Vid en manifestation utanför kommunhuset i den holländska orten Geldermalsen den 16 december 2015, skapade politikernas ohörsamhet och polisens övervåld en situation där demonstranterna upplevde sig så trängda att de under ett par sekunder spontant koordinerade sina aktiviteter och drev polis och politiker på flykt (video nedan).

Senare på kvällen, efter manifestationen, överfaller ett dussintal frustrerade kravallpoliser, på en annan plats, en 39-årig finansmäklare utanför hennes hem och slår henne sönder och samman med batonger. Vittnen berättar att överfallet sker utan någon dialog – det bara smäller.

Kvinnan, Saskia van Kessel, ligger idag på sjukhus med svåra hjärnskador. Det är osäkert om hon någonsin kommer att bli återställd.

Med andra ord, den systemkollaps som svenska politiker tidigare varnat för, blev kvällen den 16:e december 2015 verklighet för den holländska orten Geldermalsen och 39-åriga Saskia van Kessel.

Kanske var detta familjen Bonniers mest trängande skäl att utfärd totalcensur i hela Sverige rörande händelserna i Geldermalsen?

  1. Man blev rädd när man förstod just hur lite som krävdes för att driva svekfulla politiker och deras gorillor på flykt?
  2. Man fruktade att Geldermalsen 2015, då den holländska polisens övervåld höll på att kosta en kvinna livet, skulle kunna bli för Europa, vad Ådalen 1931 blev för Sverige?

Politikerna flyr (5 min)

Nedan: de nyckelpersoner inom svensk riksmedia som mer än några andra bär det operativa ansvaret för totalcensuren av händelserna i Geldermalsen 2015 – ett Europas och Hollands eko av Sveriges Ådalen 1931.