På vägen till jobbet tog Rysslands president Putin vägen förbi Russia Today – där ett uppbåd med journalister låg i bakhåll..

 

 

 

Nedan återges i svensk maskinöversättning en del av vad Putin svarade på en fråga om Syrien

Jag kommer att berätta vad vi är oroliga för och varför vi intog vår nuvarande position.

Titta på regionen som helhet. Det är fortfarande oroligheter i Egypten. Det finns ingen stabilitet i Irak och det finns ingen garanti för att det i framtiden ska förbli enat med nuvarande gränser. Det finns ingen stabilitet i Jemen och Tunisien är långt ifrån lugnt. Libyen lider av sammandrabbningar mellan olika etniska grupper och stammar. Regionen som helhet befinner sig i ett tillstånd av osäkerhet och konflikt.

Och nu har Syrien anslutit sig.

Enligt min åsikt sker detta eftersom vissa människor som kommer utifrån tror att om regionen skulle bringas i överensstämmelse med en viss idé – en idé som vissa kallar “demokrati” – då skulle fred och stabilitet uppstå.

Det är inte så det fungerar.

Man kan inte ignorera den här regionens historia, traditioner och religiösa övertygelser – och man kan inte bara lägga sig i.

Titta på vad som hände i Libyen. Huruvida regimen var bra eller dåligt, var levnadsstandarden i landet den högsta i regionen. Och vad har vi nu? Strider över resurser, ständiga sammandrabbningar mellan olika grupperingar – ingen vet hur det kommer att sluta.

Vi är mycket oroade över att om vi nu försöker samma sak med Syrien – kommer resultatet att bli liknande.

Är fickan av osäkerhet mellan Afghanistan och Pakistan inte tillräckligt?

Ingen kontrollerar detta territorium, utom militanter som satt upp sina baser där. Är det vad vi vill? Det är väldigt nära våra gränser. Så detta är vår främsta oro.

Det andra vi är oroade över är framtiden för alla etniska och religiösa grupper som lever i Syrien.

Vi vill att detta land skall se varaktig fred och säkerhet – med folkets intressen och rättigheter garanterade. Vi tror att först av allt måste det syriska folket ges en möjlighet att själva bestämma hur deras stat ska organiseras, hur deras lagliga rättigheter, intressen och säkerhet säkerställs.

När det finns konsensus om dessa frågor, bör systemet förändras, inte tvärtom. När man börjar med att eliminera befolkningsgrupper för att försöka påtvinga ordning så uppslukas landet istället av kaos.

Det finns en fråga våra västerländska motsvarigheter inte besvarar.

En av de viktigaste beväpnade oppositionsgrupperna – specialister på mellanöstern får rätta mig om jag har fel – kallas Al-Nusra Fronten. Det amerikanska utrikesdepartementet kallade denna en terroristorganisation kopplad till al-Qaida. Al-Nusra själv gör ingen hemlighet av det är så.

Det är alltså de människor [Väst vill] som skall bilda Syriens framtida regering?

Våra västerländska motsvarigheter säger att det inte kommer att hända.

“Hur kommer du att bli av med dem, då? Jaga bort dem som flugor?” Frågade jag.

“Nej,” sade de.

Så vad kommer att hända?

Deras svar är att de inte vet..