När USA;s President den 9:e mars 2015 i ett presidentiellt direktiv kungjorde att Venezuela utgör ett hot mot landet så var detta det närmaste en officiell krigsförklaring som någonsin kommer att ges.

I realiteten är den inte riktad mot bara Venezuela – utan hela Sydamerika från Argentina och Malvinerna ändå upp till USA:s gräns mot Mexiko – samt öländerna i Karibien.

Skälet till att finansoligarkerna via Vita Huset fokuserade på Venezuela är landets funktion som ledargestalt och grundbult i den kontinentalvida reaktion mot decennier av försök av USA att via bland annat lönnmord och statskupper försöka implementera den judiske nationalekonomen Milton Freedmans teorier om hur länder borde vara organiserade för att bäst tjäna finansoligarkerna.

Så Venezuela är inte ensamt.

Där finns också bröderna Castros Kuba, Evo Morales Bolivia, Rafael Correas Ecuador och Jose Mujicas Uruguay.

Finansoligarkernas krigsförklaring kom i kölvattnet på flera år av okonventionell krigföring mot Venezuela och andra sydamerikanska länder: bland annat mordet på Venezuelas förre president Hugo Chavezväderkrigföring som resulterat i katastrofskördar och nu senast ett statskuppsförsök i januari 2015 i Venezuela som magplaskade.

I nyheterna