FrĂ„n Putins presskonferens 2014 – den viktigaste frĂ„gan

Senast uppdaterad: 2014-12-20


Den för omvÀrlden kanske intressantaste frÄgan som stÀlldes till Rysslands president Vladimir Putin under maraton press-konferensen den 18 december 2014, dÄ Putin besvarade frÄgor under tre timmar.

FrÄgestÀllare var BBC:s John Simpson, som upptrÀder som ombud för det angloamerikanska imperiet..

Av Putins svar framgĂ„r vilket oerhört faligt spel det amerikanska imperiet – inklusive Sverige – just nu spelar under det man tiger om de amerikanska krigsförberedelserna, vĂ€grar engagera sig i konstruktiv dialog och istĂ€llet inlett ekonomisk krigföring mot Ryssland samtidigt som man anklagar det för allt möjligt och omöjligt..

KĂ€lla: http://eng.kremlin.ru/news/23406
ÖversĂ€tt av blueshift


JOHN SIMPSON, BBC:

NÀstan alla lÀnder i VÀst anser i dag att ett nytt kallt krig existerar och att ni, faktiskt, bestÀmde Er för att starta det.

NÀstan dagligen ser vi hur ryskt flyg ibland utför ganska farliga manövrar mot vÀsterlÀndskt luftrum.

Det hÀr kan bara ske pÄ Era order: Ni Àr överbefÀlhavare.

Det kan bara vara pĂ„ Era order som skickade in ryska förband pĂ„ ett territorie som tillhör ett suverĂ€nt land – först Krim och sedan vad det nu Ă€r som pĂ„gĂ„r i östra Ukraina.

Ni har i dag ett stort problem med den ryska valutan och Ni kommer att behöva hjĂ€lp och stöd och förstĂ„else frĂ„n utlandet – i synnerhet frĂ„n VĂ€st.

SÄ kan jag nu sÀga till Er, frÄga Er, kommer Ni att ta tillfÀllet i akt att sÀga till mÀnniskor i VÀst att Ni inte har nÄgon önskan att fortsÀtta det hÀr nya kalla kriget och att Ni kommer att göra allt Ni kan för att reda ut problemen i Ukraina?

Tack!

VLADIMIR PUTIN:

Tack sÄ mycket för Er frÄga.

Rörande vÄra övningar, manövrar och utvecklingen av vÄra försvarsstyrkor. Ni sade att Ryssland, till viss utstrÀckning, bidragit till spÀnningarna vi ser i vÀrlden i dag. Ryssland har bidragit men bara i sÄ motto att hon alltmer bestÀmt skyddar sina nationella intressen. Vi angriper inte i ordets politiska betydelse. Vi angriper ingen. Vi tar bara tillvara vÄra intressen.

VĂ„ra partners i VĂ€st – och dĂ„ i synnnerhet USA – Ă€r missnöjda med oss för att vi gör just detta, inte för att vi skulle tillĂ„ta sĂ€kerhetsrelaterade aktiviteter som skapar spĂ€nningar.

LÄt mig förklara.

Ni talar om flygplan, inklusive strategiska flygoperationer. Visste Ni om att i början pÄ 90-talet sÄ stoppade Ryssland helt strategiska flygningar pÄ lÄngt avstÄnd frÄn Ryssland, i motsats till hur det var under Sovjeteran? Vi uphörde helt med detta, samtidigt som amerikanskt strategiskt flyg med kÀrnvapen ombord fortsatte? Varför? Mot vem var dessa flygningar riktade? Vem var det som hotades?

SĂ„ under mĂ„nga Ă„r genomförde vi inga flygningar och det var bara för ett par Ă„r sedan som vi Ă„terupptog dem. Är det verkligen vi som provocerar?

Faktum Ă€r att vi bara har tvĂ„ baser utanför Ryssland. BĂ„da ligger i omrĂ„den med hög terroristaktivitet. Ett Ă€r Kirgistan, och skapades pĂ„ begĂ€ran av kirgisiska myndigheter, Presidenten Akajev – efter att afghanska militanter genomfört rĂ€der. Den andra Ă€r i Tajikstan, som ocksĂ„ grĂ€nsar till Afghanistan. Jag gissar ett Ni Ă€r intresserad av fred och stabilitet dĂ€r med. BĂ„r nĂ€rvaro Ă€r berĂ€ttigad och helt begriplig.

Å andra sidan, USA har baser spridda över hela vĂ€rlden [mellan 700 – 1 000 baser] – men Ni menar att det Ă€r Ryssland som upptrĂ€der aggressivt? Har Ni nĂ„got sunt förnuft överhuvudtaget? Vad gör amerikanska förband i Europa – bevĂ€pnade med bland annat taktiska kĂ€rnvapen? Vad har det för Ă€rende dĂ€r?

Lyssna hÀr, Ryssland har ökat sin försvarsbudget för 2015 med, om jag inte har fel, med motsvarande 50 miljarder dollar. Pentagons budget Àr tio gÄnger sÄ stort som detta belopp, 575 miljarder dollar, vilket jag tror Àr vad kongressen godkÀnde. Och Ni menar att vi har anammat en aggressiv politik? Var finns det sunda förnuftet hÀr?

Flyttar vi vĂ„ra förband till USA:s eller andra lĂ€nders grĂ€nser? Vem Ă€r det som flyttar fram NATO-baser och annan militĂ€r infrastruktur nĂ€rmare oss? Det Ă€r inte vi som gör detta. Finns det nĂ„gon som lyssnar pĂ„ vad vi sĂ€ger? Finns det nĂ„gon som har en dialog med oss om detta? Ingen dialog alls. Allt vi hör Ă€r “det har Ni inte att göra med. Alla lĂ€nder har rĂ€tten att vĂ€lja sitt sĂ€tt att sĂ€kra sin egen sĂ€kerhet”. Visst, men vi har ocksĂ„ rĂ€tten att göra det. Varför fĂ„r vi inte det?

Till sist, ABM-systemet [Anti-Ballistic Missile – antirobot] – som jag tog upp i mitt tal till parlamentet. Vem var det som drog sig ur ABM-fördraget, en av de globala sĂ€kerhetens hörnstenar? Var det Ryssland? Nej, det var det inte. Det var USA, ensidigt. De skapar ett hot mot oss, de placerar ut strategiska robotförsvarskomponenter inte bara i Alaska, utan ocksĂ„ i Europa – i RumĂ€nien och Polen, vĂ€ldigt nĂ€ra oss. Och Ni menar att vi Ă€r de som driver en politik av aggresssion?

Om frÄgan Àr om vi söker relationer grundad i lag och rÀtt, dÄ Àr svaret ja, men bara om vÄra nationella ekonomiska och sÀkerhetsintressen fullt ur respekteras.

Vi förhandlade om medlemskap i WTO [World Trade Organization] i nitton Är och gick med pÄ mÄnga komprommisser, pÄ antagandet att vi skulle gÄ med avtal som skulle förbli gjutna i jÀrn.

Och dĂ„.. jag kommer inte gĂ„ in pĂ„ vem som hade rĂ€tt eller fel (jag har vid flera tillfĂ€llen redan sagt att min uppfattning Ă€r att Ryssland handlade korrekt under krisen i Ukraina och att det var VĂ€st som hade fel, men lĂ„t oss lĂ€mna detta dĂ€rhĂ€n nu). Vi gick Ă€ndĂ„ med WTO. Trots att denna organisation har regler sĂ„ infördes sanktioner mot Ryssland i strid med WTO:s regler, mot folkrĂ€tten och mot FN-fördraget – Ă„terigen ensidigt och olagligt. Är det hĂ€r ocksĂ„ vĂ„rt fel?

Vi vill utveckla normala relationer inom sĂ€kerhetssfĂ€ren, i kampen mot terrorism. Vi vill samarbete om icke-spridning av kĂ€rnvapen. Vi vill samarbeta om andra hot, inklusive droger, organiserad brottslighet och svĂ„ra infektioner, sĂ„som Ebola. Vi vill göra detta tillsammans och vi vill samarbeta inom ekonomi – om detta Ă€r vad vĂ„ra partners önskar.

 

 

 

 

 

 • By epi, 2014-12-25 @ 13:56

  Det finns inget att hoppas pÄ frÄn svenska medier, som frÀmmande makts informationstrupper kommer de inte att Àndra sig, man gör bÀst i att bara vÀnda bort blicken.

  Har fÄtt ett större lugn sedan jag lÀste om den djupa integration som skett mellan Ryssland och Kina.
  http://www.serendipity.li/China-Russia%20Double%20Helix.pdf

  VÀrlden överlever eventuellt och kanske till och med har en mycket ljus framtid. Tja, inte sverige kanske men det Àr inte mycket att sörja över lÀngre.

 • By Jonas Thailand, 2014-12-25 @ 02:54

  …och under tiden informerar DN om att “Putin vill göra vodkan billigare”.

  Godnatt Sverige

 • By ove mollvik, 2014-12-22 @ 09:41

  Heja Putin! Redan Gorbatjov blev ju grundlurad av vÀst. Palme som visste bÀttre dödades innan han fick varna för NATO:s ohederliga bluffspel. Detta fÄr inte ske igen./ Ove

 • By Pax Tielman, 2014-12-22 @ 08:10

  Ska Sveriges media lyssna och informera sanningen till det svenska folket eller ska de fortsĂ€tta förmedla vad regeringen och deras zionistiska Ă€garen dikterar. Ska de Ă€ntligen sluta vara rĂ€d och ser till att genom sanna information se till att folket kan vĂ€lja rĂ€tt och agera rĂ€tt? Ska de svenska mediet Ă€ntligen vĂ€gra att bli korrupt och forska sanningen och kritisera vĂ„ra politiker sĂ„ att vĂ„ra regering blir transparant? Jag betvivla detta eftersom de flesta Ă€r rĂ€d att förlora sitt jobb och Ă€r mest intresserade i sensation och inte i sanning och de lysna till USA’s / NATO krigs propaganda. Vad Puttin har sagt Ă€r sanning. Bevissa oss SVT och alla andra media att jag Ă€r fel med min pĂ„stĂ„endet. HjĂ€lp Det svenska folket att behĂ„lla sin demokratisk land, att behĂ„lla sina rĂ€ttigheter och ser till att ingen ska vĂ„ldta Sveriges konstitution och att ni skriver om alla idioter i regeringen sĂ„ att folket blir rĂ€tt informerad.

 • By Hans K Nilsson, 2014-12-22 @ 07:23

  Vladimir Putin Àr EN av fÄ politiska ledare i vÀrlden som Àr vÀrd ALL respekt och beundran.

Other Links to this Post

statcounter