Gorbatjov varnar för kÀrnvapenkrig i Europa

Senast uppdaterad: 2015-01-11
LÀsare födda 1975 eller tidigare minns mÄhÀnda Sovjetunionens siste ledare, Mikhail Gorbatjov, mannen som översÄg det fredliga avvecklandet av Sovjetunionen och övergÄngen till vad som i dag Àr den Ryska Federationen.

Gorbatjovs politiska hemvist kan bÀst beskrivas som socialdemokrat. Efter sin period osm president bildade han nÀmligen Rysslands socialdemokratiska parti.

Högst upp: Gorbatjov och Thatcher.

VÀnster: Gorbatjov och Thatcher pÄ Reagans begravning.

Höger: Gorabtjov tröstar Ronald Reagans Ànka Nancy.


Just hur positivt VĂ€st betraktade Gorbatjev visas av hur Storbritanniens “JĂ€rnlady” Margret Thatcher beskrev honom efter ett av deras första möten:“en man man kan göra affĂ€rer med” – d v s en person som man kan förhandla med och som sedan hĂ„ller ingĂ„ngna överenskommelser.

NÀr USA:s förre President Ronald Reagen avled Är 2004 sÄ var Gorbatjev pÄ begravningen.

Det var under dessa herrars bÄda överlappande Àmbetsperioder (Reagan 1980-1988; Gorbatjov 1985-1991) som det Kalla Kriget skrotades.

 

Gorbatjov anno 2014Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förre förbandskansler Gerhardt Schröder
Ett sÀrskilt gott förhÄllande hade Gorbatjov, eller Gorby som han familjÀrt kallades i VÀst pÄ 1980-talet, med VÀsttyskland och sedan Tysklands tidigare förbundskansler kristdemokraten Helmuth Kohl (1982-1990 & 1990-1998) och det Àr dÀrför kanske inte förvÄnande att det Àr i just tysk TV som vÀstvÀnnen Gorbatjov i dag levererar en varning till vÀrlden.

De för mÄnga svenskar kanske obegripliga vÀrmen mellan det tyska och ryska statsledningen rÄder fortfarande.

Den sittande tyska förbundskanslern Angela Merkel Àr Rysslands president Vladimir Putins mesta telefonkompis, som han under 2014 talade 3,5 gÄnger mer pÄ telefon med Àn USA:s president Barack Obama.

Men det blir bĂ€ttre, sedan sina dagar som ung rysk KGB-officer stationerad i vad som dĂ„ hette Östtyskland, talade Putin flytande tyska – sĂ„ detta Ă€r sprĂ„ket de talar med varandra pĂ„.

I videon nedan frÄn 2001 addresser Vladimir Putin i egenskap av Rysslands president det tyska parlamentet. Det skedde pÄ inbjudan av den dÄvarande förbundskanslern socialdemokraten Gerhard Schröder, som pÄ det personligen planet kom mycekt vÀl överens med Putin.

Gorbatjov varnar för europeiskt kÀrnvapenkrig över Ukraina

Förre sovjetledaren Mikhail Gorbatjov varnar för att krisen i Ukraina kan leda till ett storkrig, kanske till och med ett kÀrnvapenkrig. I en intervju med en tysk tidning kritiserade han bÄde Ryssland och VÀst.

I en intervju med det tyska veckomagasinet Der Spiegel sade den 83-Ă„rige före detta sovjetledaren Michail Gorbatjov att krisen i Ukraina kan leda till ett storskaligt krig i Europa eller kanske till och med ett kĂ€rnvapenkrig. “Vi kommer inte att överleva om nĂ„gon tappar sina nerver med den spĂ€nning som just nu rĂ„der.”Mikail Gorbatjov intervjuades av Der Spiegel den 7 november 2014 i Berlin.

Den med Nobels fredspris belönade Gorbatjov beklagade “bristen pĂ„ förtroende” mellan Ryssland och VĂ€st sĂ„som “katastrofal” och sade att relationerna mĂ„ste “avfrostas”.

Gorbatjov anklagade VĂ€st och NATO för att förstöra Europas sĂ€kerhetsstruktur genom att utvidga alliansen. “Ingen ledare i Kreml kan ignorera nĂ„got sĂ„dant hĂ€r,” sade och tillade att USA olyckligtvis hĂ„ller pĂ„ att försöka upprĂ€tta ett “mega-imperium”.

LĂ€s mer..

KĂ€lla: DW “Gorbachev issues new warning of nuclear war over Ukraine”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

statcounter