Precis som islänningarna innan dem – när de kastade ut bankerna och låste in bankirerna – har nu folket i Spanien funnit egna sätt att hantera den Rothschildska EU-diktaturens lakejer.

Låssmeder och brandmän i hela Spanien har anammat “non-compliance” som alternativ till våldsam revolution, men till förmån för icke-samarbete – och har nu gått samman och informerat myndigheter och banker att de inte längre kommer att assistera vid vräkningar.

Innan dess hade regionen Katalonien utropat sin självständighet.

“Folklig tsunami” i krisens Spanien

Text: TT-AFP
Publicerad 23 februari 2013 16.24 Uppdaterad 23 februari 2013 16.31[1]

Massprotester mot ekonomisk kris och svångremsåtgärder var utlysta i spanska städer på lördagen. En rad organisationer har ställt sig bakom initiativet, som kallas Medborgerlig tidvåg.

Datumet 23 februari har symbolvärde, efter som det är årsdag av ett kuppförsök 1981, några år efter Francodiktaturens fall.

– Det är en finansiell kupp som pågår, det är därför vi har valt datumet, säger Paco Segura, talesman för en av arrangörerna, miljöorganisationen Ecologistas en Acción. – Demokratin är hotad i dag också.

Låssmeder och brandmän, som kallas in vid vräkningar av skuldsatta i Spanien, protesterar nu genom att vägra handräckning.

– Det förstörde familjers liv och vi fick agera bödlar, säger David Ormaechea, ordförande i låssmedernas organisation, till nyhetsbyrån AFP. När låssmederna vägrar att delta ber utmätningsmän som möts av låsta dörrar brandkåren om hjälp.

I tisdags kallades brandmän in för att bidra vid vräkningen av en 85-årig kvinna i staden La Coruña. En folkmassa hade samlats utanför kvinnans hem för att protestera – och brandmännen vägrade att hjälpa utmätningsmännen; vissa anslöt sig till och med till demonstrationen.

På samma sätt har brandmän agerat i Katalonien och i Madrid.

– Vi hjälper människor i nödsituationer. Det är motstridigt att hjälpa bankerna som försätter människors liv i fara genom att vräka dem, säger Antonio del Río, facklig företrädare i Katalonien.


1. http://www.ystadsallehanda.se/tt-ekonomi/article1823362/Folklig-tsunami-i-krisens-Spanien.html, 2013-05-03