Från en av våra läsare…


Jag skrev om detta för flera år sedan, att den nyare bilparken är GPS-loggade.

Redan 2012 började vissa tillverkare att förse dyrare bilar med GPS och 3G mobiler (helt dolda för bilägaren). Volvo, Mercedes, Lexus, BMW var bilar som hade denna utrustning från början och nu har många detta. 2021 ska alla bilar vara försedda med denna utrustning.

Jag har gjort mätning i en Volvo V70 II av 2015 års modell. Varje gång bilen startas så skickar en 3G-mobil massor med data till tillverkarens server för billoggning, om vad som skett med bilen sedan förra gången den startades, detta sker alltså varje gång bilen startas! Data innehåller, förutom ID för just den bilen, fullständig GPS-karta som visar exakt var bilen har färdats. Den innehåller datum och exakta tider, vilka hastigheter som gällt under färden och vilken hastighet som bilen hållit (kanske möjligt att böteslappen kommer i brevlådan automatiskt i framtiden). Data innehåller också hur föraren har behandlat bilen, koppling, växel, gaspådrag, bromsningar, dessa data ska kunna synas om bilen blir involverad i t ex en olycka eller om bilen går sönder.

Vid kontakt med Volvo så förklarar dom att dessa data på resp bil bara sparas i 40 dygn, sedan raderas filen automatiskt. Problemet är bara att den data som skickas från bilen vid varje start innehåller alla data från bilen sedan den var ny, alla data finns alltså alltid kvar. Detta innebär att datasändningen från bilar blir allt längre för varje start, jag mätte i denna bil när den var ca ett år, och datasändningen pågick då i ca 4 minuter, med mycket kraftig strålning inne i kupén (ingen yttre antenn på mobilen, vi kunde inte hitta mobilen i bilen).

Källa: maxicom.se


[php snippet=3]
[php snippet=1]