Enligt uppgifter inom specialpress har Internettrafik mellan militära installationer i USA och Storbritannien under fem dagar i början på mars 2015 tagit omvägen via Ryska och Ukrainska telecomoperatörer.

Att Internettrafik kan ta olika vägar är inget ovanligt eller märkligt.

Det är så Internet är konstruerat: att meddelanden vid nätverksproblem (som t ex överbelastade noder) skall finna andra vägar till sina addressater.

Det som föranlett höjda ögonbryn är att det bara verkar ha handlat om trafik till och från brittiska militära installationer som har med kärnvapen att göra samt trafik till och från den största underleverantören av högteknologi till den amerikanska försvarsmakten – Lockheed Martin.

Enligt andra källor var omdirigeringen inte en automatiskt vidtagen åtgärd av inblandade routrar för att hantera nätverksproblem, utan en styrd underrättelseinhämtning genomförd av den ryska underrättelsetjänsten – en operation vid vilken man också forcerade krypteringen som skyddade trafiken.

Vad den ryska underrättelsetjänsten sägs ha funnit var att Storbritannien planerar att genomföra att överraskningsanfall med kärnvapen mot Ryssland våren 2015.

Nu är frågan: Var detta något Väst ville att Moskva skulle “upptäcka”?