Inbjudan till konstituerande möte: Riksföreningen för metabola sjukdomars bekÀmpande

Senast uppdaterad: 2017-02-05

 

Söndagen den 12:e mars 2017 i Tullhuset ute pÄ Dalarö hÄlls kl. 13.30 det konstituerande mötet för att rÀdda folkhÀlsan.

Intresserade kan kontakta: larsbern@live.se

KÀlla: Vi mÄste lÀra av vÄra tidiga förfÀder för att rÀdda vÄr hÀlsa

Hela artikeln nedan…


Vi mÄste lÀra av vÄra tidiga förfÀder för att rÀdda vÄr hÀlsa

NÀr jag lanserade min tanke att bilda en Riksförening för metabola sjukdomars bekÀmpande var det tvÄ gamla lÀromÀstare som inspirerade mig. Den förste var lÀkekonstens fader greken Hippokrates som levde för 2.400 Är sedan. Han skrev en ed för alla som utövar lÀkekonst som hÄller Àn idag och han myntade begreppet lÄt maten vara din medicin och medicinen vara din mat. Vad han menade var att vi skall Àta en kost som hÄller oss friska och som evolutionen en gÄng anpassade oss till. Och nÀr vi ÀndÄ blir sjuka skall vi i första hand försöka möta det med en kost som minskar sjukligheten. För en gammal klok grek var detta givetvis sjÀlvklarheter i en tid nÀr det knappast fanns sjukhus eller mediciner att tillgÄ.

Den andra lĂ€romĂ€staren var en forskare som hette Weston Price som för snart hundra Ă„r sedan gav sig ut i vĂ€rlden för att studera varför mĂ„nga dĂ„ kvarvarande isolerade naturfolk, trots sitt hĂ„rda och utsatta liv, var kĂ€rnfriska. Hans rapport Nutrition and Physical Degeneration Ă€r ett av lĂ€kekonstens viktigaste verk. ÄndĂ„ Ă€r den förhĂ„llandevis okĂ€nd inom dagens skolsjukvĂ„rd. Rapporten hade underrubriken: En jĂ€mförelse mellan Primitiva och Moderna Dieter och Dess Effekter. Inför det planerade uppstartsmötet med den tĂ€nkta föreningen, har jag tagit fram den rapporten som jag lĂ€ste för nĂ„gra Ă„r sedan, för att frĂ€scha upp mitt minne.

PriceŽs upptÀckter

Det som Àr uppseendevÀckande med PriceŽs upptÀckter Àr att naturfolken som ju helt saknade medicinsk sjukvÄrd som vi kÀnner den, sjÀlva utvecklat en ytterst sofistikerad kosthÄllning i linje med Hippokrates begrepp. Dessa folk levde helt pÄ det den omgivande lokala naturen kunde erbjuda och de hade under sin utvecklingshistoria lÀrt sig vad de skulle Àta för att hÄlla sig friska, fÄ friska vÀl utvecklade barn och för att bota olika Äkommor.

DÀr det var möjligt innehöll naturkosten en rikt varierad flora av vÀxter, örter, frukter, bÀr, rötter och nötter men sÀllan odlat spannmÄl. Detta gav mÀnniskorna ett brett spektrum av nyttiga mineraler och andra Àmnen som var essentiella för hÀlsan. Kosten var Àven ofta rik pÄ vildfÄngade animalier och man Ät allt pÄ bytesdjuren. Det nyttigaste pÄ ett djur Àr ofta viktiga inÀlvor och fettdeponier. De folk som höll kreatur som gav bÄde mjölk och kött, hade givetvis dessa fritt betande i den omgivande naturen. EskimÄer som av naturliga skÀl saknade mÄnga landvÀxande vÀxter, fick förlita sig pÄ, att de havslevande djur som de fÄngade och Ät fÄtt i sig de viktiga mineralerna i havet och att dessa fördes vidare till mÀnniskor som Ät djuren.

Price fann att naturfolken inte fick kardiovaskulÀra sjukdomar, fetma, cancer och diabetes, sannolikt inte heller degenerativa sjukdomar som Alzheimer. Och det berodde inte pÄ att de inte blev gamla, de som överlevde olika umbÀranden och svÄra infektioner blev ofta lika gamla som vi. De hade inte heller de nÀstan regelmÀssiga missbildningarna pÄ skelett, kranier och tandstÀllningar som vi har i den moderna vÀrlden. Karies var nÄgot helt okÀnt, likasÄ tandborstning. FörhÄllanden som arkeologer f.ö. Àven funnit hos skelettfynd frÄn tiden före jordbrukssamhÀllets uppkomst. Price fick Àven möjlighet att öppna folkens gravar för att studera deras anfÀders skelett. Det han hittade var nÀst intill perfekt utvecklade skelett och perfekta kranier med alla tÀnder i gott skick.

Intressant bland hans upptÀckter var ocksÄ att hos mÄnga av dessa naturfolk hade det utvecklats en speciellt nÀringsrik kosthÄllning för blivande mödrar som de intog innan de blev gravida och sedan följde under sÄvÀl graviditeten som amningsperioden. Man hade helt enkelt lÀrts sig hur man skulle fÄ friska och starka avkommor. I och med att kvinnorna var friska och hade vÀl utvecklade skelett hade de heller inte de problem med sjÀlva barnafödandet som Àr vanligt i den s.k. utvecklade vÀrlden.

MÄnga kanske frestas att tro att det var nÄgon Àrftlig skillnad mellan de naturfolk Price studerade och folken i den moderna delen av vÀrlden. Men sÄ var inte fallet, nÀr individer frÄn naturfolkens samhÀllen lÀmnade dem och började leva som mÀnniskorna utanför pÄ den mer ensidiga och processade maten, fick de vÄra metabola sjukdomar ocksÄ och deras tÀnder rasade. Och dÄ skall man komma ihÄg att denna studie skedde pÄ 30-talet dÄ ÀndÄ kosten var förhÄllandevis allsidig. Med dagens högprocessade och ensidigt spannmÄlsbaserade kost Àr skillnaden givetvis Ànnu större, vilket bekrÀftas av den globala metabola pandemi som accelererat sedan omkring 1980, dÄ skrÀcken för animaliska fetter spreds över vÀrlden och banade vÀg för industrimaten.

Vi kan konstatera att skolsjukvÄrden och nutritionen i dagens moderna samhÀllen har tappat kontrollen över utvecklingen av den metabola sjukligheten. Den drar fram som en prÀriebrand över hela vÀrlden och kommer att vÀxa till ett ohanterligt problem inom nÄgot decennium. Ingen sjukvÄrdsatsning i vÀrlden kommer att klara av att ta hand om alla metabolt sjuka. Framtida generationer kan inte rÀkna med att fÄ nÄgon meningsfull hjÀlp. Vi ser redan hur skolsjukvÄrden kapitulerat inför fettman och börjat stympa mÀnniskors naturliga mag-tarmkanal i ren desperation.

Med andra ord vi mÄste inse att problemet med sjukligheten hamnar hos oss sjÀlva och mÄste lösas av oss sjÀlva. Tanken med Riksföreningen för metabola sjukdomars bekÀmpande Àr att vi skall lÀra av vÄra förfÀder och de fÄ kvarvarande skÀrvorna av naturfolken. Vi skall samla erfarenheter frÄn det vi vet om hur dessa mÀnniskor levde, vad de Ät och hjÀlpa varandra att komma tillbaka till den Hippokratiska kosthÄllningen. Att vÀnda sig till skolsjukvÄrden och Big Pharmas kemiska preparat blir rena nödÄtgÀrden för dem som misslyckats med att administrera sin hÀlsa den naturliga vÀgen.

Uppstartsmötet

LÄt oss ses i Tullhuset pÄ Dalarö söndagen den 12 mars kl. 13.30. Jag hoppas att sÄ mÄnga som möjligt kan ta sig ut till Dalarö den söndagen. Det Àr redan en spÀnnande krets mÀnniskor som anmÀlt sig, sÄ det bör bli ett givande och vÀlbesökt möte.

Ni som vet att ni kan komma sÀnd mig gÀrna ett mejl till larsbern@live.se sÄ vi vet hur mÄnga vi blir.

 

 • Distributören: 247 kr
  Bokus: 292 kr
  Ad Libris: 295 kr
 • Distributören: 23 2kr
  Bokus: 281 kr
  Ad Libris: 285 kr
 •  

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  statcounter