Den 9 september 2001, mindre än 48 timmar innan den 11 september 2001 – 9/11 – lönnmördades den afghanske politikern och fältherren Ahmad Shah Massoud.

Massoud var en av de mest framgångsrika militära och politiska ledarna i kriget mot Sovjetunionen 1979-1989. När kriget var över blev han motståndare till Talibanernas radikala styre i Afghanistan.

Som karismatisk ledare utsattes Massoud för många mordförsök.

Förspelet till det sista försöket, det som lyckades, bestod i att skicka in två journalister som under flera veckor intervjuad motståndsmän i Afghanistan.

Till slut beviljades mördarduon audiens och Massoud mördades enligt uppgift med två bomber: en dold inne i filmkamera, den andra i ett bombbälte på en av “journalisterna”.

Hade Massoud varit vid liv efter 9/11, hade detta kullkastat Pentagons krigsplaner för Afghanistan.

Med Massoud i liv, hade USA:s krig i Afghanistan riskerat att ha varit över innan det ens börjat.

Krigsskälet som angavs efter 9/11 var att Al-Qaeda stöddes av Talibanerna.

Massoud befann sig redan i krig med Talibanerna och hade varit en perfekt partner för Pentagon – om syftet med kriget som inleddes hösten 2001 verkligen var att besegra Talibanerna.

Allt USA hade behövt göra var att låta Massoud avsluta jobbet.

Men, eftersom det djupa syftet med kriget i Afghanistan var att hålla amerikanska trupper där i evinnerliga tider – var Massoud ett problem.


19 år senare, anuari 2020, preventivmördas ännu en gestalt av Massouds resning – Irans omvittnat genialiske fältherre Soleimani.

Med Generalmajoren Soleimani avlägsnad från spelplan, hoppas Pentagon (liksom Israel), att ha avlägsnat ännu en pjäs som hotar USA:s planer på världsherravälde.

Mordet på Massoud var tajmat för att möjliggöra kriget mot Afghanstan.

Vad är mordet på Soleimani tajmat att vara en förberedelse till?

Något är det, för USA:s president Donald J Trump tog en enorm risk när han beordrade det mordet.

[php snippet=3]

[php snippet=1]