Falska nyheter i Sveriges Radio

Senast uppdaterad: 2017-06-12

KĂ€lla: Ryska posten / Nyhetsbanken 2017-06-12

FALSKA NYHETER I SVERIGES RADIO?

10 juni larmade Sveriges radios Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren om att ”Ny lag kan begrĂ€nsa friheten pĂ„ nĂ€tet ytterligare i Ryssland”.

I sjÀlva verket finns ingen ny sÄdan lag. Det finns inte ens ett lagförslag, medger Persson Löfgren.

Men artikeln ligger kvar pÄ Ekots hemsida.

”Ryska parlamentet duman övervĂ€ger en ny lag som kommer att minska friheten pĂ„ internet ytterligare. Om lagen antas förbjuds tjĂ€nster som gör det möjligt att kringgĂ„ blockerade sajter”, hette det i Maria Persson Löfgrens artikel.

”Redan i dag Ă€r det ryska nĂ€tet hĂ„rt kontrollerat och en censurmyndighet Roskomnadzor beslutar dagligen om nya blockeringar. Det kan handla om sidor som anses extremistiska eller nyhetssajter.
SÀrskilt hÄrt gÀller restriktionerna rapporteringen om Ukraina, det Àr bland annat förbjudet att sÀga att Krimhalvön Àr ukrainsk och inte rysk. Oberoende mediers möjligheter har beskurits kraftigt i Ryssland, men nu kommer ett nytt lagförslag, som skÀrper censuren ytterligare.

TjĂ€nster som VPN och Tor som gör det möjligt att komma Ă„t sajter som Ă€r blockerade i Ryssland blir förbjudna om lagen antas. Ett första steg togs pĂ„ fredagen, men det krĂ€vs tre omröstningar för att lagen ska bli verklighet.”

I stort sett ingenting av det ovan sagda stĂ€mmer med verkligheten. Roskomnadzor ingriper efter domstolsbeslut, precis som myndigheterna i vilket annat land som helst kan göra – och gör, för att förhindra lagbrott.

Att Ryssland skulle förbereda en lag som förbjuder att kringgĂ„ blockeringar tycks inte heller vara sant. Vad som Ă€r sant Ă€r att tjĂ€nster som ”Telegram”, f n Islamiska statens frĂ€msta kommunikationsmedel, sannolikt kommer att stoppas. Det Ă€r tjĂ€nster dĂ€r det inte ens efter domstolsbeslut Ă€r möjligt att identifiera vem som avsĂ€nt ett meddelande och vem mottagaren Ă€r.

Den enda verkliga Internetnyheten i veckan var att Roskomnadzor förslÄr att den registreringsplikt som har funnits för större bloggar (över 3 000 besökare per dag) ska tas bort, eftersom den helt enkelt inte Àr praktisk.

Maria Persson Löfgren skriver i sin artikel att den pÄstÄdda nya lagen har antagits i en första lÀsning (av tre) i duman.

I ett mail till Ryska posten medger hon att lagförslaget ”inte formulerats Ă€n”. En anmodan till Ekot 11/6 att ta ner hennes artikel har lĂ€mnats obesvarad.

 

 • Distributören: 247 kr
  Bokus: 292 kr
  Ad Libris: 295 kr
 • Distributören: 23 2kr
  Bokus: 281 kr
  Ad Libris: 285 kr
 •  

   

   

   

   

   

   

  statcounter