EXPO dödförklarad – blev 21

Senast uppdaterad: 2016-07-26
I och med Göteborgspostens ledare den 25:e juli 2016 (Ă„terpublicerad nedan) Ă€r det fastlagt att zioniststyrda EXPO har gĂ„tt ur tiden – som effektivt flaskflagg fenomen för samhĂ€llsskadlig aktivism och pĂ„verkansoperationer.

Sedan 2016-07-25 Ă€r EXPO blott en pipig röst i en allt fĂ„taligare kör av vĂ€nsterbloggar, ingen bryr sig om…

KĂ€lla: GP (HĂ„kan Boström) “EXPO pĂ„ villovĂ€ggar”

Expo pÄ villovÀgar

Ledare: Man mÄste vÀlja mellan rollen som oberoende granskare och politisk aktivist. TyvÀrr har tidskriften Expo valt det senare.

Den antirasistiska stiftelsen och tidskriften Expo Ă€r en viktig aktör i svensk samhĂ€llsdebatt. Stiftelsen anlitas inte sĂ€llan av myndigheter för olika utbildningsuppdrag och dess företrĂ€dare fĂ„r agera experter pĂ„ högerextremism i de stora medierna. Expo Ă€r ett granskande organ. Stiftelsens Ă€ndamĂ„l Ă€r att ”upplysa allmĂ€nheten om rasism och frĂ€mlingsfientlighet genom tidningsproduktion”.

Under de dryga 20 Är som Expo funnits har de ocksÄ gjort ett berömvÀrt jobb med att kartlÀgga nazister och högerextremister.

PÄ senare Är har emellertid Expo Àndrat karaktÀr. Att vara granskare innebÀr att likt forskare eller journalister försöka Äterge verkligheten sÄ korrekt som möjligt. Det Àr avgörande för trovÀrdigheten. Expo hÄller dock pÄ att förvandlas till en fullfjÀdrad politisk aktör.

Bakgrunden Àr förstÄs Sverigedemokraternas framgÄngar. I Expos vÀrld Àr landets tredje största parti i allt vÀsentligt samma parti som det var nÀr det bestod av en spillra kufar och skinnskallar i början pÄ 1990-talet.

Expos vitbok över Sverigedemokraterna som gavs ut inför valet 2014 kan knappast kallas för granskning. Det Àr en starkt vinklad skrift som försöker leda kontinuitetstanken i bevis genom lösryckta citat frÄn diverse kommunpolitiker och bloggare i periferin.

Chefredaktören Daniel Poohl slÄr inledningsvis fast att SD saknar existensberÀttigande oavsett hur mycket partiet reformerar sig.

Expos medarbetare har förstÄs all rÀtt i vÀrlden att tycka illa om Sverigedemokraterna. Men den opinionsbildning tidskriften Àgnar sig Ät har vÀldigt lite att göra med ett akademiskt eller journalistiskt förhÄllningssÀtt.

Det man Àgnar sig Ät Àr aktivism. Det Àr synd eftersom det undergrÀver Expos trovÀrdighet i granskningen av de verkligt vÄldsbejakande och rasistiska grupper som finns idag.

Expo betraktar inte bara SD som politisk motstĂ„ndare. Borgerliga politiker och debattörer har flera gĂ„nger hĂ€ngts ut i tidskriften. NĂ€r Moderaterna förra Ă„ret föreslog ett förbud mot organiserat tiggeri –nĂ„got som Ă€r regeln i merparten av Europa –anklagades partiet av Expo för att ”leka med elden”och indirekt uppmuntra till vĂ„ldsdĂ„d mot tiggare.

Personer som liberalen Jasenko Selimovic eller journalisten Lasse Granestrand, vilka dristat sig till att kritisera mediernas lĂ€nge mycket Ă€ngsliga eller obefintliga bevakning av problem förknippade med asylinvandringen, har av Expo anklagats för att gĂ„ extremhögerns Ă€renden. För Expo existerar nĂ€mligen inga problem –allt Ă€r bara en diskurs dĂ€r det gĂ€ller att ha rĂ€tt Ă„sikter.

Liberala NyhetsbyrÄns chef Svend Dahl har av Expos Alex Bengtsson anklagats för att vara naiv nÀr han inte köper tidskriftens bild av Sverigedemokraterna. Enligt Bengtsson vill Sd till exempel införa enpartisystem, nÄgot han baserar pÄ ett lösryckt citat av en Uppsalapolitiker som sagt att partiets mÄl Àr att fÄ alla vÀljares stöd, Àven om ett mer realistiskt mÄl skulle vara 30 procent. Det finns nog gott om diktaturföresprÄkare i samtliga partier med den mÄttstocken.

Expo har snart Ă„sikter att fylla ett helt partiprogram. I de senaste numren av tidskriften har vi bland annat kunna lĂ€sa olika skribenter som hĂ€vdat att EU:s uppgörelse med Turkiet om att syriska flyktingar ska tas om hand i Turkiet Ă€r ”en form av vĂ„ldshandling”.

Vi har ocksÄ fÄtt veta att fri invandring Àr en nödvÀndighet i dagens marknadsekonomi och att nationalstaten Àr dömd att gÄ under.

Det Àr fullt legitim opinionsbildning som Expo för fram. Man kan Äterfinna samma tankar i vÀnsterorgan som ETC eller Politism. Problemet Àr att Expo samtidigt gör ansprÄk pÄ en expertroll, vÀl medvetna om att fÄ vill komma ut som Expo-kritiker.

Avsaknad av konstruktiv kritik Àr dock ofta förödande för en verksamhet. PÄ senare Är har antirasismen gÄtt frÄn ett sjÀlvklart avstÄndstagande mot rasism till att bli nÄgot av en ideologisk allomfattande vÀrldsÄskÄdning pÄ vÀnsterkanten.

Expo har tyvÀrr dragits med i trenden.

DĂ€rmed har ocksĂ„ beteckningen ”oberoende expert” passerat bĂ€st föredatum.

 

 • Distributören: 247 kr
  Bokus: 292 kr
  Ad Libris: 295 kr
 • Distributören: 23 2kr
  Bokus: 281 kr
  Ad Libris: 285 kr
 •  

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  statcounter