HjÀltar eller diktaturens kreatur

Senast uppdaterad: 2012-06-08

 

 

Statsministerns förklaring till varför Kapten Johan Palmlöf och Löjtnant Gunnar Andersson mÄste dö:

  • Afghanistanstyrkan lĂ€gger grunden för trygghet och sĂ€kerhet i vĂ„r del av vĂ€rlden. Vi Ă€r beroende av att det inte Ă„terkommer terrornĂ€tverk eller ondskefulla krafter i Afghanistan, det har pĂ„verkan ocksĂ„ pĂ„ Sverige och Europa.[1]

Ett av problemen med statsministerns förklaring Ă€r att den inte Ă€r grundad pĂ„ nĂ„gon svensk analys – utan Ă€r en importprodukt i hoptotad av frĂ€mmande makter och paketerad av en massmedia som inte lĂ€ngre Ă€gnar sig Ă„t kĂ€llkritik eller faktagranskning.

Varken regeringen, försvaret, FOI eller sÀkerhetspolisen gjorde egna utredningar eller bedömningar av kriminalteknisk natur rörande de tre hÀndelser som 2001 drog vÀrlden och Sverige in i Àndlösa krig.[2]

Redan dÀr kan kritik riktas mot tre pÄ varandra efterföljande svenska regeringar: Göran Person (1998), Göran Person (2002) och Fredrik Reinfeldt (2006).

Ett rimligt minimikrav svenska skattebetalare borde kunna stÀlla pÄ folkvalda och myndigheter Àr att dessa innan beslut först gör sina hemlÀxor.[3]

Men det blir vÀrre.

I och med att de tre hÀndelser som definierar vÄr tid bÀr Ätskilliga tecken pÄ att vara insider-jobb utförda av vÀsterlÀndska intressen snarare Àn ha sitt ursprung i utfattiga lÀnder pÄ andra sidan jorden kollapsar statsministerns förklaring helt.

Med facit i hand Àr det uppenbart att Sverige och en rad andra statsledningar den 11 september 2001 kan ha utsatts för en informationsoperation, en vilseledning, av strategisk natur vars resultat hitills varit att utradera mÀnskliga rÀttigheter, eskalera massövervakning samtidigt som oljebolagens och vapenindustrins koffertar vÀxt.

Vad var det som gick snett?

Början pÄ svaret finns i en FOI-rapport frÄn 2005[4]

Som vasallstat i det Amerikanska Imperiet har den svenska staten helt enkelt abdikerat den egna tankeverksamheten till Washington.

LÀsare som vill förstÄ varför Johan och Gunnar mÄste dö mÄste dÀrför först förstÄ vad USA egentligen gör i Afghanistan.

Den amerikanska ockupationen av Afghanistan handlar om samma saker som ockupationen av Irak: olja och geopolitik. Men Afghanistan har ocksÄ nÄgot som gör det unikt.

Sommaren 2001, ett par mÄnader innan USA gick in i Afghanistan, hade den ortodoxa islamska talibanregimen dÀr uppfyllt ett av sina renlÀrighetskrav och sÄ gÄtt som utrotat landets opiumproduktion.[6] Ett par veckor efter USA:s intÄg sköt produktionen Äter i höjden.

Sedan USA:s invasion har den Afghanska opiumproduktionen slagit höjdrekord.

LÀsare som har svÄrt att tro att den amerikanska statsledningen och dess underrÀttelsetjÀnster skulle vara huvudmÀn i internationell narkotikatrafik rekommenderas den amerikanska senatorn John Kerrys utredning, dÀr elÀndet bekrÀftas.[7]

LÀsare som fortfarande finner pastillen svÄr att svÀlja rekommenderas inlÀsning pÄ hur det brittiska imperiet, under sin storhetstid, gjorde sitt bÀsta att knÀcka Kina genom ett opiumkrig.

Om inte heller det hjĂ€lper kan lĂ€saren frĂ„ga sig hur det kommer sig att samma nation, i dag en supermakt, som pĂ„ tre Ă„r (1942-45) besegrade bĂ„de Japan och Nazityskland – i Afghanistan stĂ„r helt handfallet inför getherdar med kalaschnikovs?

Vad Àr det för hemligt supervapen Talibanerna har som möjliggör för dem att stoppa en opiumproduktion som vÀrldens dominerande militÀrmakt saknar?

Politisk vilja?

Samma frĂ„ga kan stĂ€llas rörande det “krig mot narkotikan” USA “utkĂ€mpat” sedan Ă„tskilliga decennier i Latinamerika.

Nedan Äterges diagram över opiumproduktionen och den amerikanska truppnÀrvaron i Afghanistan.[8]

 

 

 

SĂ„, vilket Ă€r nu skĂ€let till att den elit som kontrollerar USA och det Amerikanska Imperiet instruerat President Barak Obama att eskalera den amerikanska truppnĂ€rvaron i Afghanistan – med det direkta resultatet att Johan och Gunnar nu Ă€r döda?

Är det för att den av USA installerade marionettregimen i Afghanistan Ă€r pĂ„ vĂ€g ut – eller Ă€r det för att talibanerna Ă€nnu en gĂ„ng hĂ„ller pĂ„ att stĂ€nga ned landets CIA-dirigerade opiumproduktion?

LÀsaren rekommenderas inte att hÄlla andan i vÀntan pÄ en avgörande amerikansk seger med pÄföljande uttÄg.

Vad som troligare kommer att ske Ă€r att talibanerna trycks tillbaka just sĂ„ lĂ„ngt som krĂ€vs för att opiumproduktionen Ă„ter tillĂ„ts blomstra. Vad USA noga kommer att akta sig för Ă€r att vinna – för dĂ„ kan de tvingas överge den lukrativa verksamheten.

 

 

En av jokrarna i leken Ă€r om det folkliga stödet till det talibanska alternativet – Islamska Emiratet Aghanistan – Ă€r sĂ„dant att USA tvingas börja kriga pĂ„ allvar.

MĂ„hĂ€nda det bĂ€sta sĂ€ttet efterlevande och anhöriga kan förvandla Johan och Gunnars meningslösa dödar till nĂ„got konstruktivt Ă€r genom att tala om för statsministern att det nu Ă€r dags att kalla hem den svenska kontingenten drogindustrivĂ€ktare – innan fler dör.

 


 

1. Anna Anklam, “Tio snabba med Reinfeldt”, Malmö-Lund-City, 2010-02-11
2. Kontakter med FM, FOI, RPS runt 2008-12 till 2009-03.
3. Den offentliga utredning som drogs i gÄng hösten 2001 grundades istÀllet pÄ den importerade omvÀrldsanalys som aldrig i frÄgasattes: SOU 2001:13 VÄr beredskap efter den 11 september m fl.
4. Ingemar Dörfer, ”America’s Grand Strategy – Implications for Sweden”, Sweden: FOI-R—1630—SE, 2005
6. Taliban to lift ban on farmers growing opium if US attacks – Edict reverses policy that wiped out crop
7. Selections from the Kerry Committee Report ;Kerry Committee Report
8. Afghanistan – Opium Survey 2009; Quick Facts About U.S. Military Operations in Afghanistan

 

statcounter