Den politiska förtroende kollapsen

Senast uppdaterad: 2014-06-05

 

2014-06-01 gick det att lÀsa en pigg liten nyhet pÄ SVT:s text-tv: landets statsmininster Fredrik Reinfeldt Ätnjöt fortfarande störst förtroende bland partiledarna.

DÄ vi tyckte rubriken skorrade falskt mot bakgrund av Nuon-affÀrer, f d statsrÄd pÄ flykt undan konstitutionsutskottet, en kraschad svensk skola, den eskalerande arbetslösheten, FRA-affÀrer, m m sÄ beslöt vi oss för att undersöka saken.

Det visade sig att SVT, liksom resten av media i Sverige, köpte nyheten frĂ„n det centralt placerade Bonnier/Goldmann Sahs Ă€gda Tidningarnas TelegrambyrĂ„ (TT) – en entitet vars funktion Ă€r den av filter och instans för förhandsgranskning av mycket av vad som via press och TV delges allmogen.

Det visade sig att TT inte gör egna opinionsundersökningar utan köpt undersökningen av ett företag som heter Novus – som mellan den 15-20 maj 2014 intervjuade 1 000 personer mellan 18 och 78 Ă„rs Ă„lder.

FrÄgan som stÀlldes:

“Vilket förtroende har du för följande partiledare?”

Det hÀr var svarsalternativen: Det hÀr var partiledarna de tillfrÄgade fick tycka till om:
 • Mycket stort
 • Ganska stort
 • Varken eller
 • Ganska litet
 • Mycket litet
 • Vet ej
 • KĂ€nner ej till
 • Anna Troberg (pp)
 • Annie Lööf (c)
 • Fredrik Reinfeldt (m)
 • Gudrun Schyman (fi)
 • Gustav Fridolin (mp)
 • Göran HĂ€gglund (kd)
 • Jan Björklund (fp)
 • Jimmie Åkesson (sd)
 • Jonas Sjöstedt (v)
 • Stefan Löfven (s)
 • Åsa Romson (mp)

För att komma nĂ„gonstans med siffrorna lĂ€t vi “Varken eller” (i den inte kanske helt adekvata listan av vĂ€rdebegrepp) att motsvaras av siffran 0 – med resultat att ordet “stort” representerar ett positivt vĂ€rde (+) och “litet” ett negativt (-). Vi slog sedan ihop “mycket stort” och “litet stort” till bara ett vĂ€rde “stort” och gjorde sedan samma sak med de tvĂ„ vĂ€rderna för “litet”.

Nedan Äterfinns en skÀrmdump av Novus siffror.
(Vi har ocksÄ noterat att nÀr man rÀknar ihop totalen för alla partiledare sÄ blir det inte 100% i alla kolumner)

 

Stefan Löfven vann – inte Reinfeldt

BetrÀffande TT:s lÀtt desperata utropande av Fredrik Reinfeldt som nÄgon slags vinnare i tÀvlingen om vÀljarnas förtroende, sÄ föreslÄr vi istÀllet den hÀr mÄttstocken: hur starkt förtroendet bland folk Àr jÀmfört med hur omfattande bristen pÄ förtroende Àr.

Den matchen vinner inte Reinfeldt – utan Stefan Löfven, med trygg marginal.

BlÄ staplar representerar partiledare med högre folkligt förtroende Àn brist pÄ folkligt förtroende. Röda staplar representerar partiledare för vilka bristen pÄ förtroende övervÀger.
Diagrammet nedan till vĂ€nster Ă€r sorterad pĂ„ samma sĂ€tt diagrammet ovan – men visar stort-förtroende/litet-förtroende staplarna invid varandra.

Diagrammet nedan till höger sorterar pÄ negativt förtroende i fallande ordning.

 

Den stora förtroendekrisen

Den mest akuta verkligheten som Äterspeglas i Novus/TT:s siffror Àr alltsÄ inte att Teflon-Fredrik, trots sex Är som chef för den kanske mest destruktiva regering Sverige sett i modern tid, fortfarande pÄstÄs ha en politiskt framtid.

Det stora utropstecknet Àr att vÀljarkÄren helt enkelt saknar förtroende för 3/4-delar av landets politiska ledarskap.

De 3 partiledare som överlever i enkÀten Àr Stefan Löfven (s), Fredrik Reinfeldt (m) och Gustav Fridolin (mp).

Även om Jimmie Åkesson (sd) enligt Novus lider av en i det nĂ€rmaste astronomisk brist pĂ„ förtroende (67% av vĂ€ljarkĂ„ren pĂ„stĂ„s inte lita pĂ„ karln) – sĂ„ Ă€r frĂ„gan om förtroendekrisen Ă€ndĂ„ inte Ă€r allvarligast för den regeringsbildande Alliansen.

Den fyrhövdade alliansen Ă€r nĂ€mligen ett mikrokosmos av lĂ€get i landet – vĂ€ljarkĂ„ren ratar 75% av den.

Mot Alliansens förtroende-kollaps kan stÀllas de hypotetiska laguppstÀllningarna S-MP dÀr förtroendet i slutet pÄ maj 2014 skulle ha varit 2/3-delar av vÀljarkÄren eller S-V eller S-V-MP dÀr förtroendet skulle vÀgt 50/50.

Ett mycket mer intressant (och för den dolda makten obehagligt) alternativ vore en koalition mellan MP, V och Piratpartiet (MP-V-PP) som tillsammans skulle kunna bryta efterkrigstidens förlamande S-M dominans inom svensk politik och som under alla Är tjÀnat familjen Wallenberg sÄ vÀl.

Att Fredrik Reinfeldt synes klara sig beror pÄ Alliansens nÄgot mÀrkliga interna mekanik som gÄr ut pÄ att Fredrik pÄ löpande band dumpar sina egna och sin regerings tillkortakommanden pÄ medarbetare som han sedan avskedar.

Kvar i skottlinjen i maj 2014 stĂ„r Teflon-Fredriks kanske tre sista offerlamm: Lööf, Björklund och HĂ€gglund – som efter sex Ă„r av snik-borgerlig “vi-skiter-i-andra” politik (med resulterande sociala katastrofer, skandaler och underprestationer) Ă€r sĂ„ svĂ„rt stukade att hade Sverige varit ett ö-rike utanför Kina som hetat Japan hade vĂ€gen till politisk rehabilitering gĂ„tt via den hĂ€r gruppens offentliga harakiri.


 

Varför makten fruktar Piratpartiet

Vad var det med Anna Trobergs siffror som fick TT att uppleva sÄdant obehag att de helt enkelt plockade bort vad som borde ha varit en sjÀlvskriven kandidat?

Diagrammet nedan Ă„skĂ„dliggör vad det var TT undanhöll inte bara vĂ€ljarkĂ„ren – utan ocksĂ„ kollegorna inom media-Sverige.
Att 2/3-delar av vĂ€ljarkĂ„ren upplever att den inte vet tillrĂ€ckligt om Piratpartiets ledare för att kunna svara pĂ„ en enkel enkĂ€t-frĂ„ga Ă€r inte en tillfĂ€llighet – det Ă€r bevis pĂ„ mĂ„ngĂ„rig systematisk politisk censur genomförd inom Bonnier- och Goldmann Sachs kontrollerad media.

Censuren har fortgÄtt trots att det svenska Piratpartiet i fyra Är haft tvÄ ledamoter i EU-parlamentet.

Den har fortgĂ„tt trots att Piratpartiet Ă€r ett internationellt fenomen som knoppat av sig i lĂ€nder runt om i hela vĂ€rlden – en process i vilken det svenska Piratpartiet agerar som ledargestalt för en internationell rörelse med nytĂ€nkare dĂ€r teknikförstĂ„else, pragmatism, i harmoni samexisterar med trevligheter som öppenhet, solidaritet, frihetstankar och mĂ€nskliga rĂ€ttigheter.

Det hÀr Àr vad TT hade att sÀga..
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

statcounter