Med anledning av den breda respons uppropet Till kontanternas försvar! resulterade i, hörde SVT:s Gomorron Sverige av i sig måndags (2012-10-22).

De bjöd in till debatt 2012-10-25 för att diskutera bankernas pågående olagliga och odemokratiska utfasning av kontanter ur samhället.

Motpart skulle bli någon från Finansförbundet.

Den 24:e oktober, dagen innan evenemanget, informerade Gomorron Sverige att debatten ställts in.

Det angivna huvudskälet var att Finansförbundet inte ville ställa upp.

Samtidigt som Finansförbundet fegade ur stängde de också ned sin propagandasajt kontantfritt.nu.

Kontanternas vänner vann på walk-over, skulle man kunna säga.

Läsare som tycker att debatten ändå borde bli av, och gärna då med Marcus Wallenberg som motpart – som faktiskt är den som är högst ansvarig för att Sveriges banker håller på att ta bort kontanterna – kan alltid mejla Gomorron Sverige och begära detta: gomorronsverige@svt.se

Riskgrupperna som nämns i videon är de Finansförbundet själv identifierat:

  • Människor med betalninganmärkningar: 773 000 personer har eller har de tre senaste åren haft skulder till kronofogdemyndigheten
  • Unga utan inkomst:  12% av människor mellan 20-34 saknar inkomst. Det handlar om 216 00 människor
  • Nya invandrare:  Sverige tar emot ca 270 000 människor under tre år (90 000 per år).

Den källa Finansförbundet ger för påståendet om 2/3-delar av kontanterna omsätts i en “kriminell sektor” är en riksbanksrapport från 2007 (Working Paper #204). Rapporten säger inte det Finansförbundet påstår. Inte ens 2012, efter ytterligare fem års utredande, kan riksbanken säga att det skulle vara som Finansförbundet påstår.

Vad riksbanken i dag säger är att det finns runt 50 miljarder kronor som banker och myndigheter inte vet var de befinner sig eller gör. 50 miljarder motsvarar ungefär 5 500 kronor per person. Ett svar kan alltså vara att människor har en kontantbuffert motsvarande detta hemma (i madrassen) som myndigheter och banker inte kan se (med mindre än att de bryter sig in hos folk).

En annan förklaring kan vara andrahandshandel myndigheter och banker inte heller kan “se”. På blocket.se 2010, t ex, var värdet av alla annonser 212 miljarder kr. Det motsvarar 6,4% av Sveriges BNP.

Kontanter är inte bara en mänsklig rättighet i sig- de är en förutsättning för alla mänskliga rättigheter