Att stormedia har problem med den betydligt högre wallraff-faktorn i sociala medier är sedan länge känt.

Stormedias utmaning har varit: hur försöka behålla trovärdighet och intresse bakom arrogansens hissade vallgravsbroar och höga murar?

Först försökte stormedia ignorera alternativmedia och deras med verkligheten mer överensstämmande rapportering.

Sedan blev stormedia argt och drev kampanjer mot alternativen.

Nu verkar Expressen ha gillat läget och utan trumpeter och fanfarer ha publicerat en artikel som annars bara setts på några av de till den nya världsordningen mest kritiska sajter (som t ex den här).

Expressen: Mysterier i senaste hotvideon från IS.

Eller är det verkligen så?

En titt på Expressen och dess källor indikerar (länkade i artikeln) att det snarare handlar om en “spin”, en vinkling/tolkning, efter erkännandet att videon verkar “ha spelats in i en studio vid flera olika tillfällen” och därefter “hårdredigerats.”

Det är enligt Expressen nämligen fortfarande ISIS som skapat videon och hotet mot gisslan är reellt – hur de nu skulle kunna veta det.

En måhända mer rationell reaktion av Expressens Kim Malmgren hade varit ett ta ett par steg tillbaka och mer förutsättningslöst fråga: Vad är egentligen på gång här och fortsätta undersökningen/analysen – istället för att omgående försöka täta hålen i skeppet av läckande lögner?

Några frågor

Varför skulle ISIS bemöda sig om att i en filmstudio försöka skapa exteriörer av öknar när de filmar hotvideos?

Om de är rädda för amerikanska bombningar så kan de väl visa att de sitter inomhus. En interiör i en källare vore väl minst lika skrämmande som klarblåa och chemtrailfria himmlar?

På Osama Bin Ladens tid räckte det med ett lakan som bakgrund.

Och varifrån kommer all den utrustning, lokaler och tekniska expertis som krävs för att göra sådana här fejkvideos?

I en ruin i det sönderbombade Kobane eller Pinewood Studios utanför London?

Tidigare artiklar