Precis som med SVT:s utbildningsradions serie “Conspiracy” från våren 2014 har nu också Sveriges Radios P1 i programserien Genier och foliehattar gjort ett stage-dive ut i konspirationsträsket som inte finns.

Vad P1 idag, liksom andra innan dem, insett där de vrider sig av smärta efter att ha landat på verklighetens hårda stengolv (eftersom ingen fångade dem) är att föreställningen om något slags samhällsstrata av maniska och förvirrade “konspirationsteoretiker” eller “foliehattar” som populariserats av Hollywood och korrupta politiker – närmare bestämt Warner Brothers och George W. Bush som efter 9/11 stämplade alla som inte tyckte som honom som “konspirationsteoretiker” (videon till höger).

Vad som finns är ett stort och växande antal människor som insett att journalister ljuger och ofta är anmärkningsvärt korkade och därför inte litar på media och hellre vänder sig till andra källor för att hålla sig informerade – något de i allt högre utsträckning (ofta utan ersättning) också sprider bland andra missnöjda nyhetskonsumenter.

Den stora frågan nu är om produktionsbolaget Tredje Statsmakten som gjorde Genier och Foliehattar efter det senaste avsnittet nu har någon framtid kvar i branschen.

För även svensk journalistik har väl en nedre gräns under vilket dumheterna tar slut?