Allt trÀngre i skamvrÄn

Senast uppdaterad: 2012-06-22
Fokus har i artikeln “Med komplotten som tröst” (Fokus 2011:8) skriven av Anna Ritter parkerat sig i samma skamvrĂ„ för svenska tankehatare, censurivrare och diktaturens kreatur som hittills befolkas av bl a TĂ€llbergstiftelsen, TV4, Expo och Institutet för Framtidsstudier.

I artikeln begagnar sig nÀmligen Fokus av samma teknik andra tidigare försökt utnyttja nÀr de önskar svartmÄla den fria Äsiktsbildningen.

Tekniken Ă€r att undvika att erkĂ€nna att processen att söka svar pĂ„ frĂ„gor Ă€r just en process, och istĂ€llet försöka beskriva det som ett frikopplat och relativt statiskt objekt kallat “konspirationsteori” – ett förment socialt och psykologiskt förklarbart fenomen som i princip existerar oaktat de företeelser och hĂ€ndelser faktasökningsprocessen Ă€r reaktioner pĂ„.

Ritter seglar alltsĂ„ förbi sakfrĂ„gorna och riktar strĂ„lkastaren mot “konspirationsteori” och dess “anhĂ€ngare” som ett alldeles eget fenomen och tillskriver deras uppkomst och existens med psykologiska resonemang.

Att det hela började med och handlar om obesvarade sakfrÄgor av högst pÄtaglig natur försvinner.

Tekniken anvÀnds ocksÄ för att beskriva den hitills grundlagsskyddade fria Äsiktsbildning det handlar om, som ett hot mot demokratin.

Fokus, Anna Ritter och ansvarige utgivaren Martin Ahlqvist Ă€gnar sig hellre Ă„t att vĂ€va egna konspirationsteorier om allehanda hot mot den rĂ„dande ordningen – Ă€n att reda ut de faktiska orsakerna till dissonansen mellan den verklighet mĂ€nniskor sjĂ€lva ser och hur makten vĂ€ljer att beskriva denna verklighet.

Varför?

Vad Àr det som fÄr blodet att frysa till is i Ädrorna pÄ svenska nyhetsredaktioner nÀr det kommer till att rapportera om vad som egentligen intrÀffade 9/11?

Vad Àr det med t ex Estoniakatastrofen och mordet pÄ statsminister Olof Palme som orsakar nÀra-döden-upplevelser?

Verkligheten?

MÄhÀnda tycker makten sig ha goda skÀl till att försöka avskrÀcka mÀnniskor frÄn att reflektera alltför mycket över hÀndelser som dessa?

Vem vet vad en officiell och intellektuellt hederlig analys av nÄgon av alla dessa nedtystade tragedier skulle kunna leda till för de mÀnniskor som lever gott pÄ rÄdande maktstrukturer?

 

Siffernissande

Mot slutet pÄ artikeln pÄstÄr Anna Ritter att typbesökaren pÄ vaken.se Àr en familjefar mellan 35 och 40.

Oaktat skÀlen för att presentera detta i sammanhanget nÄgot ovidkommande bit statistik, kastar det ÀndÄ intressant ljus över vad TV4 pÄstod sig veta för drygt ett Är sedan, nÀmligen att en av fem svenskar under 30 Är ansÄg att 9/11 var ett insidejob.

Det uppvaknande maktens lakejer dĂ„ beskrev som ett “hot mot demokratin” Ă€r sĂ„ledes alltsĂ„ inte ett ungdoms- eller generationsfenomen – den stĂ„r i sjĂ€lva verket tryggt förankrad med bĂ„da fötterna mitt inne i den svenska samhĂ€llskroppen.

VÀgen framÄt

VĂ€gen framĂ„t för nyfikna, kunskapstörstande och andra som önskar nĂ„ klarhet, Ă€r inte att lĂ„ta sig fĂ„ngas i – eller vilseledas av – den typ av inflammerande informationskrigföring Fokus och andra Ă€gnar sig Ă„t utan att hĂ„lla blicken fokuserad pĂ„ bollen – d v s sakfrĂ„gorna det handlar om.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

statcounter