Videon nedan är en sammanfattning av vad som sägs ha skett med George Floyd, dagen då han avled på en gata i USA med knäet av en polisman mot sidan av halsen.

George Floyd greps misstänkt för ett brott han nyss begått. Han köpte cigaretter med en förfalskad 20 dollar sedel.

När polisen anländer är George Floyd ohörsam och argumenterar. Vid ett tillfälle uppfattade polisen honom som så pass hotfull att polisen vid ett tillfälle drog sitt tjänstevapen.

När George skall placeras i baksätet på en polisbil tar det stopp. George totalvägrar.

Sambandscentralen skickar då dit en tredje bil med två poliser man förmodligen vet inte är lika obekväma att använda tvingande fysiskt våld som poliserna som redan är på plats: Chauvin och hans kollega.

Förfarandet är mer eller mindre rutin – även i Sverige.

Brottslingar är de som anger tonen och umgängesformen i kontakt med polismakten. När George gör motstånd och vägrar sitta i polisbilen, är det han som eskalerar. Polisen har i detta nya läge inte mycket val än att anpassa metod och medel efter uppgiften.

George dras ut och brottas ned på marken, Chavuin placerar sitt knä på sidan av hans hals.

Vår gissning är att vad Chauvin och de andra poliserna väntar på är att George skall “ge upp” – signalera sin beredvillighet att utan fler problem sätta sig i polisbilen.

George gör aldrig detta. Han fortsätter sitt passiva motstånd till dess han svimmar.

Sent om sider inser poliserna att Floyd inte filmar och gripandet av en person misstänkt för brott övergår till en sjukhustransport.

George Floyd dödförklaras senare på sjukhuset.

George har inte gripits på vaga eller oklara grunder, som ordningsstörning eller politisk uppfattning (allt vanligare t ex i Sverige).

George Floyd har begått ett brott – ett brott som har ett offer (inte alla “brott” har offer).

Polisen anlände efter att offret för George Floyds kriminalitet kontaktat dem och bett om hjälp.

Skall någon av poliserna på plats i dagsläget avskedas?

Nej.

Skall polismanen Chauvin tas ur tjänst och utredas för brott?

Ja.

Vår gissning är att Chauvin i normala fall hade frikänts, men att på grund av hur politiskt infekterad situation gjorts kan komma att fall fällas för vållande till annans död.

I obduktionsprotokollet anges George Floyds dödsorsak till hjärtinfarkt och att droger konstaterades i hans blod. Inget av det polisen gjorde dödade honom.

Källa: https://www.mercurynews.com/2020/06/05/read-george-floyd-autopsy-report-with-cause-of-death-and-other-factors/

[php snippet=3]

[php snippet=1]