I amerikansk politik talar man ibland om “blowback”, när en politiskt laddad situation någon försökt manipulera plötsligt exploderar i nyllet på manipulatorerna själva – ungefär som när någon pluggat pipen på ett handeldvapen som sedan avfyras och exploderar i den som håller i det.

Nu har det hänt igen.

Att ISIS är ett strategem uppfunnet av det amerikanska imperiet för syftet att bakvägen avsätta Syriens president Bashar är ingen nyhet.

Vad som troligen är det, i alla fall för Washington, är att fler kan ägna sig åt dubbelspel på den internationella politikens spelplan.

I vänstra spalten nedan finner läsaren den officiella versionen av varför USA:s utrikesminister häromdagen i helikopter fick transporteras till ett sjukhus i Geneve.

Till höger är ett troligare scenario än tanken på hur USA:s utrikesminister skulle ha gripits av någon slags nostalgi till sin barndoms somrar i Frankrike och kastat sig upp på en cykel och trampat i väg genom den franska landsbygden med Charles Trenets “La Mer” i hörlurarna.

AFTONBLADET

2015-05-31

USA:s utrikesminister i cykelolycka

USA:s utrikesminister John Kerry skadade sig i en cykelolycka i Frankrike och flögs i helikopter till sjukhus. Nu vårdas han på sjukhus i Genève – och tvingas avbryta sin resa.

USA:s utrikesminister John Kerry har brutit sitt högra lårben efter att ha kört omkull med sin cykel i närheten av Scionzier i sydöstra Frankrike. 71-åringen flögs i helikopter till sjukhus i Genève där benbrottet konstaterades. Kerry förlorade inte medvetandet vid olyckan och hans skada är inte livshotande, enligt ett uttalande.

Nu väntar rehabilitering för utrikesministern. Kerry ställer in sina planerade besök i Madrid och Paris och återvänder till USA.
John Kerry har varit i Genève för samtal med sin iranske motsvarighet Javad Zarif om Irans kärntekniska program. Men de samtal som planerats för söndagen hade ställts in, sedan Iran motsatt sig krav på att släppa in inspektörer.

Utrikesministern tar ofta en cykeltur under sina diplomatiska resor. När det kärntekniska programmet diskuterades i schweiziska Lausanne i slutet av mars och början av april passade han också på att cykla en stund när förhandlingarna tog paus.

Källa: Aftonbladet (TT)

Bearbetning av WHATDOESITMEAN

2015-06-01

USA:s utrikesminister Kerry rapporterad “allvarligt skadad” vid eldstrid i Frankrike

Enligt uppgifter sköts USA:s utrikesminister John Kerry på den franska militärbasen Phalsbourg-Bourscheid.

Det skall ha skett vid ett hemligt möte med representanter ISIS där man diskuterade den framtida strategin för hur ISIS skall fortsätta försöka starta storkrig i Mellanöstern.

ISIS-befälhavaren och den misstänkte skytten sägs vara en centralasiat som mellan 2003 och 2014 skall ha deltagit i fem amerikanska utbildningsomgångar i kontraterrorism i USA och i Tadzjikistan och som vid tiden för mordförsöket var militär befälhavare inom ISIS.

Den stora frågan är vad som fick ISIS-chefen överste Khalimov (bilden nedan) att försöka döda den amerikanske utrikesministern.

Källa: US Secretary Of State Kerry Reported “Gravely Wounded” After French Gun Battle