Som en långvarig medlem i det Amerikanska Imperiet – även känt som de västerländska så kallade “demokratierna” – är det i dag till synes accepterat att svenska soldater dödas och dödar utomlands för att vidmakthålla imperiets flöden av bl a olja och heroin till egna och andras växande underklasser.

Men hur konsekvent är egentligen försvaret i sitt arbete för att expandera imperiets yttre gränser?

En av den västerländska så kallade “civilisationens” mer framträdande drag – och som skiljer det markant från andra kulturer och civilisationer på planeten – är den industrialiserade matproduktionen.

Samtidigt som försvaret krigar utomlands för att påtvinga andra genetiskt modifierade grödor, farliga tillsatsämnen, aspartame, fluor, Coca-Cola och Big Mac, så varnar försvaret – på goda grunder[1] – själv sina egna att undvika just allt detta.

Saxat ur sidan 44 av försvarets träningsmanual för blivande soldater:[2]

Tyvärr innebär modern industriell livsmedelsproduktion ofta att råvaran urholkas på naturliga och viktiga ämnen. Dessutom tillförs tillsatser i form av konserveringsmedel, färgämnen och sötningsmedel som kan vara direkt skadliga. Du säkerställer en god hälsa och goda träningsresultat genom att välja ekologiska livsmedel.

[…]

Men kosten ska också innehålla protein och fett (helst fleromättat fett). Fisk, kött, ägg, baljväxter och nötter är utmärkta proteinkällor. Oliv- och rapsolja är bra fett så länge de inte hettas upp. Fet isk, avokado, nötter, äggula och rent smör (ej margarin) är bra fettkällor.

Minimera konsumtionen av raffinerade kolhydrater som till exempel socker, vitt mjöl och snabb vit pasta. Välj kolhydrater från grönsaker, frukt, rotfrukt och fullkornsprodukter med hela korn.

 

Försvaret har utan framgång kontaktats för svar på frågan exakt vilka konserveringsmedel, färgämnen och sötningsmedel man varnar för.[3]

På frågan hur Försvaret löser den etiska och moraliska motsättning som inställer sig när svenska soldater och förband slåss mot de egna idealen när det kommer till matkultur så förklarar Försvarsmaktens högsta själavårdare, stabsprost Mats Norrman, att man inte försöker lösa den här konflikten utan nöjer sig med att försöka få folk att orka leva med motsättningen – och tillägger att han också hellre delar bröd med en Taliban eller annan afghan, än besöker McDonalds – vilket han hoppas aldrig kommer till Kabul.[4]


1. http://www.sciencedaily.com/releases/2013/04/130415124542.htm, 2013-05-01
2. http://www.forsvarsmakten.se/upload/dokumentfiler/publikationer/broschyr%20Tr%C3%A4na.pdf, 2013-05-01
3. Projektledare Helena Larsson vill inte tala om vilka ämnen det handlar om utan hänvisar till annan person – vars namn hon inte vill uppge. 2013-05-02 & 2013-05-03.
4. Stabsprost Mats Norrman 2013-05-02.