kommunens P-platser i hela city, bara P-skiva behövs som visar hur länge man stått på platsen.
  Smart av kommunen!

 • By Pia Hellertz, 2017-01-11 @ 14:10

  Toppentips Sigge,
  Jag bara skrev ut. Nu ska de plastas in också.
  Och de kan ju faktiskt ligga på insidan av bilrutan hela tiden.
  Tack för det…

 • By Sigge J-son, 2017-01-11 @ 08:31

  Ett utomordentligt lysande initiativ Kristoffer!

  Har tryckt upp och plastat in färdiga kort att fästa på insidan frontrutan på samtliga familjens bilar.

  “Ser fram” emot nästa P-bot på rutan… ☺

  Mvh
  sigge
  =====
  Vore bra om kommentarfunktionen ligger öppen lite längre än normalt — på så vis kan vi informera om eventuella upplevelser/erfarenheter…
  =====

 • By Pete, 2017-01-10 @ 22:39

  I Stockholm har Stockholms Stad satt blindbrickor på p-automaternas myntinkast, så att man inte kan betala med mynt. Vid några tillfällen (jag har inte uppmärksammat denna dom) ringde jag och felanmälde detta och sa att om ni nu ändå tänker bötfälla mig pga utebliven betalning så tänker jag ta strid om detta i tingsrätten. Jag har hittills inte fått någon p-bot, trots att jag har sett p-vakter i området. Jag tror nämligen att Stockholms Stad vet att beslutet att “täppa till” myntinkastet inte skulle hålla vid en rättslig prövning typ att man bestrider en p-bot pga att man inte kunnat betala med mynt. Det vore intressant om någon gjorde en sådan grej.

 • By Pia Hellertz, 2017-01-10 @ 10:52

  Tack Kristoffer för att du fortsätter kämpa för kontanterna. Det är en av de viktigaste kamperna idag – tillsammans med medvetandegörandet om klimatbluffen.

 • By Solen, 2017-01-10 @ 07:53

  Kul initiativ!

 • By Stella, 2017-01-10 @ 07:50

  Jättebra inlägg!

  Det är så viktigt att information som denna kommer ut till allmänheten annars agerar ingen och utan agerande sker ingen förändring.
  Vi måste verkligen skydda kontanterna.
  Hoppas folk vågar stå upp för sin rätt nu!
  // Stella

Other Links to this Post

 1. Kontantuppropet 2017 – Gratis kollektivtrafik och parkering i hela Sverige | Arab Nyheter — 2017-01-10 @ 15:32

statcounter