I maj 2019 sände HBO en miniserie om olyckan i kärnkraftverket Tjernobyl den 26 april 1986.

Serien är regisserad av den svenske musikern Stakka Bo (Johan Renck) och i en av de ledande rollerna återfinns Hollywoodsvensken Stellan Skarsgård.

I massmedia drivs påståendet att serien är den högst rankade någonsin i den internationella filmdatabasen IMDB:s historia:

En fantastisk bedrift eftersom serien är ett sömnpiller och konkurrensen stenhård. Här är några av konkurrenterna: Breaking Bad, Band of Brothers och Game of Thrones.

Tro det den som vill.

Måhända kommer rankingen att dala när röstklickandet från CIA:s trollfabriker överskuggas av antalet tittare som orkat se Chernobyl och ger den det betyg den förtjänar.

Det enda perspektiv i vilket den förmenta dramadokumentären och dess tajming får någon slags mening, är när den betraktas som en psyop i det zio-anglo-amerikanska imperiets pågående krigsförberedelser mot Ryssland.

Nivån på retoriken är lika låg som när den amerikanska flottan häromdagen var på väg att ramma ett ryskt örlogsfartyg i östkinesiska havet – och anklagade Ryssland för händelsen.

Till vänster det ryska örlogsfartyget. Till höger det amerikanska. Enligt internationella sjöfartsregler äger det ryska fartyget företräde. Kursändringen gjord av det ryska fartyget är vad som förväntas vid risk för kollision – håll styrbord (höger). Det amerikanska fartyget gör ingen kursändring och bröt alltså mot två sjöfartsregler: först när det skapade situationen genom att inte anpassa den egna kursen eller farten gentemot den ryska, och sedan när den inte väjde för att undvika kollisionen.

Det finns en svensk dimension i Tjernobyl affären som går djupare än svenskar insyltade i amerikansk krigspropaganda och röstmygel.

Ur ett geopolitiskt perspektiv kan Tjernobyl betraktas som den andra psykologiska smockan i en dubbelkombination levererad mot Sovjetunionen av USA våren 1986.

Den första smockan var mordet på Sveriges statsminister Olof Palme – en händelse som blev kulmen på tre och ett halvt års psykologisk krigföring av CIA mot den svenska allmänheten.

Psyopen i frågan var de så kallade ubåtskränkningarna, vilka genomfördes av ubåtar från länder som är medlemmar i NATO.

Den geopolitisk bakgrunden är Skandinaviens geografiska läge mellan NATO och Ryssland.

Läsare som vill veta mer om SÄPO:s och CIA:s inblandning i mordet på Olof Palme finner svaren i boken Demokrati till Döds – Sveriges väg in i den globala diktaturen.

[php snippet=1]

[php snippet=3]