Det finns väl ingen i dag som inte nåtts av informationen att ISIS och alla de andra så kallade “terroristgrupperna” och “frihetskämparna” verksamma i Mellanöstern hela tiden agerat legoknektar för olika länders imperiedrömmar: USA, Frankrike, Storbritannien, Israel, Turkiet och oljekalifaten runt persiska viken.

Dubbelspelet, ljugandet och de allt högre insatserna erinrar om leken hela havet stormar.

Nu verkar det som att musiken har tystnat och att Turkiet är det land – mer än något annat – som i början på år 2020 inte har någon stol att sitta på.

Vecka in och vecka ut får det stryk av grannlandet Syrien, som det invaderat.

Presidenten Erdogans omedelbara val synes vara att acceptera att imperiedrömmarna gått om intet eller gå all-in i kriget mot Syrien, under egen flagg – det vill säga att sluta använda statisterna från ISIS som fikonlöv.

Turkiet, som är medlem i NATO, uppvaktade därför denna krigsorganisation, liksom USA, med begäran om militär hjälp med det senare: att ytterligare eskalera kriget mot Syrien.

Svaret blev nej.

Det var efter detta nej Turkiet vände blicken västerut och öppnade slussarna för miljoner av migranter att översvämma Europa.

Hur detta kommer att hjälpa Turkiet i framtiden är väl inte helt klart.

Måhända handlade det om en känslomässig reaktion färgad av en önskan om hämnd och djup desperation.

Turkiets strategiska problem är att landets geopolitiska läge förändrats.

Från att i en svunnen tid ha varit ett land med eget gravitationscentrum framstår Turkiet i dag alltmer som en vägbula, en bångstyrig provins, på gränsen mellan Europa och Västasien.

Sårbarheten förminskas förmodligen inte av att Ankara gör sig ovän med alla sina grannar.

Vilket existensberättigande tror Ankara att Turkiet har i den framtid globalisterna planerat för världen?

Ett regionalt imperium?

Ett oavhängigt land?

En rastplats med en bensinmack på vägen mellan Europa och Sydvästasien

Kanske det bästa Erdogan kan göra för Turkiet är att sluta leka med elden och ta avstånd från globalismen och börja respektera sina egna och alla grannarnas gränser och legitima säkerhetsbehov – demografiska och geografiska.

Några artiklar:

[php snippet=3]

[php snippet=1]