Kontantuppropet 2017 – Gratis kollektivtrafik och parkering i hela Sverige

Senast uppdaterad: 2017-01-10
Share Button

Den 10 september 2015 var en historisk dag.

Det var då det svenska rättsväsendet, efter flera år av processande, satte ned foten för privatbankerna och deras politiska lakejers olagliga kampanj att utradera kontantväsendet.

I högsta förvaltningsdomstolens beslut 2793-14 står i klartext att personer (fysiska såväl som juridiska) är “skyldig[a] att ta emot betalning i kontanter.”

En konsekvens av domen är att alla de kontantlösa automater för betalning av bl a kollektivtrafik och parkeringsavgifter som i dag finns i landet, ur lagens perspektiv, helt enkelt är felkonstruerade och således kan betraktas på samma sätt kollektivresenärer och bilister hanterar betalningsautomater som av andra skäl inte fungerar: man noterar tid och plats, kanske tar ett foto på automaten med mobilen. Sedan informeras konduktör, p-vakt eller annat ombud för betalningsautomaten, som så snart felet med automaten bekräftats, lägger ned ärendet och låter läsaren åka eller parkera gratis.

I fall ärendet inte läggs ned, kan läsaren se fram emot en kort process som slutar med att den kommun eller det landsting som driver ärendet i högre instans åker på stryk, när läsaren erkänns den rätt hon har.

Genom att innanför framrutan på fordon som parkerats på P-plats där P-automater inte accepterar kontanter, lämna en lapp med texten nedan, kan läsaren lagligen parkera utan att betala (eftersom betalautomaten inte uppfyller lagens och Högsta förvaltningsdomstolens krav på kontant betalning)…

FEL PÅ P-AUTOMATEN. DEN TAR EJ KONTANTER.

Jmf. Högsta förvaltningsdomstolen 2793-14, Stockholm 2015-09-10

Förutom att driva sin egen sak (med stöd i dom 2793-14) kan läsaren också stödja uppsättandet av klisterdekalerna nedan på kontantlösa biljettautomater, p-automater och banker.

En dekal kostar knappt 10 kr att tillverka och skicka. Att sponsra 100 dekaler för en ort kostar uppskattningsvis 1000 kronor.

Nedan återfinns utkast till lappar att användas i fordon samt dekaler…

Ladda ned som PDF

Ladda ned som PDF

Ladda ned som PDF

Ladda ned som PDF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

19 Comments

 • By Carolina, 2017-01-16 @ 12:38

  Hej. Jag testade detta idag på Ängelholms station där p automaten inte tar kontanter. Jag fick böter på 400 kr men jag kommer bestrida detta.

  ADMIN

  Fantastiskt!

  Detta blir ett pilotfall vi och många andra är mycket intresserade av att följa.

 • By Martin, 2017-01-14 @ 18:06

  Någon som faktiskt har provat att göra detta på en kommunal parkering och kan visa att det inte går vidare till KFM? Eller något fall som har tagits upp i domstol?

  ADMIN

  Vi har obekräftad information om att p-vakter i delar av Stockholm undviker att lappa fordon vars ägare klagat på att det inte går att betala kontant.

  Om detta stämmer kan ett skäl vara att p-bolagen, staden, inte vill att saken hamnar hos KFM och sedan bestrides – varvid rättegångarna börjar.

  Politikerna i Stockholms stad är helt enkelt rädda för att de, liksom landstingssjukvården, kommer att förlora och det antingen tvingas bygga om alla p-automater så att de fungerar med de nya mynten, eller helt slopa p-avgifter och införa p-skiva.

 • By Blueshift, 2017-01-15 @ 00:46

  Saxat ur epost till redaktionen…

  “Jag ringde P-bolaget/Stockholm Stad och påpekade att det var “fel” på p-automaten, att det inte gick att betala med mynt. Det uppstod viss förvirring hos den som svarade. Jag blev hänvisad vidare. Jag upprepade att det var fel på automaten och frågade sedan var närmaste p-automat låg som tog emot mynt. Efter visst letande av damen på Stockholm Stad fick jag veta att närmaste “betalbara” p-automat låg på Grev Turegatan (jag minns inte gatunumret). Mitt svar: Jaha, så då menar du att jag ska gå från Tegeluddsvägen till Grev Turegatan, lösa p-biljett, sedan gå tillbaka och lägga den innanför rutan. Hur lång tid tar det?

  Anledningen till denna av mig ställda fråga är just att det finns ett rättsfall som säger att man ska kunna gå och växla, den uppskattade tiden har bestämts av domstol till 5-7minuter. De flesta p-bolag tillämpar idag 6 minuter.

  Det kan uppstå en del intressanta frågor om någon drar detta till sin spets. En fråga kan vara det som ofta diskuterats på blueshifts hemsida, rätten att kunna betala med pengar. En annan fråga kan vara om man nu bestämmer sig för att ta en promenad till Grev Turegatan för att lösa biljett, så är det ganska givet att det tar mer än 5-7 minuter. Hur ska då detta hanteras inom ramen för befintlig praxis, som säger att du som kund (kunderna kallas för parkörer i denna bransch) ska ha rätt att kunna gå och växla eller lösa biljett i närmast “fungerande” automat. “

 • By David, 2017-01-14 @ 17:57

  Hur nära måste en annan kontant maskin vara för att undkomma bot? De brukar säga att man ska gå till närmaste automat som tar kontanter.

  ADMIN

  Det beror nog helt på situationen på den aktuella platsen. Normalt brukar det finnas skyltar som visar riktningen till de p-automater som är giltiga för parkeringsplatsen.

  Även P-automater som ligger på gångavstånd kanske ändå inte gäller för just den aktuella parkeringsplatsen.

  Det brukar även finnas instruktioner på p-automater var andra giltiga p-automater finnes.

 • By Peter, 2017-01-13 @ 09:46

  Vilken julklapp!
  Tack.

 • By Ingemar, 2017-01-12 @ 20:58

  I Nässjö ansåg man att det skulle bli för dyrt att bygga om P-automaterna för att acceptera de nya mynten, så man plockade helt enkelt bort dom!
  Gratis parkering på kommunens P-platser i hela city, bara P-skiva behövs som visar hur länge man stått på platsen.
  Smart av kommunen!

 • By Daniel, 2017-01-12 @ 09:52

  Hej! Jag vill stödja er med kontanter. Hur gör jag?

  ADMIN

  Kontanter förutsätter personligt möte (eller snigelpost) – vilket tyvärr inte fungerar för oss.

  Det enkla och snabba sättet att då skaffa dekalerna är att själv låta trycka upp dessa.

  Under varje dekalbild i artikeln finns dessa en länk till dessa i pdf format, i storleken 12*10 cm – vilket tryckerierna tar.

  Tryckerier vimlar det av, sök på “klistermärken” och/eller “stickers”.

 • By Jonas, 2017-01-12 @ 07:01

  Hej,

  Jag vill donera 100kr till stöd för er sak, men ser att ni endast tar Swish. Hur gör jag för att donera kontant? (Jmf. Högsta förvaltningsdomstolen 2793-14, Stockholm 2015-09-10)

  Mvh Jonas

  ADMIN

  Kontanter förutsätter personligt möte (eller snigelpost) – vilket tyvärr inte fungerar för oss.

  Det enkla och snabba sättet att då skaffa dekalerna är att själv låta trycka upp dessa.

  Under varje dekalbild i artikeln finns dessa en länk till dessa i pdf format, i storleken 12*10 cm – vilket tryckerierna tar.

  Tryckerier vimlar det av, sök på “klistermärken” och/eller “stickers”.

 • By Pia Hellertz, 2017-01-11 @ 14:10

  Toppentips Sigge,
  Jag bara skrev ut. Nu ska de plastas in också.
  Och de kan ju faktiskt ligga på insidan av bilrutan hela tiden.
  Tack för det…

 • By Sigge J-son, 2017-01-11 @ 08:31

  Ett utomordentligt lysande initiativ Kristoffer!

  Har tryckt upp och plastat in färdiga kort att fästa på insidan frontrutan på samtliga familjens bilar.

  “Ser fram” emot nästa P-bot på rutan… ☺

  Mvh
  sigge
  =====
  Vore bra om kommentarfunktionen ligger öppen lite längre än normalt — på så vis kan vi informera om eventuella upplevelser/erfarenheter…
  =====

  ADMIN

  Kommentarsfunktionen förlängd

 • By Pete, 2017-01-10 @ 22:39

  I Stockholm har Stockholms Stad satt blindbrickor på p-automaternas myntinkast, så att man inte kan betala med mynt. Vid några tillfällen (jag har inte uppmärksammat denna dom) ringde jag och felanmälde detta och sa att om ni nu ändå tänker bötfälla mig pga utebliven betalning så tänker jag ta strid om detta i tingsrätten. Jag har hittills inte fått någon p-bot, trots att jag har sett p-vakter i området. Jag tror nämligen att Stockholms Stad vet att beslutet att “täppa till” myntinkastet inte skulle hålla vid en rättslig prövning typ att man bestrider en p-bot pga att man inte kunnat betala med mynt. Det vore intressant om någon gjorde en sådan grej.

 • By Jo, 2017-01-10 @ 18:07

  Hur vet du detta gäller p bolag och sådant? då det är privata företag således inte kommunalt som lagen gäller?

  ADMIN

  Landsting och privata företag kan inte hitta på egna regler och tvinga på medborgare.

  Det är just denna princip som högsta förvaltningsdomstolen slog fast i 2793-14 (2015-09-10).

  Domen går att ladda ned här…

  http://kontantuppropet.nu/media/2793-14.pdf

 • By Irene, 2017-01-10 @ 17:01

  Det kan ju vara privat mark samt att uppbördsrätten för p-avgifter ofta har överlåtits på privatbolag. Ofta står då skyltar som säger att man ingår ett avtal med bolaget om man parkerar på den anvisade marken. Det avtalet (med privat bolag) som ju hit intills har ansetts giltigt gör att den ovan nämnda dommen inte täcker situationen så som jag uppfattar det – Tyvärr! Jag önskar att kontanterna hade starkare ställning.

  Nu i början av 2017 har ett nytt fenoment uppträtt där man (i Tyresö) måste ha mobiltelefon för att kunna parkera eftersom det inte ens finns kortautomat. Endast SMS och mobil-app fungerade, Det direktnummer som fanns var det ingen som svarade på och avgiftsnivån fanns inte angiven på några skyltar.

  ADMIN

  Vet inte hur meningsfullt det är att kommentera alla specialfall som kan tänkas dyka upp, men finner tanken i första paragrafen absurd.

  Innebörden är ju att någon genom ensidiga påståenden uppsatta på skyltar skulle kunna bryta gällande lag.

  Om det vore som du skriver betyder det att t ex en tomtägare lagligen skulle kunna döda personer som beträder deras tomt, om detta klart framgår på en skylt att så kan ske.

  Det går inte trolla bort lagar hipp som happ genom att sätta upp hotfulla skyltar.

  Myndigheter, landsting, kommuner eller privata företag kan inte bara hitta på egna regler och tvinga på medborgarna.

  Det är just denna princip som högsta förvaltningsdomstolen slog fast i 2793-14 (2015-09-10).

  Domen går att ladda ned här…

  http://kontantuppropet.nu/media/2793-14.pdf

 • By jahn, 2017-01-10 @ 13:59

  betalar upphovsmannen för denna sida alla kronofogde avgifter som kommer till alla p böter då?

  ADMIN

  Poängen i artikeln är att det inte behöver bli kronofogdeavgifter att betala.

  Det fungerar så här:

  1. P-vakt skriver ev ut bot och fäster på bilens framsida. Vi skriver ev, eftersom det på insidan av framrutan sitter en lapp med texten:

  FEL PÅ P-AUTOMATEN. DEN TAR EJ KONTANTER.
  Jmf. Högsta förvaltningsdomstolen 2793-14, Stockholm 2015-09-10

  2. När den som ev erhåller bot inte betalar skickar p-bolaget påminnelse

  3. Den som erhållit boten svarar på påminnelsen och upprepar vad som stod på lappen i fordonets framtruta:

  FEL PÅ P-AUTOMATEN. DEN TAR EJ KONTANTER.
  Jmf. Högsta förvaltningsdomstolen 2793-14, Stockholm 2015-09-10

  4. Cheferna på p-bolaget, liksom deras uppdragsgivare, kan nu välja att gå vidare med boten genom att skicka den för indrivning till kronofogdemyndigheten (KFM).

  5. Om ärendet går till KFM svarar den som fått boten samma sak till KFM som denne först svarade p-bolaget, nämligen:

  FEL PÅ P-AUTOMATEN. DEN TAR EJ KONTANTER.
  Jmf. Högsta förvaltningsdomstolen 2793-14, Stockholm 2015-09-10

  6. I och med att den som erhållit boten bestrider denna, ställs nu p-bolaget och dennes uppdragsgivare (t ex kommun, landsting) inför valet att lägga ned kravet – eller stämma den som fått boten i tingsrätten.

  7. Den ev tingsrättsförhandlingen kommer att sluta med att p-bolaget, kommunen, landstinget får stryk – eftersom högsta förvaltningsdomstolen i dom 2793-14, 2015-09-10, fastslagit att p-bolag, kommun, landsting, m fl är skyldiga att acceptera kontanter som betalning.

  Frågan är därför om p-bolag, kommun, landsting överhuvudtaget vågar stämma i tingsrätten – i full vetskap om det prejudikat högsta förvaltningsdomstolen skapat i och med 2793-14, 2015-09-10.

  Ergo, tills dess betalautomaterna byggts om så att de åter går att betala med kontanter (eller lagen ändrats) behöver man ej betala.

 • By Pia Hellertz, 2017-01-10 @ 10:52

  Tack Kristoffer för att du fortsätter kämpa för kontanterna. Det är en av de viktigaste kamperna idag – tillsammans med medvetandegörandet om klimatbluffen.

 • By Solen, 2017-01-10 @ 07:53

  Kul initiativ!

 • By Stella, 2017-01-10 @ 07:50

  Jättebra inlägg!

  Det är så viktigt att information som denna kommer ut till allmänheten annars agerar ingen och utan agerande sker ingen förändring.
  Vi måste verkligen skydda kontanterna.
  Hoppas folk vågar stå upp för sin rätt nu!
  // Stella

Other Links to this Post

 1. Svensk lag gäller | corneliadahlberg — 2017-01-12 @ 08:54

 2. Kontantuppropet 2017 – Gratis kollektivtrafik och parkering i hela Sverige | Arab Nyheter — 2017-01-10 @ 15:32

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

statcounter