En blivande klassiker vars pedagogiska saklighet gör att Ryssland nu spelar i en helt egen liga när det kommer till öppenhet från regeringar..

Videon nedan utgör den ryska försvarsledningens bemötande av den syndaflod av känslodrivna ogrundade påståenden och motsägelsefulla rykten som sprids inom västerländsk media sedan MH17 förolyckades över Folkrepubliken Donetsk 2014-07-17.

Till höger: antalet målsökande radarsystem Ukraina (Kiev) hade aktiva i området före, under och efter MH17 förolyckades.

Huvudpunkterna:

  • Den enda part i området som hade den typ av utrustning som krävdes för att skjuta ned ett flygplan på 10 kilometers höjd var Ukraina (Kiev), som 2014-07-17 hade baserat fem stycken luftvärnsbatterier av typen BUK i det område MH17 förolyckades. Efter kraschen försvann batterierna.
  • Vid den tidpunkt MH17 förolyckades var planet förföljt/jagat av ett militärt flygplan av vad som bedömdes vara typen SU-5 tillhörande Ukraina.
  • I det ögonblick MH17 förolyckades passerade en amerikansk spionsatellit över Ukraina.
  • Ryssland kommer att överlämna all den tekniska data dess försvarsstab hade vid 2014-07-17 till internationella expertgrupper för oberoende analys.