De utrotningshotade kontanterna – lĂ€gesrapport mars 2015

Senast uppdaterad: 2015-03-21
I oktober 2012 drogs pÄ den hÀr sajten igÄng ett online-upprop till kontanternas försvar.

Kontantuppropets omedelbara framgÄng, i termer av antal undertecknare, fick bara nÄgra dagar efter lanseringen tvÄ effekter:

 1. En inbjudan till TV-soffan i Gomorron Sverige för att debattera privatbankernas utfasande av kontantvÀsendet
 2. En interpellation i riksdagen frÄn vÀnsterpartiet rörande vad regeringen Reinfeldt avser att göra med anledning av att privatbankernas utfasande av kontanterna

Av TV-debatten blev det ingenting, efter att Finansförbundet fegade ut (sjukskrev sig) och omedelbart stÀngde ned sin propagandasajt a kontantfritt.nu.

Regeringens besked blev att man inte avsÄg göra nÄgonting för att stoppa privatbankernas odemokratiska framfart. Det stod snart klart att ocksÄ socialdemokraterna delade regeringen uppfattning att familjen Wallenberg i lugn och ro borde fÄ utrota kontantvÀsendet.

 

 

Klippet nedan Àr frÄn den 6:e november 2012, dÄ Ulla sist lÀxade upp Peter Norman.

 

2013

Under 2013 synes följande ha skett:

 1. KammarrĂ€tten i Sundsvall förklarade att landsting som vĂ€grar ta emot betalning i kontanter bryter mot lagen – d v s Ă€r tvungna att acceptera betalning i kontanter.
 2. Björn Ulvaeus frÄn musikgruppen ABBA demaskerade sig sjÀlv som finanselitens lakej, införde kontantförbud pÄ ABBA-museet pÄ DjurgÄrden i Stockholm samt började propagera för att Sverige blir vÀrldens första kontantfria land.
 3. Som en stark röst för kontanternas skydd dök förre rikspolischefen Björn Eriksson som föreslog att mÀnniskor började bojkotta banker som inte handhar kontanter.
 4. VÀnsterpartiet har som enda svenska riksdagsparti tagit stÀllning för kontanternas tillgÀnglighet och lagt en motion som tvingar bankerna att acceptera kontanter.

Bankernas kontanthantering

Motion 2013/14:Fi201

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkÀnnager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bankerna ska ÄlÀggas att upprÀtthÄlla en viss kontanthantering.

Motivering

Allt fler banker har helt upphört med kontanthantering eller infört restriktioner för hur man fĂ„r ta ut och sĂ€tta in sina pengar pĂ„ banken. Denna utveckling har gĂ„tt snabbt. SĂ„ sent som 2009 hade alla bankkontor kvar sin kontanthantering. År 2012 hade 500 av 1 248 kontor slutat med kontanthanteringen. Det betyder att vĂ€ldigt mĂ„nga mĂ€nniskor har fĂ„tt sin rĂ€tt till sina egna pengar begrĂ€nsad. Detta drabbar sĂ€rskilt mĂ€nniskor i glesbygden, dĂ€r det kan vara lĂ„ngt mellan bankkontoren.

För mÄnga Àr tillgÄngen till kontanter viktig för att kunna ha kontroll över sin ekonomi. Andra vill inte ha kort av integritetsskÀl och en del har problem med tekniken. Vissa affÀrer tar inte kort pÄ grund av att det Àr dyrt.

Bankerna motiverar sitt agerande med att bankkontoren blir sÀkrare utan kontanter och hÀnvisar i stÀllet bankkunderna till livsmedelsaffÀrerna. Det Àr ett i grunden felaktigt och osolidariskt resonemang. Bankerna har en högre sÀkerhetsnivÄ Àn livsmedelsaffÀrer. Och butiksrÄn Àr betydligt vanligare Àn bankrÄn. Enligt siffror frÄn Brottsförebyggande rÄdet anmÀldes 778 butiksrÄn och 43 bankrÄn under 2011. Mot den bakgrunden Àr det bakvÀnt att föra över kontanthanteringen pÄ livsmedelsbutikerna.

Ett annat argument som bankerna anför Àr att de vill minska kontanthanteringen av arbetsmiljöskÀl. Vi hÄller med om att det Àr efterstrÀvansvÀrt, men menar att det kan uppnÄs pÄ andra sÀtt. LÀgre kortavgifter och högre inlÄningsrÀntor pÄ sparkonton Àr nÄgra sÀtt att fÄ kunderna att anvÀnda mindre kontanter. Men dÄ fÄr bankerna sjÀlva betala för den minskade kontanthanteringen. Mot denna bakgrund bör bankerna ÄlÀggas att upprÀtthÄlla en viss kontanthantering. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till kÀnna.

Stockholm den 19 september 2013

Ulla Andersson (V)

Josefin Brink (V)

Rossana Dinamarca (V)

Christina Höj Larsen (V)

Wiwi-Anne Johansson (V)

Jacob Johnson (V)

 

 

2014

För att ytterligare sĂ€tta press pĂ„ regeringen Reinfeldts (liksom socialdemokratins) anmĂ€rkningsvĂ€rt lama och privatbanksvĂ€nliga underlĂ„tenhet har vĂ€nsterpartiet begĂ€rt interpellation med svar senast den 2:a februari 2014 av finansmarknadsminster Peter Norman, rörande Sveriges kanske mest kontanthatande lĂ€n – GĂ€vleborg – som trots dom i kammarrĂ€tten vĂ€grar acceptera kontanter.

Det Àr inte första gÄngen Ulla konfronterar Sveriges kanske mest kontanthatande statsrÄd, finansmarknadsminister Peter Norman (bilden till höger).

 

Interpellation: Kassaservice i GĂ€vleborg

av Ulla Andersson (V)
till Peter Norman (M)
den 21 januari

Interpellation

2013/14:236 Kassaservice i GĂ€vleborg

av Ulla Andersson (V) till statsrÄdet Peter Norman (M)

NĂ€r lagen om grundlĂ€ggande kassaservice avskaffades blev det stora problem för mĂ„nga grupper av mĂ€nniskor. Äldre och personer med funktionsnedsĂ€ttning fĂ„r allt svĂ„rare att utrĂ€tta sina bankĂ€renden. Den försĂ€mrade kassaservicen har slagit hĂ„rt mot landsbygden. Det blir allt lĂ€ngre mellan bankkontoren och mĂ„nga har slutat med att tillhandahĂ„lla kontanter. DĂ€rtill har antalet bankomater minskat.

Mellan 2011 och 2013 har antalet bankkontor som hanterar kontanter i GÀvleborg minskat frÄn 53 till 29. Dessutom försvann 17 stycken uttagsautomater under samma tidsperiod. I GÀvleborg har 1 807 personer 3 mil eller lÀngre till nÀrmaste uttagsautomat, ca 10 procent av dem över 80 Är.

Denna utveckling leder till betydande problem. MĂ„nga Ă€ldre och funktionsnedsatta kan inte göra bankĂ€renden. Företag fĂ„r svĂ„rt att bli av med sina dagskassor. Att göra sina bankĂ€renden via internet Ă€r för mĂ„nga inget alternativ eftersom internetuppkopplingen Ă€r sĂ„ dĂ„lig pĂ„ mĂ„nga hĂ„ll. LĂ€nsstyrelsen GĂ€vleborg Ă€r tydlig i sina slutsatser ” Om marknaden tar över helt kommer all service pĂ„ landsbygden upphöra dĂ€r den inte betraktas som lönsam.”

NÀr bankerna drar ned pÄ sin kontantservice fÄr butikerna ta ett större ansvar för kontanthanteringen. Detta har resulterat i att antalet butiksrÄn ökar. Enbart i januari har flera butiksrÄn utförts i GÀvle. Detta leder till att de anstÀllda i butikerna fÄr en oerhört otrygg arbetsmiljö.

Mot denna bakgrund vill jag frÄga statsrÄdet följande:

 1. Vilka ÄtgÀrder avser statsrÄdet att vidta för att möjliggöra kontanthantering och grundlÀggande betalservice pÄ landsbygden?
 2. Vilka ÄtgÀrder avser statsrÄdet att vidta för att minska risken för butiksrÄn pÄ grund av att butikerna allt mer fÄr överta bankernas ansvar för kontanthanteringen?

I oktober 2014 lanserade förre rikspolischefen Björn Eriksson sin vitbok “Korten pĂ„ bordet” pĂ„ TV4 nyhetsmorgon.

 

 

2015 – Februari

Den 19:e februari 2015 lanserade förre rikspolischefen Björn Eriksson “kontantupproret” pĂ„ TV4 Nyhetsmorgon.

Lanseringen fick som resultat en anstormning av nya namn som gÄr med kontantuppropet.nu samt ökad bevakning i massmedia.

NÀsta steg skulle bli att SVT Debatt tog upp frÄgan om bankernas ensidiga, odemokratiska och olagliga förintande av kontantvÀsendet

Planerat sÀndningsdatum var den 12:e mars 2015.

Bankerna vÀgrade stÀlla upp och debatten stÀlldes in.

Axplock ur media

 

2015 – Mars

Den 19:e mars 2015 hölls en frÄgestund i riksdagen rörande de stora privatÀgda bankernas ensidiga utfasande av kontanter ur Sverige.

TvĂ„ dagar innan bekrĂ€ftade finansmarknadsminister Per Bolund (mp) att inte heller han tĂ€nker stoppa privatbankernas förintande av kontantvĂ€sendet dĂ„ han vid en intervju förklarade att hans “hopp” stĂ„r till att detaljhhandeln helt tar över ansvaret för kontanterna.

Under frĂ„gestunden signalerade Bolund Ă„ter sin ovilja att lagstifta om skydd för kontantvĂ€sendet men sade att han skulle bjuda in till “rundabordssamtal” om kontanternas framtid.

Som initiativtagare till kontantuppropet med över fem tusen underskrifter ser vi nu fram emot inbjudan..

Hela frÄgestunden nedan..

 

Den 19:e mars 2015 var ocksÄ dagen dÄ tvÄ medlemmar i finansutskottet, Ulla Andersson (V) och HÄkan Svenneling (V), publicerade en debattartikel pÄ aftonbladet dÀr de krÀvde ett skydd för kontantvÀsendet i lagen.

Artikeln:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • By Morgan StrĂ„lman, 2015-03-24 @ 21:10

  De skitna politikerna behöver verkligen inte lagstifta om kontanterna. DET RÄCKAR ATT DOM UTFÖR SITT ARBETE OCH FÖLJER GRUNDLAGEN. “Sedlar och mynt utgivna av riksbanken Ă€r lagliga betalningsmedel” Hur jĂ€vla svĂ„rt kan det vara att tolka en sĂ„dan tydlig lag???

 • By Bernt, 2015-03-24 @ 18:18

  Hej! Tack igen för redan nedlagt stort arbete av er!!
  Det Àr vÀldigt bra att fÄ insyn i lÀget hÀr pÄ hemmaplan.
  Vad som sker i USA i dessa tider med pengabankerna blir nÄt det.
  Men vad menar f.d. Ministern frÄn Canada borde göras-tror ni.?

  vÀnlgen
  Bernt.

 • By Jan-Ola Gustafsson, 2015-03-24 @ 14:00

  GĂ„ in pĂ„ Aftonbladets nĂ€tsida och lĂ€s den utomordentliga, aktuella och vĂ€lskrivna debattartikeln torsdagen den 19 mars med titeln “Gör banker skyldiga att hantera kontanter”!! Artikeln Ă€r skriven av vĂ€nsterpartisterna
  Ulla Andersson och HÄkan Svenneling som bÄda sitter i riksdagen
  för (V). Denna artikel Àr verkligen vÀrd att sprida sÄ mycket som möjligt, eftersom nu har bankerna och deras lakejer bÄde bland allianspolitikerna sÄvÀl som socialdemokraterna lagt in högvÀxel för att hinna genomföra sina sabotage mot demokratin innan alltför mÄnga mÀnniskor vaknar och begriper vad som pÄgÄr i Sverige. Glöm inte att det Àr ingen som Àr sÄ blind som den som inte VILL se!

 • By Stella, 2015-03-24 @ 12:52

  STORT TACK för engagemang och ytterst bra redovisning av lÀget!
  Problemet Àr att folk inte begriper innebörden av avskaffande av kontanter. MÄnga tror att denna bekvÀma lösning Àr utvecklande för mÀnskligheten men jag anser att det Àr Ànnu ett steg för utfasande av just mÀnsklighet!
  VĂ„r frihet Ă€r hotad illa nog som det redan Ă€r… kontanternas försvinnande Ă€r det ultimata strypgreppet pĂ„ folket.

  Hoppas pÄ en inbjudan!

 • By Helena Palena, 2015-03-24 @ 11:20

  Tack för suverÀn genomgÄng! Allt pÄ ett brÀde! Att det pyramidspelande bedrÀgeriet kan fÄ fortgÄ mitt fram för ögonen pÄ alla Àr en gÄta! Svaret Àr att folk i gemen kan inte ens tÀnka sig att det Àr sÄ sjukt som det Àr. SÄ det enda som ÄterstÄr Àr UPPLYSNING om hur det verkligen förhÄller sig. Polletterna mÄste ramla ner pÄ folk.

 • By Lars Norgren, 2015-03-24 @ 11:03

  Är det folket som styr i en riktig demorati, eller nĂ„got annat vĂ€sen ??

  Är det bankvĂ€sendet och dess Ă€gare undrar jag allvarligt ?!

  Sverige har sÄkallad representativ demokrati, och dÀrför Àr det extra viktigt att alla valberÀttigade tar sig en ordentlig funderare, Àr det detta samhÀllet vi vill ha eller vill vi ha det annorlunda?

  Staten har gett BankvÀsendet alldeles för stor makt, det Àr dags att ta tillbaka initiativet och lÄta folket styra !

Other Links to this Post

statcounter