Lördagen den 1:a mars 2014 hänsköt Ryssland till Europarådet frågan med den kupp som nyligen genomfördes i Ukraina, under vilken landets president Janukovitj under dödshot lämnade huvudstaden Kiev och Ukraina.

De ryska frågetecknen synes vara ett flertal:

Bl a undrar Moskva hur laglig kuppen eg var eftersom flera av de parlamentsledamöter som röstade för den nya regeringen gjorde så under direkt fysiskt hot från medlemar av bl a de ultranationalistiska partierna Svoboda och Pravy Sektor.

En av de första åtgärderna den nya självutnämnda regeringen vidtog var också att kriminalisera minoritetsspråket ryska.

Ryssland undrar även vad som hände med det avtal som en lösning av krisen som undertecknades den 21:a februari och som därefter ratifierades av Tyskland, Polen och Frankrike.

Avtalet stipulerade att upprorsmännen skulle lägga ned sina vapen, lämna de offentliga byggnader de stormat och ockuperat och upphöra med hot och våld mot tjänstemän och medborgare.

Inget av detta har skett. Istället har ett gatans parlament tagit över och laglösheten sprider ut sig.

Ryssland har informerat den självutnämnde gatupresidenten Alexander Turjinov från Fosterlandspartiet att han riskerar att utredas för krigsbrott om övergreppen mot civila nu inte upphör.

Video: ledaren för det ukrainska partiet Pravy Sektor i samtal med en åklagarsekreterare

Desperados

Ett av skälen till att kuppen gått så snett synes vara att det starka internationella moraliska stöd demonstranterna sedan slutet av 2013 fått av besökande dignitärer som bl a Sveriges utrikesminister Carl Bildt som eggat på utvecklingen, nu efter kuppen alltså inte resulterar i någon praktisk hjälp.

Den ukrainska statskassan har bl a akut brist på pengar och det fördelaktiga femårsavtal med Ryssland om gas till hela Ukraina till hela 33% rabatt som den gamle presidenten Janukovitj utverkade för landet verkar Ukrainas nya regering inte intresserad av.

Den nya “regeringens” styrka synes istället vara produktion av allt mer kategoriska och vilda påståenden.

Här av den 39-årige nye “premiärministern” Arsenij Jatsenjuk:

Källor:

RT: http://rt.com/news/war-crime-ukraine-troops-425/
Ryska UD: Statement by the Russian Ministry of Foreign Affairs regarding the events in Ukraine.
Guardian: Vladimir Putin offers Ukraine financial incentives to stick with Russia