Den officiella versionen av spaniens 9/11 är att tolv ryggsäckar med dynamit och spikar placerades ut på en tågstation i en förort till Madrid den 11 mars 2004 – ett par dagar innan det nationella valet. Tio av dem bringades att explodera via mobiltelefoner.

Spansk polis grep ett antal personer varav 28, flera av dem spanska medborgare, åtalades för olika grader av inblandning.

Under rättegången påstods dådet ha varit “inspirerat” av Al-Qaeda. Senare anklagades under en tid den baskiska separatiströrelsen ETA.

Alla nekade.

De sju huvudmisstänkta, de påstådda ledarna (för vilka åklagare yrkade på 40 000 års fängelse vardera), friades helt. Av de 21 återstående fälldes tre för mord, de övriga för mindre brott (såsom bilstöld och vapeninnehav).[1] Fyra av de 21 dömda friades i högsta domstolen där en tidigare friad gruvarbetare senare dömdes för att ha tillhandahållit dynamit. Gruvarbetaren dömdes trots att åklagarsidan under rättegången öppet deklarerade att den inte visste vilken typ av sprängmedel som använts.

Av ursprungligen 28 åtalade dömdes 18[2] – alla av dem på så låg nivå av inblanding att den allmänna uppfattning är att brottet fortfarande är olöst.

I analogi med sanningsrörelsen i USA för 9/11 finns i Spanien också en sanningsrörelse för 11-M.

Böcker har getts ut, en av de senaste heter Titadyn och är författad av kemister anlitade av en anhöriggrupp.

Titadyn analyserar de sprängmedel som användes och når slutsatsen att polischefer och politiker med avsikt saboterat utredningen och borde åtalas.[3]

En annan slutsats är att valet av sprängmedel stärker misstankarna om att attacken saknade kopplingar till islamsk fundamentalism utan var en intern spansk politisk historia.

Presentación del libro Titadyn [Presentation av boken TITADYN]

Datum: 2009-06-02
Längd: 0:02:27
Språk: Spanska
Sammanfattning: Spansk TV på plats vid bokens presskonferens där författarna läser upp namnen på några av polis- och andra myndighetschefer som borde åtalas för att ha konspirerat att dölja sanningen om vad som egentligen skedde den 11 mars 2004.


Presentación del libro Titadyn by libertaddigitaltv

¿Que sucedio realmente? [Vad hände – egentligen?]

Datum: 2006-11-24
Längd: 0:07:47
Sammanfattning: Klippet pekar på oklarheter i utredningen och kommer till slutsatsen att regeringen ljuger.


1. 21 guilty, seven cleared over Madrid train bombings
2. Spanish court overturns four convictions for Madrid train bombings
3. El Titadyn del perito Iglesias; El químico del 11-M presenta su libro ‘Titadyn’: ‘Hemos abierto una brecha’;