På förmiddagen fredagen den 25 oktober 2019 publicerade den välkände opinionsbildaren Alexandra Pascalidou följande twitter:

Kliver av flyget i Luleå och en blond, blåögd man ropar mitt namn. Jag vänder mig om med ett leende och han fortsätter: ”Du är så jävla dålig.” Jag stannar upp och han fortsätter förnedra mig högt. Inför en massa folk. Som tyst tittar på.

Fyra dagar senare, den 29 oktober, hade över 200 människor anmält Pascalidous twitter till åklagare och polis för brottet hets mot folkgrupp.

Länk till anmälan här:

http://blueshift.nu/alexandra-pascalidou-anmald-for-hets-mot-folkgrupp/

För Pascalidou är det inte en människa som tilltalat henne – utan en representant för rasen blonda och blåögda.


Redan när de första anmälningarna gjordes cirkulerade misstanken att den händelse Pascalidou beskrev aldrig ägt rum eller i vart fall inte utspelat sig på det dramatiska sätt Pascalidou gjorde gällande.

Dagen efter stärktes misstanken av en person som uppger sig ha befunnit sig ett par meter bakom Pascalidou under resan och som säger att denne inte sett någon som skulle ha ropat efter eller förnedrat henne:

Alexandra, jag satt på samma plan som du. Gick efter dig från planet till utcheckningen, ingen ropade på dig och förnedrade dig. Det gör du bra själv. Men sluta ljug. Det är lågt, även för dig.

Två dagar senare kliver ännu en passagerare fram.

Det som nu beskrivs erinrar mer ett samtal mellan två personer. Den ordväxlingen förlöpte också annorlunda – vad vittnet hör är hur mannen frågar Pascalidou om hon just kallad honom för rasist:

Jag kom faktiskt i slutet av situationen, åkte på samma plan, på vägen till Jokkmokk. Ser hur en man säger till henne något om att “så du kallar mig rasist?/Är jag en rasist?” Alexandra står och säger, lugnt “Du är sorglig” och upprepar det. Han säger detsamma.

[php snippet=3]

[php snippet=1]