Hösten 2012, för två och ett halvt år sedan, lyckades banksterväldet slingra sig ur en debatt i SVT Gomorron Sverige rörande bankernas olagliga, odemokratiska och ensidia utfasning av kontanter ur samhället.

Det skedde på klassiskt svenskt manér – man ringde och sjukskrev sig..

(av någon anledning var det tydligen med två dagars varsel omöjligt att finna någon ersättare bland de uppskattningsvis 100 000 individer som i Sverige arbetar inom finanssektorn)

Kanske blir det svårare för bankirerna att komma undan den här gången?

Torsdagen den 26:e februari 12:e mars 2015 planerar nämligen det nystartade kontantupprorets general, den förre rikspolischefen Björn Eriksson, att i SVT Debatt debattera det privata bankväldets olagliga och odemokratiska utfasande av kontanter.

Enligt debattprogrammets redaktör har man ännu tydligen inte fått tag på någon på bankernas sida som vågar/vill/kan ställa upp i debatten.

Risken är alltså en repris av vad som skedde hösten 2012: att kontanternas vänner vinner på walk-over men att den stora förloraren åter blir den fria åsiktsbildningen, demokratin och en lång rad med mänskliga rättigheter.

Läsare intresserade av att delta som studiopublik och hjälpa Eriksson och tittarna att förstå att kontanter faktiskt inte bara är en mänsklig rättighet – utan något som är grunden för mänskliga rättigheter kan mejla debattpublik@svt.se och anmäla sitt intresse.

Sändningen går av stapeln 22:00 och sänds från SVT Göteborg som ligger pumpgatan 2 (se kartan).

Några länkar