En genomgång av löpsedlarna som publicerats under åren kan få en att undra om det överhuvudtaget finns några gränser för vad som tolereras från satirtecknarna på den franska tidsskriften Charlie Hebdo.

Ta bara omslaget till höger, till exempel, där Kristendomens Heliga Treenighet: Fadern, Sonen och den Heliga Ande ägnar sig åt homosexuell gruppsex.

Eller ta omslaget som bl a den svenska dagstidningen Expressen återpublicerat, den där Islams profet Mohammed för sitt huvud avskuret av ISIS.

Men även Charlie Hebdo har gränser för vad som tolereras.

Vad går den, undrar måhända läsaren?

Den går vid att skriva nedanstående – fritt översatt till svenska..

“När Jean Sarkozy, presidenten Nikolas Sarkozys son och redan vid unga år chefsjurist för UMP, det parti hans pappa Nicolas leder, klev ut ur rättegångssalen så var det nästan till applåder. Han stod åtalad för smitning och vårdslöshet i trafik efter ha framfört sin skoter. Till och med åklagaren yrkade på grabbens frikännande! Det måste tillstås att målsäganden, det vill säga den som drabbats, var arab. Men det slutar inte där: den unge Sarkozy har också sagt att han skall konvertera till Judendomen innan han gifter sig med sin fästmö, judinna och arvtagerska till grundarna av detaljhandelskedjan Darty. Den här lillgrabben kommer att gå långt!”

Franska orginalet här..

« Jean Sarkozy, digne fils de son paternel et déjà conseiller général de l’UMP, est sorti presque sous les applaudissements de son procès en correctionnelle pour délit de fuite en scooter. Le Parquet a même demandé sa relaxe ! Il faut dire que le plaignant est arabe ! Ce n’est pas tout : il vient de déclarer vouloir se convertir au judaïsme avant d’épouser sa fiancée, juive, et héritière des fondateurs de Darty. Il fera du chemin dans la vie, ce petit ! »

Från yttrandefrihet till självkastrering

Upphovsmannen till den här betraktelsen från sommaren 2008, Mauris Sinet heter han, är en av Frankrikes stora satirtecknare och blev p g a den här texten mordhotade av den amerikanska lobbyorganisationen Jewish Defence League samt ställdes av Charlie Hebdos dåvarande chefredaktör Phillipe Val inför valet att publicera ett brev där han offentligen bad om ursäkt och tog tillbaka vad han skrivit – eller att avgå.

Det här var Mauris svar till sin chef: “Jag skär hellre pungkulorna av mig” än ber om ursäkt.

När dammet lagt sig och rättegångarna var över så hade Mauris Mauris tillerkänts ett skadestånd på motsvarande ett par hundra tusen kronor och Phillipe Val hoppat av Charlie Hebdo och istället blivit chef för radiokanalen France Inter, där han i dag sitter och tycker synd om sig själv.

Med andra ord: Charlie Hebdo lever med samma yttre och absoluta påtvingande gräns som reglererar yttrandefriheten också i Sverige – kritisera judiska makstrukturer och ditt liv blir med ens mycket obehagligare – inklusive att leva under dödshot.

Satirteckning mot Zionisten och Charlie Hebdos tidigare chef Phillipe Val, med
anledning av att han sparkade den 79-årige satirtecknaren Mauris Sinet efter
hans betraktelse över den dåvarande presidenten Nicolas Sarkozys son.